Συγγραφέας:Αγγελοπούλου, Άννα
 
Μπρούσκου, Αίγλη
 
Τίτλος:Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών AT 700-749
 
Τίτλος σειράς:Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
 
Αριθμός σειράς:23
 
Τόπος έκδοσης:Αθήνα
 
Εκδότης:Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
Έτος έκδοσης:1994
 
Σελίδες:271
 
Αριθμός τόμων:1 τόμος
 
Γλώσσα:Ελληνικά
 
Θέμα:Ελληνικά παραμύθια-Κατάλογος
 
Τοπική κάλυψη:Ελλάδα
 
Περίληψη:Το βιβλίο αυτό αποτελεί υποδειγματική δημοσίευση, σύμφωνα με τα διεθνή σχετικά πρότυπα, του καταλόγου των ελληνικών παραμυθιών που συνέτασσε ο Γεώργιος Μέγας ήδη από το 1910. Είναι στην ουσία ο δεύτερος τόμος του καταλόγου, μιας και ο συντάκτης του είχε προλάβει να δημοσιεύσει τον πρώτο τόμο. Ο κατάλογος παραμυθιών του Μέγα αποτελεί ένα σπουδαίο έργο υποδομής για κάθε σχετική έρευνα, έργο που συμβάλλει στη μελέτη όχι μόνο της ελληνικής εθνικής προφορικής παράδοσης αλλά και της παγκόσμιας. Η προσπάθεια για μια υποδειγματική δημοσίευση του καταλόγου αυτού, που άρχισε με τον τόμο αυτόν, καταβλήθηκε με την απόλυτη πεποίθηση ότι η αξία του είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Ένας κατάλογος παραμυθιών έρχεται ακριβώς να προσφέρει ταξινομημένο το σημαντικότατο υλικό των παραμυθιών και των παραλλαγών τους, και να υπενθυμίσει παράλληλα τη σημασία, τη συνέπεια, αλλά και τη δύναμη της ευελιξίας που ενέχεται στην προφορική παράδοση των παραμυθιών.
 
Άδεια χρήσης:Αυτό το ψηφιοποιημένο βιβλίο του ΙΑΕΝ σε όλες του τις μορφές (PDF, GIF, HTML) χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial (Αναφορά προέλευσης - Μη εμπορική χρήση) Greece 3.0
 
Το Βιβλίο σε PDF:Κατέβασμα αρχείου 7.13 Mb
 
Εμφανείς σελίδες: 69-88 από: 274
-20
Τρέχουσα Σελίδα:
+20
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/69.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ  AT 706C

Ο βασιλιάς κι η κόρη του

AT: Lecherous father as queen's persecutor

Άτιτλο

Ήταν ένας βασιλές κι είχενε μια κόρ' και τη βασίλισσα του. Ήρθε καιρός κι επέθανε η βασίλισσα και λέει του βασιλέ: "Εγώ θα πεθάνω και να το δαχτυλίδι μου κι ότινος κάνει, να την παίρνεις γυναίκα". Ο βασιλές ήβαλένε το δαχτυλίδι μέσα στο σκρίνιο και το ξέχασένε. Με τρία χρόνια, ευρήκενε το δαχτυλίδι και συλλοί'στηνε της γυναίκας του το λόγο.

Ηβάλενε ντιλάλη να μαζευτούνε ούλες οι βασιλοπούλες. Κι ότινος κάνει το δαχτυλίδι να την παίρνει γυναίκα. Το δαχτυλίδι δεν ήκανε καμιάς. Ηβάλενε άλλο ντιλάλη να μαζευτούνε ούλες οι πλούσιες κι ότινος κάνει το δαχτυλίδι να την παίρνει γυναίκα. Το δαχτυλίδι δεν ήκανε καμιάς.

Ο βασιλές λέει: "Μου φταίει η γυναίκα μου: το δαχτυλίδι της ότινος κάνει για να την παίρνω γυναίκα. Ηξέρενε, πως δεν κάνει καμιάς κι απόστα (επίτηδες) μου το'φκενε (έκανε)!" Ο βασιλές ήρ'κσε (έρριξε) το δαχτυλίδι μέσα στο σκρίνιο. Με χρόνια πολλά ήν'ξεν η κόρη το σκρίνιο, και βρίσκει το δαχτυλίδι και το βάνει στο χέρι της κι ήτανε ίσα ίσα. Γυρεύετε (sic) να το βγάλει, και δεν μπορεί. Τση λέει ο πατέρας τση: "Τι έχεις, κόρη μ' στο χέρι;" Λέει: "Το'κοψα με το μαχαίρι". "Κι εγώ να διώ, κόρη μ' αν το'κοψες καλά, να φέρω το γιατρό". Λέει: "Δεν το'κοψα καλά". "Μα θέλω να διώ". Βλέπει ο βασιλές το χέρι της κόρης του, βλέπει το δαχτυλίδι: "Α", λέει, "κόρη μου, το λοιπόν, σε θα πάρω γυναίκα". "Και πως γένεται, πατέρα, να πάρεις την κόρη σου γυναίκα;" "Γιατί έχω κατάρα από τη μάνα σ': ότινος καν' το δαχτυλίδι, να την παίρνω γυναίκα. Τώρα πρέπει να πάρω εσέ".

Η βασιλοπούλα φεύγει και πάει και κλειδώνεται μέσα στην κάμαρη τση. Και σκέφτεται: "Τι να κάμω; Τώρα γένεται ποτέ το παιδί να πάρει τον πατέρα άντρα;" Και ήφυε (έφυγε) η βασιλοπούλα διά νυχτός. Ο βασιλές τη γυρεύει για να τήνε πάρει σύζυγο.

Η βασιλοπούλα εξέπεσένε σε άλλη πολιτεία. Εκεί που πάενε βλέπει ένα παλάτι βασιλικό και πάει από κάτω και τήνε βλέπει μια δούλα. Η δούλα τση λέει τση βασίλισσας, λέει: "Βασίλισσα, είναι μια νέα από κάτω από το παλάτι και κλαίει". Λέει:

Σελ. 69
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/70.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

«Άμε κάτω, φέρ' την απάνω». Επήαινε κάτω η δούλα και πήρε τη βασιλοπούλα και τήνε πάει απάνω στο παλάτι.

Η βασίλισσα είχεν ένα γιο και του 'ρεσένε η βασιλοπούλα και πάει τση μάνας του: Λέει: «Μάνα, ετούτη τη βασιλοπούλα θε να την πάρω γυναίκα». «Ναι, γιε μ', να τήνε παρς». Παραύτας ο βασιλές παντρεύει το γιο του και παίρνει τη βασιλοπούλα, αλλά ο πατέρας της τήνε γυρεύει για να την πάρει γυναίκα και ντύνεται πολιτικά και ρουβέρνει στην πολιτεία που 'ταν η κόρη τ'.

Τση βασιλοπούλας ο άντρας εγύρεύενε μάερα για το παλάτι. Ποιος να βρεθεί ομπρός του; Τση γυναίκας του ο πατέρας και του λέει: «Πού πας, βασιλέα;» «Πάω να βρω μάερα: Μαιζάρεσε για το βασιλικό παλάτι;» «Η δουλειά μ' είναι ευτούνη». «Έλα μαζί μ'».

Παίρνει το βασιλόπουλο το μάερα και πάει στο παλάτ'. Κατά που μπαίνει μες στο παλάτι, βλέπει την κόρη τ'. Τη νύχτα πάει στην κάμαρη τσ' και τση λέει: «Μωρή πουτάνα, γιατί δεν ήπαιρνες εμένα, παρ' επήρες το βασιλόπουλο; Τώρα να δεις τι θα σου κάνω». Πιάνει και βράζ' βότυρα να τήνε βάλει μες στο καζάνι και να τη ζεματίσ'.

Λέει: «Στάσου, πατέρα, να κάμω το νερό μ'. Απέ με ζεματάς». Ευτήνη μπήγει τση φωνές και φώναζε: «Περγκαγιά μες στο παλάτι!» Οι σκοποί απόξω σπούνε τση πόρτες του παλατιού· παραύτας μπαίνουνε μέσα: «Που είναι, ω βασίλισσα, η περκαγιά;» Λέει: «Πιάστε τον ευτόνονε». Ο στρατός τον πιάνουν και τόνε σέρνου χάμω.

