Ψηφιοποίηση δημοσιευμάτων
Αρχική » Πληροφοριακό Υλικό » Πληροφοριακό υλικό » Ψηφιοποίηση δημοσιευμάτων

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Επιτροπή του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας, επιθυμώντας να καταστήσουν προσιτά στους ερευνητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα βιβλία του ΙΑΕΝ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ψηφιοποίησή τους, προκειμένου να διατεθούν στο Διαδίκτυο με άδεια χρήσης Creative Commons (Αναφορά προέλευσης - μη εμπορική χρήση) και να κυκλοφορήσουν σε DVD. Διατίθενται τα 47 βιβλία που έχουν εκδοθεί ως τώρα (Μάιος 2011), σε 56 τόμους (περί τις 24.000 σελίδες). Στην διαδικτυακή εφαρμογή, ο χρήστης βλέπει καταρχήν τις εικόνες των σελίδων (αρχεία GIF) μπορεί όμως κατά βούληση να ανοίγει και τα αντίστοιχα HTML αρχεία, προκειμένου να εντοπίζει εύκολα τις λέξεις που αναζητεί και ενδεχομένως να αντιγράφει αποσπάσματα κειμένου.

Το ψηφιακό κείμενο των HTML σελίδων, όπως και εκείνο που είναι κρυμμένο κάτω από τις εικόνες των σελίδων στα PDF αρχεία, τα οποία μπορεί να κατεβάζει και να χρησιμοποιεί, έχει δημιουργηθεί με πρόγραμμα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), και έχει διορθωθεί ώστε η αναζήτηση των λέξεων να είναι αξιόπιστη· θα πρέπει πάντως ο χρήστης του DVD ή ο επισκέπτης του διαδικτυακού τόπου να έχει υπόψη του ότι υπάρχει ένα ποσοστό σφαλμάτων (ανεκτό θέλουμε να πιστεύουμε) και για τον λόγο αυτόν, σε περίπτωση που αντιγράφει αποσπάσματα ψηφιακού κειμένου για επιστημονική χρήση, θα πρέπει να τα παραβάλλει με το πρωτότυπο κείμενο που θα βρίσκει στις εικόνες των σελίδων.
 

Τα ψηφιοποιημένα δημοσιεύματα του ΙΑΕΝ
σε όλες τους τις μορφές (PDF, GIF, HTML)
χορηγούνται δωρεάν με άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial (Αναφορά προέλευσης - Μη εμπορική χρήση) Greece 3.0

http://mirrors.creativecommons.org/presskit/buttons/88x31/png/by-nc.png
 

Ψηφιοποιημένα Δημοσιεύματα