Ο άντρας τση λέει: «Τι τρέχ', βασίλισσα μ';» Λέει: «Ο πατέρας μου 'ν' αυτός, και πως δεν τόνε πήρα άντρα (sic) ή'θε να με βάλει μες στο καζάνι να με ζεματίσ'. Τώρα εκείνο που 'τενεναμου κάμει εμένα, κάμε το τ' πατέρα μ'». Και τόνε βάνουνε μες στο καζάνι και τόνε ζεματίζουνε. Ετότε ηζήσενε καλά με το βασιλέ τση.

Roussel, no 53, 1929, 107 και 359.

Σελ. 70
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/71.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Ι. Η κυνηγημένη ηρωίδα

α: Μία νέα κοπέλα το σκάει από τον πατέρα (πατριό) της που θέλει να την παντρευτεί· α1: διότι είναι η μοναδική γυναίκα στην οποία χωρά το παπούτσι(το δαχτυλίδι) της νεκρής μητέρας της· α2: παίρνοντας μαζί τα δώρα του· τρία μαγικά φορέματα (το ένα με τα χρώματα τ' ουρανού, το άλλο με τα χρώματα του κάμπου, ενώ το τρίτο είναι μια ξύλινη φορεσιά ή ένας χρυσός σταυρός, με κούφιο εσωτερικό).

β: Η ωραία ηρωίδα προκαλεί τον φθόνο της μητέρας της(μητρυιάς, κουνιάδων)· β1: η οποία ζητά από τον πατέρα της να τη σκοτώσει και να της δώσει να φάει το συκώτι της. Ο πατέρας σκοτώνει στη θέση της ένα ζώο· β2: οι κουνιάδες συκοφαντούν την ηρωίδα και ο άντρας της τη διώχνει στο δάσος, πιστεύοντας ότι τον έχει απατήσει.

γ: Η ηρωίδα φεύγει· γ1: κρυμμένη μέσα στην ξύλινη φορεσιά(χρυσό σταυρό) της· γ2: τη βρίσκει το βασιλόπουλο και την παντρεύεται· γ3: και φθάνει στο παλάτι του βασιλιά όπου πιάνει δουλειά σαν χοιροβοσκός και τον σαγηνεύει φορώντας τα μαγικά της φορέματα· γ4: βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο του βασιλιά, ο οποίος αγοράζει το χρυσό σταυρό· ο βασιλιάς την τσακώνει τη νύχτα που βγαίνει να φάει από το πιάτο του και, αργότερα, ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος.

ΙΙ. Η ηρωίδα διώχνεται από το παλάτι

α: Αφού γεννήσει η ηρωίδα το παιδί (τα παιδιά) της, ο πατέρας της την ανακαλύπτει και τρυπώνει στο παλάτι μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο· α1: σκορπάει ένα σακί σιτάρι και μένει τη νύχτα στο παλάτι για να μαζέψει τα σπυριά· α2: κάνει πως μαζεύει τα μαργαριτάρια από ένα περιδέραιο που υποτίθεται πως του έχει δώσει η βασίλισσα· α3: τον τσακώνει ο σύζυγος πριν επιτεθεί στην κόρη του· α4: άλλο.

β: Έτσι ο πατέρας (η μητέρα, η πεθερά) σκοτώνει (τυφλώνει) το παιδί (τα παιδιά) της ηρωίδας και τοποθετεί το μαχαίρι στην τσέπη (κάτω από το προσκεφάλι) της. Ο βασιλιάς, θεωρώντας τη γυναίκα του υπεύθυνη για τον φόνο· β1: την σκοτώνει· β2: τη βάζει μέσα σε ένα φέρετρο μαζί με το παιδί της και τους εγκαταλείπει σε ένα παλάτι πάνω στο βουνό· β3: τη διώχνει· β4: τυφλώνοντας την β5: κόβοντας της τα χέρια· β6: δίνοντας της το νεκρό παιδί στην αγκαλιά.

ΙΙΙ. Έκβαση

α: Το παιδί της ηρωίδας (και η ηρωίδα) ανασταίνεται από τον θεό (τον Χριστό, έναν άγγελο), που τους χαρίζει ένα μαγικό παλάτι (όπου τα αντικείμενα μιλούν) ·

Σελ. 71
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/72.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

α1: πάνω στον τάφο της βγαίνει ένα μοναστήρι όπου ζει μια καλόγρια (είναι η αναστημένη ηρωίδα) με το παιδί της· α2: από το φέρετρο της αναβλύζει αθάνατο νερό· τρεις περαστικοί γέροντες ακούν τα πουλιά να λένε ότι όποιος πιει από αυτό το νερό θα ξαναβρεί τη νιότη του και στη συνέχεια θα αναστήσει τη γυναίκα και το παιδί της ραντίζοντας τους με το ίδιο νερό. Οι τρεις γέροντες, ξανανιωμένοι, χαρίζουν μαγικά αντικείμενα στην ηρωίδα· χάρη σε αυτά κατασκευάζει ένα παλάτι, στο οποίο ζει μαζί με το παιδί της· α3: από το αίμα της φυτρώνει ένα δέντρο που κλαίει και λέει του βασιλιά "είμαι η ψυχή της αθώας γυναίκας σου, που σκότωσες" · α4: πλένει τα παιδιά της στη λίμνη των δακρύων της· βρίσκει ένα μαγικό παλάτι· α5: άλλη μαγική λύση.

β: Ο βασιλιάς επισκέπτεται το παλάτι(ή το μοναστήρι) όπου βρίσκεται η γυναίκα του, η οποία τον καλεί σε γεύμα· β1: στο τέλος του γεύματος, το παιδί βάζει στο παπούτσι (στην τσέπη) του πατέρα του ένα κουτάλι(ένα μήλο) που η μητέρα του αρχίζει να ψάχνει. Τα μαγικά αντικείμενα λένε πως το κουτάλι(μήλο) βρίσκεται μέσα στο παπούτσι του βασιλιά. Εκείνος διαμαρτύρεται: "Πιστεύετε πως είμαι κλέφτης; " Και η ηρωίδα απαντά: "Και εσείς πιστεύετε πως έχω σκοτώσει το παιδί μου;" β2: ο βασιλιάς ακούει την γυναίκα του να διηγείται την ιστορία της στη ρόκα, καθώς γνέθει τη νύχτα· β3: η ηρωίδα διηγείται την ιστορία της στο τραπέζι, μπροστά στον άντρα της και στον πατέρα της· β4: τα παιδιά μιλούν στο βασιλιά για τη μητέρα τους - τη γυναίκα με τα κομμένα χέρια, και για τους εαυτούς τους - τα παιδιά με το κομμένο κεφάλι· β5: ο βεζύρης συναντά τα παιδιά του βασιλιά στο δάσος και τα αναγνωρίζει· στο δάσος το παιδί ταΐζει το ραβδί του και ο βασιλιάς το ρωτά: "Γίνεται να φάει το ραβδί;" και το παιδί απαντά στο βασιλιά: "Γίνεται να σκοτώσει η μάνα τα παιδιά της;"

γ: Αναγνώριση των συζύγων. δ: Τιμωρία του πατέρα.

Σελ. 72
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/73.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ

ΗΠΕΙΡΟΣ

1. Hahn, 1, 70, no 2, (Pio 2, Geldart 27, Δροσίνης Α, 33-38), Ζαγόρια, «Η Σαμαροκουτσουλού». Ενωμένο με τον τύπο AT 510A, δηλαδή τη Σταχτοπούτα. Μετά το γάμο της ηρωίδας, πάνω στη γέννα οι αδελφές της. ΙΙΙ.· α5 (βάζουν τη βασίλισσα σε μια κασέλλα και τη ρίχνουν στο ποτάμι), β, β1, γ.

2. Hahn, 1, 268, αρ. 48, Ζαγόρια, «Το σφοντύλι». Ι: β, β2 (ο πεθερός βρίσκει στο χωράφι ασημένιο σφοντύλι που ταιριάζει στ' αδράχτι της μικρότερης νύφης του). ΙΙΙ: α5 (βρίσκει θαυμαστό παλάτι), β2, γ.

3. Ζωγρ. Αγων, 1, 195, αρ. 3, «Οι τρεις αδελφές». Η κόρη στρατιώτης στον τόπο του πατέρα της· το βασιλόπουλο την παντρεύεται, οι αδελφές της σφάζουν τα παιδιά της.

4. ΛΦ 1213, 30-35. Ενωμένο με τον τύπο AT 510B (Η Τομαρού, Peau d'Ane). ΙΙ: α, α1, β, β3, β6. ΙΙΙ: α5 (τυχαία βρίσκει παλάτι), β, β1, γ.

5. ΛΑ 976, 299-06, Ζίτσα Δωδώνης, «Το παραμύθι της παπαδοπούλας». Ενωμένο με το AT 510B. ΙΙ: β3. ΙΙΙ: α5, β, β1, γ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

6. ΛΦ 523, 5-11, Άνω Κώμη Κοζάνης, «Η Πεντάμορφη». Επεισόδιο του παραμυθιακού τύπου AT 709 (η Χιονάτη). Ι: β. ΙΙ: β, β3. ΙΙΙ: α5 (με την επέμβαση ενός γέρου ανασταίνεται το παιδί· η ηρωίδα αποκτά εστιατόριο), β, β1, γ.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

α. Ανατολικό Αιγαίο

7. Argenti-Rose, I, 452 AR. 8 b, «Ακχυλοπουτούρα». Ενωμένο με το 510Α, όπου περίληψη.

8. ΛΦ 1652, 1-6, Καρδάμυλα Χίου, άτιτλο. Ι: δ (άσκημη βασίλισσα στέλνει την όμορφη δούλα της να πάρει το βασιλόπουλο, που ανακαλύπτει την αλήθεια και κρατάει την όμορφη. Η άσκημη βασίλισσα εκδικείται σκοτώνοντας τα παιδιά). ΙΙ: β3, β4, (36. ΙΙΙ: α, α5, β, (31, γ.

β. Δωδεκάνησα

9. ΛΦ 1026, 30-35, Σύμη, «Η κακή μητρυιά». Ενωμένο με το AT 709, όπου βλ. ανάλυση.

Σελ. 73
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/74.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

10. ΛΑ 2279, 461-472, Λέρος, "Η θεοχάρη". Ενωμένο με το AT 709, όπου βλ. ανάλυση.

γ. Κρήτη

11. ΣΠ 105, 12-14, Αμάρι Ρεθύμνου, "Ο βασιλεύς που ήθελε να υπανδρευτεί την χόρην του". Ι: α, α1 (δαχτυλίδι), γ, γ4. ΙΙ: α, β, β4. ΙΙΙ: "5 (άγγελος της δίνει μαγικό φτερό), β6, γ.

12. ΛΑ 1188, (ΣΜ 18), 11-13, Αμάρι Ρεθύμνου, άτιτλο. Ι: α, γ2. ΙΙ: β, β3. III: α5 (άγγελος), β, β1, γ.

13. ΛΑ 1188, (ΣΜ 18), 35-38, Αμάρι Ρεθύμνου, άτιτλο. Ενωμένο με το AT 510B.

δ. Κυκλάδες

14. ΛΑ 2758, 357-364, Κίμωλος. Ενωμένο με το AT 510B. ΙΙΙ: με τη στάχτη ξαναζωντανεύει τα παιδιά της.

15. ΛΑ 2777, 285-288, Μήλος, "Η αδικημένη αρχόντισσα". Ι: δ (κακιά δούλα σκοτώνει τα παιδιά). ΙΙ: β3, β6. ΙΙΙ: α5 (κοντά στα βράχια η ηρωίδα κόβει το δάχτυλο της και το γιατρεύει βουτώντας το στο νερό της λίμνης· ανασταίνει το παιδί της. Βρίσκει πύργο). ΙΙΙ: β, β1, γ.

16. ΛΑ 706C, 4, (ΛΑ 1395 189-206, αρ. 16), Τήνος, "Του βασιλιά που σκότωσε τ' αγγόνια του". Ι: α2 (χρυσός σταυρός, κούφιος μέσα), γ4 (η κουνιάδα βάζει φωτιά στον σταυρό και την πετάει από το παράθυρο· τη βρίσκει ένας τσοπάνης και στη συνέχεια την αναγνωρίζει ο βασιλιάς). ΙΙ: α, β3. ΙΙΙ: α, β5, γ, δ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

17. ΣΠ 35, 4-10, Καλάβρυτα, "Μύθος της Ξυλομαρίας". Ι: α, α1, α2, γ1, γ2. ΙΙ: α, α1, β, β1.ΙΙΙ: α1, β, β1.

18. Κουκουλέ, Οινουντιακά, 252-253, Βαρβίτσα Λακωνίας, "Ο βασιλέας και η αδελφή του". Η ηρωίδα είναι αδελφή του βασιλιά, τη φθονεί η μάνα του. ΙΙ: β3, β6. ΙΙΙ: α5 (θαύμα), β, β1, γ, δ.

19. ΛΦ 477, 1-3, Χιλιομόδι Κορινθίας, "Η βαρελίτσα". Ενωμένο με το AT 510B.

20. ΛΦ 287, 4-6, Τρίπολη, άτιτλο. Ι.- β (μητριά). ΙΙ: β, β3, β6. ΙΙΙ: α5 (βλέποντας μια χελώνα να βάζει στο στόμα μιάς ψόφιας χελώνας ένα χορτάρι και να την ξαναζωντανεύει κάνει το ίδιο και ζωντανεύει τον αδελφό· μια άγνωστη φωνή τους λέει πως ό,τι ζητούν από το τραπέζι θα το έχουν). ΙΙΙ: γ (τυχαία συναντιούνται με το βασιλιά· του λένε την αλήθεια), δ.

21. ΛΦ 1298,9-11, Γορτυνία, "Το κούντουρο-κούντουρο κουταλάκι".Ι: γ (το κοριτσάκι φεύγει τελευταίο από το σπίτι, αφού οι γονείς έχουν διώξει τ' άλλα τους παιδιά), γ2. ΙΙ: β, β3. ΙΙΙ: β1, γ.

Σελ. 74
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/75.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

22. ΛΑ 1332, (ΣΜ 145), 49, Σιμιάδες Αρκαδίας, άτιτλο. ΙΙ: α (αντί πατέρας, ο γυρολόγος σφάζει τα παιδιά), β3. ΙΙΙ: α5 (σ' ένα ποτάμι γιατρεύει το δάχτυλο της κι ανασταίνει τα παιδιά), β, β4, γ.

23. ΛΑ 1342, (ΣΜ 155), 67-68, Γορτυνία, «Ο γέρος». Η αρχή όπως το AT 510B.

24. ΛΑ 2216, (ΙΛ 684, 200-202), Καλάβρυτα, άτιτλο. Ενωμένο με το AT 403B.

25. ΛΑ 1281, (ΣΜ 111), 294-298, Κυπαρισσία, «Η Σταχτομάρω». Ενωμένο με το AT 510A και το AT 403B. ΙΙ: α (η αδελφή σκοτώνει το παιδί), β1. III: α3 (ο βασιλιάς μετανοεί και σκοτώνει την κουνιάδα).

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

26. ΛΑ 706C 1, Παλαιοξάρι Φωκίδας, άτιτλο. Ι: α, α1 (παπούτσι), γ, γ2. ΙΙ: α, β3. ΙΙΙ: γ, δ.

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

27. ΚΜΣ, Φάρασσα, 4973-4988, άτιτλο. Η αρχή όπως το AT 510Β. ΙΙ: α (η πεθερά) , β3. ΙΙΙ: α5 (από τις κουβέντες δύο πουλιών μαθαίνει πως πρέπει να πάρει ένα φτερό και να τ' αλείψει στον κομμένο λαιμό), γ (κλεμμένο μήλο στην τσέπη του βασιλιά).

28. ΛΦ 429, 1-14, Αλικαρνασσός, «Η κόρη με τα τρία αδέλφια και η μητρυιά». Ενωμένο με το 709, όπου βλ. ανάλυση.

29. ΚΜΣ, Τσεσμές 1, 1-10, «Η ξυλένια». ΙΙ: α, β3 (με κομμένα χέρια). ΙΙΙ: α (γέρος, Χριστός), β, β3, γ.

ΚΥΠΡΟΣ

30. ΛΦ 451, 1-8, «Η ξυλομανίτσα». Ενωμένο με το AT 510B.

ΠΟΝΤΟΣ

31. ΛΑ 706 2, «Το παραμύθι της παραμάνας», ταυτόσημο με το AT 709.

Σελ. 75
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/76.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ AT 706 - AT 706C - AT 712

Στον κύκλο των παραμυθιών με θέμα την κυνηγημένη σύζυγο ή κοπέλα ανήκει αυτός ο τύπος 706, καθώς και ο επόμενος του 707, με τον οποίο έχουν κοινό το μοτίβο της γυναίκας που κατηγορείται ότι γέννησε ζώα.

Το παραμύθι αυτό είναι απλωμένο σε όλη την Ευρώπη, στην Ασία μέχρι την Περσία, σε μερικές περιοχές της Αφρικής, στη Βόρεια και Νότια Αμερική (μέσω των Γάλλων, Ισπανών και Πορτογάλων) .

Σε λογοτεχνική μορφή το θέμα της γυναίκας με τα κομμένα χέρια συναντάται από τον 12ο αιώνα στην Ευρώπη. Η Margaret Schlauch έχει αφιερώσει μια μελέτη στο έργο του Chaucer "Constance", που μάλλον αποτελεί την πρώτη λογοτεχνική μετάπλαση του παραμυθιακού αυτού τύπου. Ένα άλλο λογοτεχνικό κείμενο που κυκλοφόρησε πολύ με τη μορφή λαϊκού αναγνώσματος από τον 13ο αιώνα είναι το έμμετρο μυθιστόρημα "La belle Helene de Constantinople" 4. Ολόκληρο τον παραμυθιακό αυτόν τύπο εξετάζει ο Daumling σε μια διεξοδική μονογραφία του το 1912, όπου μελετά κυρίως τις λογοτεχνικές παραλλαγές και λιγότερο αυτές της προφορικής παράδοσης.

Στην Ελλάδα η αρχαιότερη γραπτή παραλλαγή που γνωρίζουμε είναι αυτή του Αγάπιου Λάνδου και περιλαμβάνεται στο έργο του "Αμαρτωλών Σωτηρία" του 1641. Το βιβλίο αυτό γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε από τις πολυάριθμες εκδόσεις του (15 αλλεπάλληλες εκδόσεις έως τα μέσα του 19ου αιώνα). Η διήγηση που μας ενδιαφέρει είναι το θαύμα ΙΑ "Περί της βασιλίσσης της Φραγκιάς, ης τας κομμένας χείρας ιάτρευσεν η παντοδύναμος Δέσποινα", που αποτελεί μια χαρακτηριστική και πλήρη παραλλαγή του 706". Εδώ θα είχαμε να παρατηρήσουμε ότι οι μισές παραλλαγές από αυτές που παρουσιάζουμε είναι "εκχριστιανισμένες", το θαύμα δηλαδή της αποκατάστασης των χεριών της ηρωίδας, αποδίδεται στην Παναγία, τον θεό ή τους αγίους τους οποίους επικαλείται στις προσευχές της.

Στην Ελλάδα το παραμύθι είναι περισσότερο γνωστό με τον τίτλο "Η κακιά μητριά" (23 από τις 40 παραλλαγές), ενώ μόνο 7 παραλλαγές έχουν τίτλο που αναφέρεται στα χέρια της ηρωίδας (η Κουλοχέρα, η κόρη με τα κομμένα χέρια, τα χρυσά χεράκια κ.λπ.). Φυσικά δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς τους τίτλους οφείλονται στους

1. St. Thompson, ό.π., 120-121.

2. Β.P., Ι, 295-311 και Delarue, Π, 630-632.

3 Margaret Schlauch, Chaucer's Constance and Accused Queens, New York 1927.

4 Delaiue, ibid

5 Däumling Heinrich, Studie uber den Typus des Mädchens ohne Hände innerhalb des Konstanze-Zyldus, München 1912.

6. Αγάπιος Μοναχός ο Κρής, Αμαρτωλών Σωτηρία, Εκδοτικός οίκος Ρηγόπουλου, Θεσσαλονίκη 1972, 348-352

Σελ. 76
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/77.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

συλλέκτες και πόσοι στους ίδιους τους παραμυθάδες. Αυτό που είναι όμως σίγουρο, είναι ότι στις ελληνικές παραλλαγές του 706 ο ακρωτηριασμός της ηρωίδας οφείλεται στη ζηλοφθονία της μητριάς της (σε 23 παραλλαγές), που διατάζει έναν δούλο να της κόψει τα χέρια. Μόνο σε 6 παραλλαγές ο δράστης είναι ο πατέρας της, είτε γιατί η κοπέλα δεν δέχεται να παντρευτεί κάποιον που της δίνει, είτε γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στη συνεργεία του πατέρα της με τον διάβολο, είτε γιατί αρνείται να παντρευτεί αυτόν τον ίδιο (μοτίβο που συναντάμε χαρακτηριστικά στο 510Β) .

Σε 7 περιπτώσεις ο ακρωτηριασμός της ηρωίδας γίνεται από τον αδελφό της και οφείλεται στη ζήλεια της νύφης της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου η ηρωίδα διώχνεται ακρωτηριασμένη από το σπίτι κουβαλώντας το τυφλό παιδί του αδελφού της (εκτός από τις δύο περιπτώσεις που το παιδί σκοτώνεται από τη μητέρα του), παρατηρούμε μια τροποποίηση της πλοκής του τύπου. Η ηρωίδα δεν παντρεύεται το βασιλόπουλο, λείπει δηλαδή το δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο. Περνάμε κατευθείαν στο θαύμα της αποκατάστασης των χεριών της ηρωίδας και της όρασης του παιδιού. Στο τέλος ο αδελφός βρίσκει το παιδί του και την αδελφή του και ζουν μαζί ευτυχισμένοι, μακριά από την κακιά νύφη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παραμύθι συμφύρεται με τους τύπους *713 (η κοπέλλα διώχνεται από το σπίτι με ένα παιδί που δεν είναι δικό της), 883C* (η νύφη συκοφαντεί την κουνιάδα ότι έμεινε έγκυος). Τα παραμύθια με θέμα την συκοφαντημένη και διωγμένη γυναίκα έχουν καταταχθεί από τους Aarne-Thompson σε πολλούς παραμυθιακούς τύπους, οι οποίοι πολύ συχνά είναι δυσδιάκριτοι μεταξύ τους, καθώς διαφέρουν ως προς ένα μόνο αφηγηματικό επεισόδιο.

Οι λαϊκοί αφηγητές που έχουν μεγάλο ρεπερτόριο, περνούν με ευκολία από το ένα παραμύθι στο άλλο, αντικαθιστούν ένα μοτίβο που ξεχνούν με ένα άλλο, εφευρίσκουν νέες αφηγηματικές λύσεις. Το παραμύθι όπως και η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που συνέχεια αναπλάθεται, τροποποιείται, ανανεώνεται. Τα παραμύθια της συκοφαντημένης γυναίκας είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Στην Ελλάδα, όπου αυτά τα παραμύθια είναι πολύ διαδεδομένα, οι παραμυθάδες έπλασαν έναν καινούργιο τύπο (που στον διεθνή κατάλογο πήρε τον αριθμό 706C), τον οποίο συναντάμε συνήθως προσκολλημένο σε άλλα παραμύθια (709, 510Α, 510Β, 403). To 706C που ακολουθεί, με 40 παραλλαγές, είναι ένας τύπος συγγενικός με τα 706, 712, 51ΟΒ. Η ηρωίδα καταφέρνει να το σκάσει από τον πατέρα της που θέλει να την παντρευτεί (χαρακτηριστική εισαγωγή του 510Β), παντρεύεται το βασιλόπουλο (μοτίβο κοινό στα 706, 707, 712 κ.λπ.), ο πατέρας της σκοτώνει τα παιδιά της και την ενοχοποιεί βάζοντας το ματωμένο μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι της (νέο μοτίβο του 706C). Ο άντρας της τη διώχνει φορτώνοντας της τα νεκρά παιδιά (μοτίβο κοινό με τα 706, 712). Τα παιδιά ανασταίνονται και ζουν μαζί σε ένα παλάτι, που ξεφυτρώνει με μαγικό τρόπο στη μέση της ερημιάς (νέο μοτίβο του 706C).

7 ΣχετικάμετοΑΤ510Ββλ. Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, «Διήγησις έρωτος ανόμου και νομίμου Το παραμύθι για το κορίτσι που ο πατέρας του ήθελε να το πάρει (ΑΤ510Β)», Εθνολογία, 2(1993), 201-244.

Σελ. 77
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/78.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

Ο πατέρας, περνώντας κατά τύχη, γίνεται δεκτός ως μουσαφίρης στο τραπέζι και του κρύβουν ένα κουταλάκι στα ρούχα του, κατηγορώντας τον για κλέφτη (μοτίβο κοινό στα 706, 706C, 707 κ.λπ.). Έτσι γίνεται η αναγνώριση.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο και όχι πάντα δυνατό για τον μελετητή να μπορέσει να βρει τον τύπο στον οποίο αντιστοιχεί το κάθε παραμύθι. Δεν παύει όμως να είναι γοητευτική η προσπάθεια της ανίχνευσης των μονοπατιών, που ακολουθεί κάθε φορά η φαντασία του αφηγητή, μέσα στις άπειρες θεωρητικά λύσεις ενός τραγικού όσο και δημοφιλούς αδιεξόδου, όπως αυτού της ηρωίδας.

Σελ. 78
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/79.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ AT 707

Σελ. 79
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/80.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελ. 80
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/81.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ AT 707

Τα τρία χρυσά παιδιά

AT: The Three Golden Sons

Grimm No 96: Die drei Vügelkens

Delarue: L'oiseau de verite

Οι τρεις κόρες

Μια φορά κι έναν καιρό ένας γέρος είχε τρεις κόρες και εργαζόσαντε. Και ο βασιλιάς επρόσταξε να μη φαίνεται φως σε κανένα σπίτι. Αυτές εργαζόσαντε την ημέρα έξω και την νύχτα εργαζόσαντε με το φως. Επηγαίνανε στο υπόγειο κλείνανε το παράθυρο για να μη φαίνεται το φως. Κι ένας σκοπός του βασιλιά πέρναγε την νύχτα για να ιδεί αν υπάρχει φως. Εκεί τα κορίτσια του γέρου ελέγανε αστεία. Και άκουσε ο σκοπός. "Αχ! αν με παντρευότανε ο βασιλιάς θα έκανα ένα χαλί να πατάει ο στρατός", είπε η μεγάλη. Η άλλη: "Αχ! αν με παντρευότανε ο βασιλιάς θα τούκανα μια πίτα να φάει ο στρατός". Και η άλλη: "Αχ! αν με παντρευότανε ο βασιλιάς θα τούκανα σαράντα παιδιά". Ο σκοπός τάκουσε και τάπε στο βασιλιά. Κι ο βασιλιάς παρήγγειλε να έρθουν οι κόρες μαζί με τη μάνα τους. Οι κόρες πήγανε και ο βασιλιάς ερώτα γε να μάθει τι λέγανε. "Εμείς δεν είπαμε τίποτα" είπανε τα κορίτσια φοβισμένα, "θέλω αυτή πούπε ότι θάκανε σαράντα παιδιά", απήντησε ο βασιλιάς. Τότε φανερώθηκε η κόρη και την παντρεύτηκε ο βασιλιάς. Και μια φορά εγίνηκεν πόλεμος και επήγε ο βασιλιάς. Άφησε την γυναίκα του μαζί με την μάνα του. Η γυναίκα του βασιλιά γέννησε τα σαράντα παιδιά. Η μάνα του από κακία τα επήρε και της έβαλε σαράντα κουτάβια. Και την νύφη την έχτισε στο νεροχύτη και εφαινότανε το κεφάλι της. Τα παιδιά τάθαψε στην αυλή. Και κει γίνανε τριανταφυλλιές και εμύριζε όλος ο κόσμος. Εγύρισε κάνα καιρό ο βασιλιάς και ρώτησε που είναι τα παιδιά του. Παιδιά ή κουτάβια είπες, του λέει η βασίλισσα. Ο βασιλιάς είδε την τριανταφυλλιά και μυρίζεται. Στη μάνα του λέγει: "Ωραία τριαντάφυλλα". "Να μη ματαμυριστείς, να τα πετάξεις στα βουνά", λέγει η μάνα του. Ο βασιλιάς τα πέταξε στα βουνά και κείνα γινήκανε κυπαρίσσια. Μια φορά κάποτε επήγε για κυνήγι. Εκεί τούρθε νύστα. "Άστε σεις και θα πέσω", είπε στους φρουρούς του. Εκεί τον επήρε ο ύπνος. "Βρε τον πατέρα μας, ίσκιο θα του δώσου", είπανε τα κυπαρίσσια. Ο βασιλιάς τάκουσε και τάπε στη μάνα του. Η μάνα του τούπε: "Να τα πάρεις και να τα πετάξεις στη θάλασσα". "Για-

Σελ. 81
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/82.gif&w=600&h=915 23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

τι;» την ρώτησε ο βασιλιάς. «Τίποτα, είναι κακό για σένα», του λέει η μάνα του. Ο βασιλιάς ετότε τα επήρε και τα πέταξε στην θάλασσα. Και κει γίνηκε παλάτι μεγάλο, θάμμα έγινε. Μια μέρα ο βασιλιάς βγαίνει περίπατο και είδε και το παλάτι. Το λέει στην μάνα του. Η βασίλισσα του είπε: «Εσύ να μην πας εκεί. Ό,τι θέλει ας είναι, είναι κακό για σένανε». Ο βασιλιάς δεν άκουσε. Και μια μέρα πήγε. Και κει τον δεχτήκανε σαράντα παλληκάρια. Τι καρτερέματα του κάνανε! Τι ετοιμασίες είχανε! «Πια βρε παιδιά σας ευχαριστώ, αλλά θα σας καλέσω και γω στο σπίτι μου». Και ο βασιλιάς υποδοχή κάνει για να καλέσει. Και τα κάλεσε. Είχε ετοιμασία και καθίσανε να φάνε. Ετότες επεταχτήκανε τα παλληκάρια και είπανε: «Η μάνα μας είναι στον νεροχύτη. Πάρτε την από κει». Την ζεσταίνουν από τον νεροχύτη. Τη φέρνουνε στο τραπέζι και φάγανε όλοι. Η μάνα του βασιλιά γίνηκε μπαρούτι. Και ζήσανε καλά και μεις καλύτερα.

ΛΦ 1872: Παραλλαγή που συλλέχτηκε από τη Χρυσανθακοπούλου Βέλλη, το 1960, στα Τρόπαια Γορτυνίας.

Σελ. 82
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/83.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Ι. Οι τρεις αδελφές συζητούν

α: Ένας βασιλιάς απαγορεύει στους υπηκόους του να ανάβουν φως τη νύχτα· α1: ο βασιλιάς τριγυρνάει σε όλο του το βασίλειο· α2: βάζει στρατιώτες να παρακολουθούν αν τηρείται η απαγόρευση.

β: Τρεις αδελφές συζητούν β1: και ανάβουν κρυφά φως· β2: και γνέθουν β3: είναι φτωχές και πρέπει να δουλεύουν συνέχεια· β4: οι δύο μεγάλες θέλουν να παντρευτούν κάποιον από το περιβάλλον του βασιλιά· β5: τον φούρναρη· β6: τον χασάπη· β7: άλλον β8: θέλουν να παντρευτούν τον ίδιο τον βασιλιά και να του προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες· β9: η μια να του χορτάσει τον στρατό με λίγο ψωμί· β10: η άλλη να του ντύσει τον στρατό με ένα κουβάρι νήμα· β1 1: για να μην πεινάνε· β12: η μικρότερη θέλει να πάρει τον βασιλιά· β13: και να του κάνει υπέροχα παιδιά.

γ: Ο βασιλιάς· γ1: που έχει δει το φως και πλησίασε· γ2: που έχει πάει κυνήγι και τις συνάντησε· γ3: κρυφακούει τη συζήτηση· γ4: αφού κάποιος άλλος του αναφέρει τη συζήτηση των κοριτσιών γ5: εκπληρώνει τις επιθυμίες των δύο μεγαλύτερων γ6: παντρεύεται τη μικρότερη· γ7: και παίρνει τις αδελφές στο παλάτι.

ΙΙ. Η συκοφαντημένη σύζυγος

α: Το βασιλόπουλο φεύγει για τον πόλεμο κάθε φορά που η γυναίκα του γεννάει· α1: η πεθερά ζηλεύει τη νύφη.

β: Η κοπέλα γεννάει όπως το είχε υποσχεθεί· β1: σε τρεις διαδοχικές γέννες· β2: αλλιώς· β3: δύο αγόρια· β4: και ένα κορίτσι· β5: τρία αγόρια· β6: με διάφορα χρυσά χαρακτηριστικά· β7: με ονόματα και λάμψη αστεριών β8: Ήλιος· β9: Φεγγάρι· β10: Αυγερινός· β11: Πούλια· β12: Άστρο.

γ: Η πεθερά- γ1: (και) οι αδελφές· γ2: με τη βοήθεια της μαμής- γ3: και άλλου προσώπου· γ4: αλλάζουν τα νεογέννητα· γ5: με διάφορα ζώα· γ6: σκύλο· γ7: γάτα· γ8: φίδι· γ9: χελώνα· γ10: περιστέρι· γ1 1: άλλο· γ12: ή λένε ότι γεννήθηκαν πεθαμένα· γ13: και ειδοποιούν το βασιλόπουλο.

δ: Τα παιδιά πετιούνται· δ1: στο νερό (θάλασσα, ποτάμι, λίμνη) μέσα σε ένα κασόνι - καλάθι ή μπαούλο· 82: αλλού· δ3: τα παιδιά θάβονται· δ4: στον τάφο τους φυτρώνουν δέντρα.

ε: Το βασιλόπουλο συγχωρεί τη γυναίκα του στην αρχή· αλλά την τελευταία φορά' ε1: η κοπέλα φυλακίζεται· ε2: χτίζεται στο νεροχύτη και τρέφεται με τα βρώμικα νερά και τα αποφάγια· ε3: τη βάζουν να βόσκει γαλιά· ε4: τη διώχνουν ε5: άλλο.

Σελ. 83
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/84.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΙΙΙ. Οι περιπέτειες των παιδιών

α: Τα παιδιά τα μαζεύει και τα μεγαλώνει· α1: ένα πρόσωπο· α2: ένα ζώο· α3: τα ονόματα τους είναι ανάλογα με τις πόλεις όπου έλειπε ο βασιλιάς στον πόλεμο· α4: τα δέντρα που έχουν φυτρώσει στον τάφο των παιδιών α5: χαιρετάνε στο πέρασμα του βασιλιά· α6: η πεθερά δίνει διαταγή· α7: να τα κάνουν σανίδες για κρεβάτι· α8: που μετά δεν την αφήνουν να κοιμηθεί· α9: να τα κάψουν α10: οι σπίθες που ξεφεύγουν από τη φωτιά μεταμορφώνονται σε παιδιά· α1 1: ο καλόγερος - ερημίτης θρέφει τα παιδιά με ισάριθμους καρπούς που του στέλνει ο θεός· α12: τους χαρίζει μαγικά δώρα· α 13: με ένα από αυτά χτίζουν παλάτι.

β: Τα παιδιά μένουν κοντά στο βασιλικό παλάτι· β1: ο βασιλιάς τα συναντάει και του τραβούν την προσοχή· β2: στο κυνήγι· β3: τα προσκαλεί στο παλάτι- β4: το λέει στη μητέρα του.

γ: Εμφανίζεται μια γριά και πείθει την αδελφή ότι αν δεν αποκτήσει ορισμένα μαγικά αντικείμενα δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένη· γ1: το αηδόνι ή άλλο πουλί· γ2: την Πεντάμορφη· γ3: άλλο· γ4: η γριά είναι η γυναίκα που ζηλεύει τα παιδιά· γ5: ή μια απεσταλμένη της· γ6: και ελπίζει ότι τα παιδιά θα χαθούν ψάχνοντας τα μαγικά αντικείμενα.

δ: Οι αναζητήσεις των αντικειμένων γίνονται διαδοχικά4 δ1: τα αδέλφια ξεκινούν το ένα μετά το άλλο· δ2: έχοντας αφήσει στους άλλους ένα σημάδι ζωής.

ε: Συναντούν ένα πρόσωπο που τους δίνει οδηγίες· ε1: ένα γέρο· ε2: μια γριά· ε3: άλλον ε4: για το πως θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του ταξιδιού και της κατάκτησης των αντικειμένων ε5: πρέπει να βοηθήσουν τη Λάμια που φουρνίζει με τα στήθη της· ε6: πρέπει να επαινέσουν τα ποτάμια (ή τις βρύσες) · ε7: να μην κοιτάξουν προς μια κατεύθυνση· ε8: να μην ξυπνήσουν τον φύλακα των αντικειμένων (που συνήθως κοιμάται με ανοιχτά μάτια) · ε9: να δείρουν τον φύλακα των αντικειμένων ε10: να προλάβουν να πιάσουν το μαγικό πουλί· ε11: να μοιράσουν σωστά κρέας και σανό ανάμεσα σε δύο ζώα· ε12: άλλο.

στ: Χάρη στις οδηγίες ο αδελφός (τα αδέλφια) πετυχαίνει(ουν) τον σκοπό του(ς) στην αρχή· στ1: την τελευταία φορά αποτυγχάνει (ουν)· στ2: μαρμαρώνει (ουν).

ζ: Η αδελφή ξεκινάει κι αυτή· ζ1: ακολουθεί πιστά τις οδηγίες· ζ2: αποκτά το αντικείμενο (ή πρόσωπο)· ζ3: ξεμαρμαρώνει τα αδέλφια της· ζ4: και άλλους μαρμαρωμένους· ζ5: ραίνοντας τους με αθάνατο νερό· ζ6: ή με άλλο τρόπο.

η: Η Πεντάμορφη ακολουθεί τα αδέλφια· η1: παντρεύεται το μεγαλύτερο.

IV. Η αναγνώριση των παιδιών

α: Ο βασιλιάς προσκαλεί τα παιδιά στο παλάτι.

β: Τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία τους· β1: από τον θετό γονιό τους· β2: από

Σελ. 84
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/85.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

άλλον β3: που τους συμβουλεύει πως να συμπεριφερθούν στο παλάτι.

γ: Τα παιδιά στο παλάτι· γ1: ζητούν να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι του παλατιού ακόμη και η φυλακισμένη· γ2: η πεθερά θέλει να τα φαρμακώσει· γ3: αλλά δίνουν πρώτα σε ζώα το φαΐ· γ4: που ψοφούν ή αρνούνται να φάνε· γ5: τα παιδιά αρνούνται να καθήσουν στο τραπέζι αν δεν έρθει και η μητέρα τους να φάει· γ6: δίνουν στο βασιλιά να φάει κάτι που δεν τρώγεται και στην ερώτηση του "πώς είναι δυνατόν" τον ρωτούν πως μπορεί μια γυναίκα να γεννά γατιά.

δ: Αναγνώριση· δ1: διήγηση της ιστορίας των παιδιών (σαν παραμύθι με τις πόρτες κλειστές και να ακούν όλοι υποχρεωτικά) · δ2: αποκατάσταση της μητέρας· δ3: σκοτώνουν δ4: την πεθερά· δ5: τη μαμή· δ6: τις αδελφές· δ7: αλογοσέρνουν δ8: σκάει από το κακό της· δ9: τη διώχνουν.

Σελ. 85
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/86.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ

ΗΠΕΙΡΟΣ

1. ΙΛ 857, 167-173, Δράγανη Θεσπρωτίας, "Διαταγή βασιλιά". Ι: β, β1, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, β1 (ένα αγόρι και δύο κορίτσια), β6 (αγόρι με άστρο στο μέτωπο, κορίτσια με μισοφέγγαρο), γ, γ2, γ4, γ5, δ, δ2 (μέσα σε ένα θάμνο). ΙΙΙ: α, α1 (ένας βλάχος), β1. IV: α, γ, γ2 (η κόρη του βλάχου που είναι μάγισσα δεν αφήνει να φάνε το φαρμακωμένο φαΐ), δ1 (η μάγισσα), δ2, δ3, δ4, δ5.

2. ΛΑ 510 Α, 13, Κόνιτσα, "Οι τρεις ορφανές". Ι: Αρχή το AT 510A. ΙΙ: α, α1, β, γ1, γ4, γ5, δ, δ2 (πετούν τα παιδιά από το παράθυρο), ε, ε4. ΙΙΙ: α, α1 (μια γριά που τα μεγαλώνει με το γάλα μιάς γίδας). Η διωγμένη μητέρα καταφεύγει κι αυτή στη γριά· β2 (ο βασιλιάς αναγνωρίζει τα παιδιά του επειδή του μοιάζουν).

3. ΛΑ 510 Α, 21, Λεσινίτσα Ιωαννίνων, άτιτλο. Ι: Αρχή το AT 510A. Π: α, α1, β, γ1, γ4, γ5, δ, δ2 (σε ένα κούτσουρο), ε, ε4 (ντυμένη με τα ρούχα ενός βοσκού και σώζει μόνη της το παιδί της). IV: Όταν μεγαλώνει το παιδί η μητέρα το στέλνει στον πατέρα του που το αναγνωρίζει γιατί του μοιάζει· δ1, δ2.

4. ΛΑ 707, 5, Θεσπρωτία, "Τα ρηγμένα στο ποτάμι αδέλφια". Ι: β, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, β, β6 (το κορίτσι με τον ήλιο στο πρόσωπο, το αγόρι με το φεγγάρι στο μέτωπο), γ1, γ4, γ5, δ, δ1 (στο ποτάμι). ΙΙΙ: α, α1 (ασκητής). Οι κακές αδελφές βάζουν το κορίτσι να στείλει τον αδελφό της στου Τζιμ-Τζιμ τα βουνά να βρει γυναίκα. Με τις συμβουλές του αλόγου του περνά από την αλμυρή και την ξυνή βρύση που βουλιάζουνε και φτάνει στη γλυκεία βρύση και του Τζιμ-Τζιμ τα βουνά. Εκεί οι ξωτικές τον μαγεύουν και τον παίρνουν στο σπίτι τους, αλλά το άλογο ειδοποιεί την αδελφή. Αυτή παίρνοντας πρυόβολο και στερνάρι πηγαίνει και "τσακμακίζοντας και βγάζοντας φωτιές" φοβερίζει τις ξωτικές πως θα τις κάψει αν δεν της δώσουν πίσω τον αδελφό. Εκείνος πιάνεται από το φόρεμα της ξωτικιάς και την αναγκάζει να τον ακολουθήσει. Με έναν λόγο της στρώνεται η καλύβα, έρχονται φαγητά και κάνουν το τραπέζι στο βασιλιά. Η ξωτικιά κλέβει το φόρεμα της και χάνεται από μπροστά τους. Την ξαναφέρνουν με το ζόρι πίσω· γ, γ1 (από το δέντρο που στη ρίζα του ανοιγοκλείνουν μαχαίρια), γ3 (και τον Τσίλι-Ντερελί). Με τη βοήθεια της ξωτικιάς το αγόρι τα καταφέρνει. IV: α, γ, δ1.

5. ΛΑ 707, 25, Δίβρη Ριζών Ιωαννίνων, άτιτλο. Ι: β, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, β1, β7, β8, β9, β10, γ, γ4, γ5, γ6, γ7, γ11 (ποντίκι), δ, δ2 (σε κουφάλα δέντρου), ε, ε1. ΙΙΙ: α, α1 (ο θεός), β1 (τα παιδιά του διηγούνται

Σελ. 86
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/87.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

την ιστορία τους). ΙV: α (δοκιμάζουν τη μάνα αν αναγνωρίζει τα παιδιά της. Αυτά της φιλούν το χέρι), δ4 (στον φούρνο).

6. ΛΑ 1262, (ΣΜ 92), 27, Κόνιτσα, "Η κακιά γιαγιά". Ι: β, β2, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, γ, γ4, γ5, δ3 (στην κοπριά), δ4. III: α4, α5, α6, "9, "10 (αγγελούδια), β (στο δάσος), β1. IV: α, γ, γ2, γ3, γ4, δ, δ4, δ7.

7. ΛΑ 1263, (ΣΜ 93), 85-88, Κόνιτσα, άτιτλο. Ι: β, β2, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, γ, γ4, γ5, γ6, δ, δ1, ε, ε5 (ρίχνουν την κοπέλα στο θηρίο που δεν την αγγίζει γιατί είναι αθώα). ΙΙΙ: α, α1 (μυλωνάς), β1. IV: α, γ, γ2 (ο μυλωνάς φανερώνει τους σκοπούς της πεθεράς), δ1, δ2.

8. ΛΑ 1265, (ΣΜ 95), 21-22, Κόνιτσα, "Ο ήλιος και το φεγγάρι". Ι: β, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6, γ7. ΙΙ: α, β, γ1, γ4, γ5, γ6, δ, 81, ε, ε1. ΙΙΙ.' α, α1 (γέρος), β1. IV: α, γ, 81.

9. ΛΑ 1293, (ΣΜ 123), 212-213, Ζαγόρι, "Οι τρεις αδελφές". Ι: Αδελφές φθονερές γιατί η μικρότερη παντρεύτηκε το βασιλόπουλο· β, γ1, γ4, γ5, γ6. III: α, α1 (βοσκός), β1. IV: α, γ, δ1, δ6, δ7.

10. ΛΑ 1295, (ΣΜ 125), 384-387, Ζαγόρι "Ο Κιτιρλέμης". Ι: β, β2, β3, β8 (να του φτιάξει μια σέλλα που να λάμπει, μια κασέλα να λάμπει), β12, β13, γ, γ3, γ6. Η: α, β, β6, γ3 (κακιά υπηρέτρια), γ4, γ5, γ6, δ, δ1 (στη λίμνη), ε, ε1. III: α, α1 (ψαράς), γ, γ1, γ3 (τη μηλιά, τη βρύση και τον Κιτιρλέμη), γ4, γ6, ε, ε3 (άλογο-νοητάκι), ε4, ε12 (να κτυπήσει το μονόφθαλμο φίδι), στ. IV: α, γ, δ1 (ο Κιτιρλέμης).

11. ΛΑ 1296, (ΣΜ 126), 422-427, Μέτσοβο, "Τα τρία αστέρια". Ι: β, β2, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, β10, β12, γ, γ4, γ5, γ6, γ7. ΙΙΙ: Τα παιδιά τα σώζει η μαμμή· α3 (Πολίτης, Σμυρνιώτης, Βαβυλωνία), β1. IV: α, γ (ο βασιλιάς αναγνωρίζει τα παιδιά από τα ονόματα τους), δ2, δ4, δ8.

12. ΛΑ 1297, (ΣΜ 127), 508, Ζαγόρι, άτιτλο. Ι: β, β12, β13, γ, γ3, γ6, γ7. ΙΙ: α, β, β7, β8, β12, γ1, γ4, γ6, γ7, δ. ΙΙΙ: α, α1 (τσοπάνης), β1. IV: α, γ, γ2, γ3, γ4, δ.

13. ΛΑ 1306, (ΣΜ 136), 155-157, Λάιστα Ζαγόρι, άτιτλο. Ι: β, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, β, β7, β8, β9, β10, γ, γ4, γ6, δ3 (στην κοπριά), 84. ΙΙΙ: α4, α5, αδ, α7, α8 (οι σανίδες του κρεβατιού μιλούν μεταξύ τους - σε πονεί αδελφέ; όχι γιατί κοιμάται επάνω μου ο πατέρας - σε πονεί αδελφή; ναι, γιατί κοιμάται η στρίγγλα η γιαγιά), α9, α10. Τα παιδιά κρύβονται σε μια κουφάλα δέντρου και τρώνε από τα στάχυα του βασιλιά. Ψάχνοντας τον κλέφτη βρίσκει τα παιδιά του. IV: δ, δ2, δ3, δ4.

14. ΛΑ 1308, (ΣΜ 138), 194-200, Ζαγόρι, "Η κακιά πεθερά". Ι: β, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, β, γ4, γ6, γ7, γ8, δ, δ1, ε, ε1. ΙΙΙ: α, α1 (ψαράς),-β1, β4, γ, γ1 (το χρυσό κλωνί με το πουλί που τραγουδάει ανθρώπινα), γ4, γ6,

Σελ. 87
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/39/gif/88.gif&w=600&h=91523. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ  AT 707

δ, δ1, ε, ε1, ε4, ε12 (να μην αντιμιλήσουν στις βρισιές των δράκων), στ2, ζ, ζ1 (βουλώνει τα αυτιά της με μπαμπάκι όπως τη συμβούλεψε η Οχιά), ζ2, ζ3, ζ5, IV: α, γ, δ1 (το πουλί), δ2, δ4 (τη φυλακίζουν).

15. ΛΑ 2277Β', 83-93, Ν. Ιωαννίνων, Κουτσόβλαχοι, άτιτλο. Ι: β, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6./7; α, α1, β, β1, β6 (μ' άστρα στο μέτωπο και μισοφέγγαρο), γ, γ4, γ5, δ, δ2 (στο δάσος), ε, ε5 (τη θάβουν μέχρι τη μέση σε ένα σταυροδρόμι και τη φτύνουν οι περαστικοί). ΙΙΙ: α, α1 (ένας βλάχος), β, γ, γ2, γ3 (τον αργαλειό και τη μηλιά της Πεντάμορφης), γ4, γ6, δ, ε, ε2, ε4, ε12 (να βουλώσουν τα κυπριά (κουδούνια) της Πεντάμορφης), στ, η. IV: α, γ, γ2, γ3, δ1, δ2, S3, δ4, δ5.

16. ΛΑ 2302, 359-364, Δωδώνη, άτιτλο. Ι: β, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6. Π: α, α1, β, β1, β3, β4, β7, β8, β9, β11, γ, γ4, γ5, Τ6, γ11 (γουρούνι), δ, ε, ε1. ΙΙΙ: α, α1 (μυλωνάς), β1. IV: α, γ, δ (η μάνα αναγνωρίζει τα παιδιά της), δ1 (ο μυλωνάς), δ3, δ4.

17. ΛΦ 12, 56-64, Δωδώνη, άτιτλο. Ι: Τρία κορίτσια διώχνονται από την κακιά μητριά τους. Στην ερημιά παρουσιάζεται άγγελος και τους δίνει σπίτι να μείνουν β, β4, β7 (υπηρέτη, υπασπιστή), β12, β13, γ, γ4, γ5, γ6. ΙΙ: α, β, β1, β7, β8, β9, β12, γ (η κακιά μητριά ντύνεται μαμμή), γ4, γ5, γ6, δ, ε, ε1. ΙΙΙ: α, α1 (καλόγερος), β1. IV: α, γ, γ1, δ1, δ2, δ3, δ4 (μητριά).

18. ΛΦ 15, 1-16, Δωδώνη, άτιτλο. Ι: β, β2, β4, β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, β7, β8, β9, γ3 (κακοί άνθρωποι), γ4, γ5, δ, δ1 (θάλασσα), ε, ε1. III: α, α1 (μάγος), α12 (βέργα που τη χτυπούν τρεις φορές στο μνήμα του και τους δίνει συμβουλές, τρίχα που την καίνε και έρχεται άλογο φτερωτό), α!3 (με χρήματα που τους δίνει ο μάγος), β, β1, γ, γ1 (καρδερίνα), γ2, γ3 (στον αργαλειό της), γ4, γ6, ε, ε2, ε4, ε12 (τρώει τρεις μέρες μόνο βραστά αυγά και έτσι δεν μαρμαρώνει), στ, η. IV: α, γ, δ1, δ2 (τιμωρία των κακών).

19. ΛΦ 191, 5-7, Μεσούντα Τζουμέρκας, "Οι τρεις αδελφές". Ι: Οι δύο μεγάλες αδελφές ρωτούν τον ήλιο ποια είναι η ομορφότερη και εκείνος απαντά: "η πιο μικρή". Την ζηλεύουν. Το βασιλόπουλο θέλει να την παντρευτεί αλλά ντύνουν τη δεύτερη νύφη. Το καταλαβαίνει αργότερα και παίρνει τη μικρή. Η πεθερά τη μισεί. ΙΙ: α, α1, β, β3, β4, β7, β9, β10, β11, γ, γ4, γ6, γ11 (αρκουδίτσα, γουρουνάκι), δ, δ2 (στην κουφάλα ενός δέντρου). Το βασιλόπουλο παρόλα αυτά δεν διώχνει τη γυναίκα του γιατί την αγαπάει. III: α, α1 (γέρος που τους πηγαίνει τροφή). Κυνηγοί βρίσκουν τα όμορφα παιδιά στο δάσος και τα καλούν σε έναν γάμο στο χωριό. IV: δ, δ1, δ2, δ3 (το βασιλόπουλο με ένα τσεκούρι "κόβει κομμάτια τη μητέρα του και την στήνει στα παλούκια").

20. ΛΦ 217, 1-2, Τζουμέρκα, άτιτλο. Ι: β, β4 (πλούσιο, όμορφο), β12, β13, γ, γ3, γ6. ΙΙ: α, α1, β, β1, β7, β8, β9, β1 1, γ, γ4, γ5, γ6, γ7, γ11 (γουρουνάκι), δ, 81, ε, ε2. ΙΙΙ: α, α1 (γριούλα), β1. IV: α, γ, δ, 81, 82, δ3, 84.

Σελ. 88
Φόρμα αναζήτησης
Αναζήτηση λέξεων και φράσεων εντός του βιβλίου: Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών AT 700-749
Αποτελέσματα αναζήτησης
  Ψηφιοποιημένα βιβλία
  Σελίδα: 69
  23. Αγγελοπούλου - Μπρούσκου, Παραμυθιακοί τύποι

  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ  AT 706C

  Ο βασιλιάς κι η κόρη του

  AT: Lecherous father as queen's persecutor

  Άτιτλο

  Ήταν ένας βασιλές κι είχενε μια κόρ' και τη βασίλισσα του. Ήρθε καιρός κι επέθανε η βασίλισσα και λέει του βασιλέ: "Εγώ θα πεθάνω και να το δαχτυλίδι μου κι ότινος κάνει, να την παίρνεις γυναίκα". Ο βασιλές ήβαλένε το δαχτυλίδι μέσα στο σκρίνιο και το ξέχασένε. Με τρία χρόνια, ευρήκενε το δαχτυλίδι και συλλοί'στηνε της γυναίκας του το λόγο.

  Ηβάλενε ντιλάλη να μαζευτούνε ούλες οι βασιλοπούλες. Κι ότινος κάνει το δαχτυλίδι να την παίρνει γυναίκα. Το δαχτυλίδι δεν ήκανε καμιάς. Ηβάλενε άλλο ντιλάλη να μαζευτούνε ούλες οι πλούσιες κι ότινος κάνει το δαχτυλίδι να την παίρνει γυναίκα. Το δαχτυλίδι δεν ήκανε καμιάς.

  Ο βασιλές λέει: "Μου φταίει η γυναίκα μου: το δαχτυλίδι της ότινος κάνει για να την παίρνω γυναίκα. Ηξέρενε, πως δεν κάνει καμιάς κι απόστα (επίτηδες) μου το'φκενε (έκανε)!" Ο βασιλές ήρ'κσε (έρριξε) το δαχτυλίδι μέσα στο σκρίνιο. Με χρόνια πολλά ήν'ξεν η κόρη το σκρίνιο, και βρίσκει το δαχτυλίδι και το βάνει στο χέρι της κι ήτανε ίσα ίσα. Γυρεύετε (sic) να το βγάλει, και δεν μπορεί. Τση λέει ο πατέρας τση: "Τι έχεις, κόρη μ' στο χέρι;" Λέει: "Το'κοψα με το μαχαίρι". "Κι εγώ να διώ, κόρη μ' αν το'κοψες καλά, να φέρω το γιατρό". Λέει: "Δεν το'κοψα καλά". "Μα θέλω να διώ". Βλέπει ο βασιλές το χέρι της κόρης του, βλέπει το δαχτυλίδι: "Α", λέει, "κόρη μου, το λοιπόν, σε θα πάρω γυναίκα". "Και πως γένεται, πατέρα, να πάρεις την κόρη σου γυναίκα;" "Γιατί έχω κατάρα από τη μάνα σ': ότινος καν' το δαχτυλίδι, να την παίρνω γυναίκα. Τώρα πρέπει να πάρω εσέ".

  Η βασιλοπούλα φεύγει και πάει και κλειδώνεται μέσα στην κάμαρη τση. Και σκέφτεται: "Τι να κάμω; Τώρα γένεται ποτέ το παιδί να πάρει τον πατέρα άντρα;" Και ήφυε (έφυγε) η βασιλοπούλα διά νυχτός. Ο βασιλές τη γυρεύει για να τήνε πάρει σύζυγο.

  Η βασιλοπούλα εξέπεσένε σε άλλη πολιτεία. Εκεί που πάενε βλέπει ένα παλάτι βασιλικό και πάει από κάτω και τήνε βλέπει μια δούλα. Η δούλα τση λέει τση βασίλισσας, λέει: "Βασίλισσα, είναι μια νέα από κάτω από το παλάτι και κλαίει". Λέει: