Συγγραφέας:Δελβερούδη, Ελίζα - Άννα
 
Τίτλος:Οι νέοι στις κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου (1948-1974)
 
Τίτλος σειράς:Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
 
Αριθμός σειράς:40
 
Τόπος έκδοσης:Αθήνα
 
Εκδότης:Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
Έτος έκδοσης:2004
 
Σελίδες:560
 
Αριθμός τόμων:1 τόμος
 
Γλώσσα:Ελληνικά
 
Θέμα:Νοοτροπίες και συμπεριφορές
 
Τοπική κάλυψη:Ελλάδα
 
Χρονική κάλυψη:1948-1974
 
Περίληψη:Η συγγραφέας του βιβλίου αυτού μελέτησε τις κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου κατά την περίοδο της εμπορικής του ακμής, από το 1948 ώς τις αρχές της δεκαετίας του 1970, προκειμένου να εντοπίσει και να αναδείξει τις αναπαραστάσεις της νεότητας: το πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζονται οι νέοι, τις σχέσεις που αναπτύσσουν με το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, τα χαρακτηριστικά και τους ρόλους που τους αποδίδονται, τις αξίες που έχουν ενστερνιστεί. Η μελέτη απαντά σε ερωτήματα όπως: πώς παρουσιάζονται οι νέοι να οργανώνουν τη ζωή τους, ποια φαίνεται να είναι τα όνειρά τους και με ποιους τρόπους υποτίθεται ότι τα πραγματοποιούν, πώς αυτή η εικόνα διαφοροποιείται, πώς οι ρόλοι ανανεώνονται με το πέρασμα του χρόνου και για ποιους λόγους. Στόχο επίσης αποτέλεσε ο εντοπισμός των κοινωνικών και ιδεολογικών στερεοτύπων που εναρμονίζονται με τις προσδοκίες του θεατή. Το κινηματογραφικό υλικό χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αντληθούν πληροφορίες για ένα ως τώρα ανεπαρκώς μελετημένο πεδίο, αυτό των ανθρωπίνων σχέσεων, των προτύπων συμπεριφοράς και των νοοτροπιών της μεταπολεμικής περιόδου.
 
Άδεια χρήσης:Αυτό το ψηφιοποιημένο βιβλίο του ΙΑΕΝ σε όλες του τις μορφές (PDF, GIF, HTML) χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial (Αναφορά προέλευσης - Μη εμπορική χρήση) Greece 3.0
 
Το Βιβλίο σε PDF:Κατέβασμα αρχείου 34.53 Mb
 
Εμφανείς σελίδες: 46-65 από: 562
-20
Τρέχουσα Σελίδα:
+20
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/46.gif&w=600&h=915

στη νεολαία με τρόπο ανάλογο με αυτόν της «Φίνος φιλμ». Πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους είναι μεσήλικες πλέον και εγκαταλείπουν τους θέσει νέους ρόλους, για να υποδυθούν συζύγους: ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Νίκος Ρίζος. Πρόσωπα νέων υποδύονται οι Άννα Φόνσου, Γιώργος Πάντζας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρθα Καραγιάννη, Βαγγέλης Σειληνός, Ελένη Προκοπίου, Κώστας Βουτσάς, Λίλιαν Μηνιάτη, Σταύρος Παράβας. Λίγες όμως κωμωδίες παρουσιάζουν τους νέους με δυναμική, και όχι συμβατική ματιά, όπως το Αυτό το κάτι άλλο (1963) του Γρηγόρη Γρηγορίου, σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη, από μία ιδέα των Τσιφόρου — Βασιλειάδη, και το Και οι δεκατέσσερις ήταν υπέροχοι (1965) του Βαγγέλη Σειληνού, σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη - Κώστα Κινδύνη.

Η κωμωδία του Γρηγορίου αναπαράγει ένα πολύ ενδιαφέρον νεανικό κλίμα, το οποίο δίνει στην υπόθεση τόνο διαφορετικό από το συνηθισμένο.72 Στοιχεία του σεναρίου, όπως ο γλεντζές πατέρας (Λάμπρος Κωνσταντάρας), που υποκρίνεται στην οικογένειά του το θεοσεβούμενο, η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ζευγάρια (Γιώργος Πάντζας -Άννα Φόνσου και Βαγγέλης Σειληνός Βιβέτα Τσιούνη), ακόμα και οι χοροί και τα συγκροτήματα της μόδας, υπάρχουν σε πλήθος άλλες κωμωδίες, είναι συνηθισμένα και κοινότοπα. Όμως, αθροίζοντας πολλές μικρές λεπτομέρειες, ο Γιώργος Λαζαρίδης παραδίδει ένα φροντισμένο σενάριο, το οποίο ο Γρηγορίου απογειώνει με τη σκηνοθεσία του. Διαλέγει ιδιόρρυθμες γωνίες λήψης και κινεί τη μηχανή, όχι μόνο για να παρακολουθήσει τις μετακινήσεις των προσώπων, αλλά και επειδή η κίνηση ταιριάζει με το αντικείμενο που κινηματογραφεί, με τη νεολαία που έχει το μυαλό της μόνο στα ποτά, στα ξενύχτια, στο σεξ και στο χορό. Η κάμερα δεν μένει στατική να παρακολουθεί τους νέους να χορεύουν μπροστά της, αλλά τους ακολουθεί και αποδίδει όχι απλώς το χορό, αλλά το χορό ως μανία, ως μοναδικό σκοπό στη ζωή. Εδώ η μουσική του Κώστα Κλάββα είναι πολύτιμος αρωγός.73 Έτσι, στο Αυτό το κάτι άλλο η συμβατική υπόθεση, στην οποία ένα χρεοκοπημένο πλουσιόπαιδο, θύμα του υποκόσμου, προσπαθεί να κατακτήσει μία μεγάλη προίκα, μετατρέπεται σε εικονογραφία μίας συγκεκριμένης νεανικής ομάδας, με προεκτάσεις πάνω στα γενικότερα ενδιαφέροντα, ή —για να είμαστε πιο ακριβείς— σε ένα μέρος των ενδιαφερόντων της νεολαίας της εποχής. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι σε μία εποχή που θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές της συμμετοχής της νεολαίας στους κοινωνικούς αγώνες, η

72. Κριτικές των Αντώνη Μοσχοβάκη, Ροζίτας Σώκου, Ειρήνης Καλκάνη και Αγλαίας Μητροπούλου στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 258' στη συνεργασία του με την εταιρεία αναφέρεται ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ό.π., τ. Β', σ. 73-74, 80-87" ιδιαίτερα στο Λυτό το κάτι άλλο, σ. 80-82.

73. Για τη μουσική του Κώστα Κλάββα σε ταινίες της εποχής, βλ. Μυλωνάς, Η μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο, ό.π., σ. 136-139.

Σελ. 46
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/47.gif&w=600&h=915

κωμωδία αλλοιώνει την εικόνα της, περίπου συκοφαντώντας την. Όμως, ο Γρηγορίου κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι για τον κοινωνικό ρόλο της νεολαίας. Αφού καταγράφει τις συμπεριφορές με αποτελεσματικότητα ντοκουμέντου, ματιά που ισχύει ακόμα και στις σκηνές της στυλιζαρισμένης χορογραφίας, κάνει φινάλε με μία ανατροπή. Σε αυτή τη μεγάλη αργόσχολη παρέα, που φαίνεται να έχει πάρει σοβαρές αποστάσεις από τη μικροαστική ηθική, ένα συναίσθημα επιβιώνει, η αλληλεγγύη. Με ένα νεύμα, μία απλή παρακίνηση η ομάδα είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί στους παρανόμους και να βοηθήσει το φίλο της να σώσει το εργοστάσιο του. Εκεί η ζωή θα βρει «αυτό το κάτι άλλο» στη δουλειά, σε έναν κοινωνικά επωφελή σκοπό, το χαμόγελο θα κατακτήσει τα πρόσωπα και η παρασιτική καθημερινότητα θα αντικατασταθεί από το τραγούδι ανθρώπων και μηχανών. Δεν έχει σημασία αν αποδίδεται μία πραγματική ή πιθανή κατάσταση. Σημασία έχουν η θετική εικόνα που αναδύεται για τους νέους μέσα από τη λύση και ο αξιοθαύμαστος τρόπος με τον οποίο αποφεύγεται ο διδακτισμός.

Η εταιρεία του Κώστα Καραγιάννη και του Αντώνη Καρατζόπουλου αρχίζει τις εργασίες της το 1966. Είναι ο μοχλός που θα ανατρέψει τα αριθμητικά δεδομένα και θα κάνει έκδηλα τα σημάδια της μαζικής παραγωγής, στην οποία μοναδική προτεραιότητα θα έχει η ταχύτητα διεκπεραίωσης μίας ταινίας, ενώ η φροντίδα για τα συστατικά της θα υποχωρεί όλο και περισσότερο. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι Φίνος και Καραγιάννης δεν περιορίζονται στις κωμωδίες, αλλά δίνουν και έναν αντίστοιχο αριθμό δραματικών ταινιών.

Ήδη την πρώτη χρονιά των εργασιών της, η εταιρεία εμφανίζεται με τέσσερις κωμωδίες, τις οποίες σκηνοθετεί ο Καραγιάννης. Ίσο αριθμό κωμωδιών δίνει και ο Φίνος, αν συνυπολογίσουμε μία συμπαραγωγή του με τη «Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης». Η «Αφοί Ρουσσόπουλοι - Λαζαρίδης - Σαρρής - Ψαρράς» εμφανίζεται με πέντε κωμωδίες. Πρόκειται για έναν αριθμό που βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων εταιρειών και καλλιτεχνικού δυναμικού. Όταν τον επόμενο χρόνο, το 1967, η «Καραγιάννης — Καρατζόπουλος» παράγει δέκα κωμωδίες, από τις οποίες επτά σκηνοθετεί ο Καραγιάννης, γίνεται σαφές ότι οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν: ο Φίνος δίνει τις μισές και η «Αφοί Ρουσσόπουλοι - Λαζαρίδης - Σαρρής — Ψαρράς» τέσσερις. Άλλωστε, είναι η τελευταία χρονιά των εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας. Τα δύο επόμενα χρόνια ο Φίνος προσπαθεί να παραμείνει ανταγωνιστικός, με επτά και εννέα κωμωδίες αντίστοιχα και με αύξηση των σκηνοθεσιών του Δαλιανίδη, αλλά ο αγώνας είναι άνισος. Ο Καραγιάννης ανεβαίνει στις δέκα και στις δεκατέσσερις, με έξι και οκτώ δικές του σκηνοθεσίες. Ο Δαλιανίδης μένει πιστός στον Φίνο, όχι όμως και οι πρωταγωνιστές —η Βλαχοπούλου, ο Κωνσταντάρας, ο Ηλιόπουλος, η Βουγιουκλάκη, ο Παπαμιχαήλ, ο Βουτσάς—, που αποχωρούν ο

Σελ. 47
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/48.gif&w=600&h=915

ένας κατόπιν του άλλου, έστω και για μικρό διάστημα ή για περιορισμένο αριθμό ταινιών. Η διελκυστίνδα είναι φανερή, αν παρατηρήσουμε τις μετακινήσεις των ηθοποιών από τη μία εταιρεία στην άλλη.

Η «Καραγιάννης - Καρατζόπουλος» ακολουθεί τη γραμμή του Φίνου όσον αφορά την ανάθεση σκηνοθεσιών: πολύ μικρός αριθμός σκηνοθετών συνεργάζονται μαζί της, όσοι βρέθηκαν χωρίς στέγη μετά την παύση εργασιών της «Αφοί Ρουσσόπουλοι - Λαζαρίδης - Σαρρής - Ψαρράς». Ο Καραγιάννης σκηνοθετεί συνολικά πενήντα μία κωμωδίες ώς το 1974- δεύτερος στη σειρά είναι ο Κώστας Ανδρίτσος, με έντεκα κωμωδίες, και κατόπιν ο Λάσκος, ο Σακελλάριος και ο Δημόπουλος με τρεις, ο Ερρίκος Θαλασσινός με δύο και ο Βασίλης Γεωργιάδης με μία.

Οι συνεργασίες με σεναριογράφους ήταν επίσης σταθερές. Τα περισσότερα σενάρια, είκοσι επτά για την ακρίβεια, τα έγραψε ο Λάκης Μιχαηλίδης, τα πέντε σε συνεργασία. Μετά τη διάλυση της δικής του εταιρείας, και ο Γιώργος Λαζαρίδης εντάχθηκε στην «Καραγιάννης - Καρατζόπουλος», με δεκαπέντε σενάρια κωμωδιών. Ο ίδιος ο Καραγιάννης ασχολήθηκε πολύ λίγο με σενάρια" από τα τέσσερα που έγραψε τα δύο ήταν συνεργασίες με άλλους (Χρήστο Κυριακό, Παναγιώτη Παπαδούκα). Οι Γιαλαμάς - Πρετεντέρης και ο Πρετεντέρης μόνος του ήταν σημαντικοί τροφοδότες, με οκτώ συνολικά σενάρια. Πέντε σενάρια έδωσε ο Σακελλάριος, από τρία οι Νίκος Καμπάνης, Διονύσης Τζεφρώνης και Γιώργος Κατσαμπής. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους σεναριογράφους είχαν από μία συνεργασία (Τσιφόρος - Βασιλειάδης, Πολύβιος Βασιλειάδης, Στέφανος Φωτιάδης, Ναπολέων Ελευθερίου, Νίκος Τσεκούρας, Γιώργος Ασημακόπουλος — Βασίλης Σπυρόπουλος), όλοι θεατρικοί συγγραφείς. Επίσης, από μία φορά συνεργάστηκαν ως σεναριογράφοι οι σκηνοθέτες Ερρίκος Θαλασσινός, Ορέστης Λάσκος, Ντίνος Δημόπουλος και Άλκης Παπάς, ο ηθοποιός Θάνος Λειβαδίτης και ο Λάζαρος Μοντανάρης.

Η «Καραγιάννης - Καρατζόπουλος», όπως και η «Αφοί Ρουσσόπουλοι Λαζαρίδης — Σαρρής - Ψαρράς», συνεργάζεται σε περισσότερες από τις μισές κωμωδίες της με δημοφιλείς κωμικούς, που έχουν περάσει σαφώς στην ωριμότητα: Ρένα Βλαχοπούλου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ντίνο Ηλιόπουλο, Νίκο Σταυρίδη, Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη. Ρόλους νέων υποδύονται ο Σταύρος Παράβας, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιώργος Πάντζας, ο Αλέκος Τζανετάκος και ο Γιώργος Παπαζήσης, σε ιστορίες γραμμένες από τον Λάκη Μιχαηλίδη ή τον Γιώργο Λαζαρίδη.

Στις είκοσι πέντε περίπου κωμωδίες της εταιρείας στις οποίες οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο υπάρχει μία κοινή σεναριακή γραμμή, που εν πολλοίς οφείλεται στην πένα των δύο βασικών σεναριογράφων, των Λάκη Μιχαηλίδη και Γιώργου Λαζαρίδη. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι ένας νέος, ηθικών αρ-

Σελ. 48
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/49.gif&w=600&h=915

αρχών και χαμηλού εισοδήματος ή άνεργος που ψάχνει για δουλειά.74 Οι πολλές αρετές του επισκιάζονται από τη δειλία του, η οποία δεν του επιτρέπει να αντιπαρατεθεί στο περιβάλλον του και να επιβάλει τους δικούς του, έντιμους κανόνες.75 Όταν κάποια στιγμή βρίσκει το κουράγιο να αντισταθεί και να δράσει, λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι επίσης ερωτευμένος με μία κοπέλα, με την οποία προσπαθεί να παντρευτεί μόλις του το επιτρέψουν τα οικονομικά του. Συναντά διάφορα εμπόδια από την οικογένειά της, η οποία, αν είναι πλούσια, δεν τον δέχεται, αν είναι φτωχή, τον πιέζει. Σε κάθε περίπτωση, η κοπέλα πρέπει να βγαίνει κρυφά και βιαστικά ραντεβού, πάντα με άγχος μήπως τη δουν και υπό τις απειλές των συγγενών της. Στο τέλος βέβαια το ζευγάρι φθάνει στο γάμο. Μόνο στις κωμωδίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η Βουγιουκλάκη το κεντρικό πρόσωπο είναι γυναικείο.76

Όταν οι κωμωδίες τοποθετούνται στην επαρχία, τα «αγνά» της ήθη αντιπαρατίθενται σε αυτά της πόλης και σκιαγραφείται η πατριαρχική αυστηρότητα που επιβιώνει εκεί, ενώ στην πρωτεύουσα έχει υποχωρήσει. Κρητικοί και Μανιάτες σατιρίζονται ως ακραία παραδείγματα, υπολείμματα της παράδοσης (Το πιο λαμπρό μπουζούκι, 1968, σενάριο Λάκης Μιχαηλίδης).

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις κωμωδίες γυρίζει το θεατή μερικά χρόνια πίσω- μπαμπάδες προσπαθούν να επιβάλουν στην κόρη τους τους πιο ακραίους περιορισμούς, κόρες ψεύδονται με τη συνενοχή της μητέρας ή της θείας, αλλά και εμποδίζουν με τη σειρά τους τον νέο έστω και να τις φιλήσει, μεταθέτοντας αυτές τις απολαύσεις στη μετά το γάμο εποχή. Δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς αν πρόκειται για προσωπικές απόψεις των καλλιτεχνικών συντελεστών ή της εταιρείας, ή αν διαχέεται η ηθική διαπαιδαγώγηση που προσπαθεί να επιβάλει η δικτατορία μέσω της λογοκρισίας. Στο καθεστώς υπάρχει η αντίληψη ότι οι νέοι είναι ένα επικίνδυνο κεφάλαιο, και οι ανησυχίες της ηλικίας τους —όχι μόνο οι πολιτικές, αλλά και οι σεξουαλικές— πρέπει να καταπνίγονται ή να διαστρέφονται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σε αυτές τις κωμωδίες όπου ένας ανυπόληπτος νέος, τεμπέλης, άνεργος, κακομαθημένος πλούσιος μιλάει για την καταπίεση του κατεστημένου και του κεφαλαίου, απα-

74. Ο εξυπνάκιας, 1966, σενάριο Νίκος Τσιφόρος - Πολύβιος Βασιλειάδης' Η χαρτορίχτρα, 1967, σενάριο Λάκης Μιχαηλίδης· Τον αράπη κι αν τον πλένης, το σαπούνι σου χαλάς!, 1973, σενάριο Χρήστος Κυριακός - Κώστας Καραγιάννης.

75. Ο άνθρωπος της καρπαζιάς- Ένας άφραγκος Ωνάσης, 1969' Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, 1970, σενάριο Γιώργος Λαζαρίδης.

76. Το πιο λαμπρό αστέρι, 1967' Το κορίτσι του λούνα-παρκ, 1968, σενάριο Λάκης Μιχαηλίδης· για το Πιο λαμπρό αστέρι βλ. κριτική του Δ. Παπαδόπουλου στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 370' παραλλαγή του ίδιου θέματος σκηνοθετεί ο Κώστας Καραγιάννης, σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη, το 1972, με τίτλο Απ' τα αλώνια στα σαλόνια και με πρωταγωνιστές τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου και τον Νίκο Ρίζο.

Σελ. 49
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/50.gif&w=600&h=915

απαξιώνοντας ιδέες που ανήκουν στους αντιπάλους του καθεστώτος (π.χ. Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, 1970).

Τα σενάρια της «Καραγιάννης — Καρατζόπουλος» γράφονται από επαγγελματίες, που ξέρουν καλά τη δουλειά τους, γι' αυτό άλλωστε και οι ταινίες της έχουν ικανοποιητική προσέλευση θεατών. Η υπόθεση είναι παραλλαγή στο ίδιο θέμα — για περισσότερες από είκοσι πέντε φορές. Η ταχύτητα με την οποία πρέπει να παραδίδονται τα σενάρια δεν επιτρέπει τη λεπτομερή παρατήρηση των κοινωνικών φαινομένων και την προσεκτική δραματουργική εργασία. Οι ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζονται άκαμπτες και συνθηματικές, γιατί αυτό εξυπηρετεί τη γρήγορη διεκπεραίωση. Οι διάλογοι έχουν τις καλές στιγμές τους. Όμως, τα σενάρια, όπως και τα ντεκόρ, η υποκριτική και η σκηνοθεσία ακολουθούν τη λογική της ανακύκλωσης. Το ίδιο σαλόνι «παίζει» από τη μία κωμωδία στην άλλη, ενώ, όταν είναι έγχρωμες, αυτό δεν κρύβεται με τίποτε. Σε αυτό το σαλόνι, το οποίο είναι μεγάλων διαστάσεων και με πολλά καθίσματα, οι ηθοποιοί λένε τα λόγια τους όρθιοι, με μέτωπο στην ακίνητη κάμερα, μέχρι να αλλάξει το πλάνο. Τα «κοντινά» στα πρόσωπα δεν είναι πολλά, για να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι αλλαγές. Για να υπάρχει μία στοιχειώδης ζωηρότητα μέσα στην υπόλοιπη ακινησία, οι ηθοποιοί φωνάζουν. Ακραίο παράδειγμα αυτής της σκηνοθετικής λύσης είναι το Ένας τρελλός... τρελλός αεροπειρατής (1974, σενάριο Ασημάκης Γιαλαμάς - Κώστας Πρετεντέρης, σκηνοθεσία Κώστας Καραγιάννης),77 τελευταία κωμωδία της εταιρείας στην περίοδο που εξετάζουμε, όπου η ένταση διατηρείται διαρκώς σε υψηλό επίπεδο. Έτσι, καταστρέφεται το σενάριο των Γιαλαμά — Πρετεντέρη, το οποίο κάνει κάποιες διαφοροποιημένες παρατηρήσεις για τους ρόλους των συζύγων στα σύγχρονα νοικοκυριά. Ίσως η κωμωδία αντανακλά τη νευρικότητα που επικρατεί στο χώρο τη στιγμή κατά την οποία οι κινηματογραφικές εργασίες παρουσιάζουν ελάχιστα κέρδη σε σχέση με το παρελθόν.

Μικρή σημασία στην ποιότητα δίνουν οι υπόλοιποι παραγωγοί. Ορισμένοι είναι επαγγελματίες του χώρου, ηθοποιοί (ο Πέτρος Γιαννακός με την «Πέτρο φιλμ», ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Μίμης Φωτόπουλος με την «Άννα φιλμ») ή τεχνικοί (Μαυρίκιος Νόβακ, Τόνις Παπαδαντωνάκης, Τζανής Αλιφέρης, Γιάννης Δριμαρόπουλος), που βάζουν λεφτά ή μηχανήματα στην παραγωγή, αντί να εργάζονται για κάποιον τρίτο. Έτσι κι αλλιώς, οι θέσεις εργασίας στα υπάρχοντα στούντιο είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τον αριθμό των επαγ-

11. Μεταφορά της κωμωδίας των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη Πετάει... πετάει, που ανεβαίνει στο θέατρο «Φλόριντα», από το θίασο των Κώστα Βουτσά — Νίκου Ρίζου — Γιάννη Βογιατζή, στις 9 Μαίου 1969" Θέατρο 69, διεύθυνση και έκδοση Θόδωρος Κρίτας, Αθήνα [1969], σ. 61, 303' Κώστας Πρετεντέρης, «Εργογραφία», Θεατρικά, Εστία, Αθήνα 1998, σ. 536-537" Θρύλος, ό.π., τ. ΙΑ', σ. 324-326.

Σελ. 50
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/51.gif&w=600&h=915

επαγγελματιών. Υπάρχουν σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, τεχνικοί και ηθοποιοί περισσότεροι από όσους έχουν εξασφαλίσει συνεργασία με τον Ζερβό ή με τον Φίνο. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι η παραγωγή μίας ταινίας μπορεί να είναι επικερδής χωρίς πολλά μέσα, διάφοροι επαγγελματίες αναζητούν χρηματοδότες, ενώ διάφοροι χρηματοδότες, συνήθως ξένοι προς το χώρο, συνεργάζονται με επαγγελματίες που γνωρίζουν λίγο-πολύ τη δουλειά τους.

Οι μικρές εταιρείες παραγωγής δεν έχουν στούντιο- συνεργάζονται με οπερατέρ και ηχολήπτες, «τους μόνους συντελεστές των ταινιών που [...] δεν μπορούσαν να ελέγξουν ή να υποκαταστήσουν».78 Όπως είπαμε, η κεντρική θέση των τεχνικών στην κατασκευή της ταινίας οδήγησε αρκετούς από αυτούς στην παραγωγή. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο Χρήστος Βακαλόπουλος, αυτή ήταν η παράδοση: οι οπερατέρ της πρώτης γενιάς (Γαζιάδης, Χεπ) ήταν και παραγωγοί των ταινιών τους.79 Οι ταινίες των μικρών εταιρειών υστερούν σε ποιότητα εικόνας και ήχου, επειδή οι τεχνικοί τους δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να βελτιώνουν και να εκσυγχρονίζουν τα μηχανήματά τους, πράγμα που αντίθετα έκανε με μανία ο Φίνος.

Παρατηρούμε ότι αναπαράγεται στον κινηματογράφο ένα δίπολο που χαρακτηρίζει και τη θεατρική ζωή της πρωτεύουσας: στο θέατρο, από τις αρχές του αιώνα, υπάρχουν οι θίασοι του κέντρου, που απευθύνονται κατά βάση στο αστικό κοινό, και οι θίασοι των συνοικιών, που χαρακτηρίζονται ως λαϊκοί και συγκεντρώνουν τους θεατές της γειτονιάς. Η διάκριση δεν αφορά μόνο τη θέση των αιθουσών και τη σύνθεση του κοινού, αλλά και το δραματολόγιο και τους ηθοποιούς, καθώς και τους υποκριτικούς τους τρόπους. Αντίστοιχα, στον κινηματογράφο διαμορφώνονται εταιρείες που απευθύνονται σε πιο απαιτητικό κοινό και άλλες που περιορίζονται στο στοιχειώδες: στην εμφάνιση ενός δημοφιλούς —ιδιαίτερα στο λαϊκό κοινό— ηθοποιού, σε μία σειρά ασύνδετων περιπετειών και στοιχειώδους ανταλλαγής φράσεων (π.χ. Φραγκίσκος Μανέλλης, Φίλιος Φιλιππίδης). Κατά τη δεκαετία του 1960 αυτή η διχοτόμηση παραμένει. Ο αριθμός των μικρών εταιρειών αυξάνεται σημαντικά. Οι μικρές εταιρείες δεν μπορούν να απευθυνθούν σε πολλούς πρωταγωνιστές ταυτόχρονα, για λόγους οικονομικούς και επειδή δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος για να επιτύχουν έγκυρες συνεργασίες. Γι' αυτό, εκτός του πρωταγωνιστή, οι υπόλοιποι ηθοποιοί, άνδρες και γυναίκες, εντέλει δεν καταφέρνουν να σταδιοδρομήσουν και να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Για παράδειγμα, ο Τάσος Γιαννόπουλος, σε πολλές

78. Χρήστος Βακαλόπουλος, «Συνάντηση με τους ανθρώπους του κινηματογράφου (β'): μυθολογίες, μυθοπλασίες», Σύγχρονος κινηματογράφος '82, τχ. 31 (1982), σ. 17' το ίδιο στο Δεύτερη προβολή, κείμενα για τον κινηματογράφο 1976-1989, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1990, σ. 159.

79. Βακαλόπουλος, στο ίδιο.

Σελ. 51
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/52.gif&w=600&h=915

λές κωμωδίες δικής του παραγωγής, είναι ο μόνος γνωστός και δημοφιλής στο πλατύ κοινό ανάμεσα στους συνεργάτες του, όπως συμβαίνει με τη Βασιλειάδου ή τον Σταυρίδη, οι οποίοι προσπαθούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της διανομής και του ανύπαρκτου σεναρίου στις παραγωγές του Αβραμέα και των Καράμπελα - Βαϊανού.

Σελ. 52
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/53.gif&w=600&h=915

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΟΙ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ

1. ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Στην ελληνική κινηματογραφική κωμωδία κυριαρχούν δύο σεναριακοί τύποι. Ο πρώτος κατάγεται από το θέατρο και ακολουθεί με περισσότερη ή λιγότερη επιμέλεια και επιτυχία τους κανόνες του «καλοφτιαγμένου» έργου: «προσεκτική έκθεση και προοικονομία, σχέση αιτίου-αποτελέσματος, κλιμάκωση των σκηνών, χρήση κρυφών πληροφοριών, αιφνιδιαστικές ανατροπές και αγωνία».80 Ο δεύτερος, με πολύ χαλαρότερη και ευθύγραμμη πλοκή, παρουσιάζει τις διαδοχικές περιπέτειες των ηρώων ώς την τελική λύση. Οι σεναριογράφοι χρησιμοποιούν μία περιορισμένη γκάμα θεμάτων, καταστάσεων και συγκρούσεων. Ανάλογα με τις απόψεις, τις ικανότητες και την επιμέλειά τους, χρησιμοποιούν την τεχνική για να μιλήσουν για κάποιες όψεις της πραγματικότητας. Διαπιστώνουμε ότι μία ταινία είναι επιτυχημένη σε βαθμό ανάλογο της σχέσης της με την κοινωνία. Δηλαδή, το κοινό προτιμά να δει μία ταινία πλούσια σε κοινωνικές αναφορές, σε καταστάσεις που αναγνωρίζει. Αυτό μας αποκαλύπτει ο πίνακας εισιτηρίων. Αν μελετήσουμε τις κωμωδίες που βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα, θα δούμε ότι προέρχονται από μεγάλες εταιρείες παραγωγής, οι οποίες έχουν εξασφαλισμένη την καλύτερη δυνατή διανομή για ελληνική ταινία. Έχουν επίσης τους ικανότερους σεναριογράφους και σκηνοθέτες της αγοράς, καθώς και τους ηθοποιούς που κυριαρχούν στην κορυφή της ζήτησης. Έχουν όμως και τα σενάρια με τις πλουσιότερες κοινωνικές αναφορές. Και οι πιο πετυχημένοι σεναριογράφοι είναι αυτοί που μπορούν να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα με τη βοήθεια μίας ευρηματικής πλοκής.

Αντίθετα, αν μελετήσουμε τις κωμωδίες που βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις του πίνακα εισιτηρίων, θα δούμε ότι προέρχονται από ευκαιριακές εται-

80. Oscar G. Brockett, History of the Theatre, AIlyn-Bacon, Βοστώνη - Λονδίνο 41982, σ. 491.

Σελ. 53
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/54.gif&w=600&h=915

εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονται άπαξ ή πολύ λίγες φορές στην κινηματογραφική αγορά. Οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί τους μπορεί να μην είναι αναγκαστικά δεύτερης διαλογής, δεν έχουν ωστόσο προσπαθήσει να δώσουν ένα πρωτότυπο, ή έστω επιμελημένο προϊόν. Μπορεί οι συνθήκες διανομής να ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς γι' αυτές τις ταινίες, λόγω της ευκαιριακής παραγωγής τους, πράγμα που επηρέασε άμεσα την κατάταξή τους στον πίνακα εισιτηρίων παράλληλα, όμως, δεν θα βρει κανείς εύκολα το μπόλιασμα με ποικιλία κοινωνικών αναπαραστάσεων.

Η κινηματογραφική βιομηχανία δεν έχει συμφέρον να προωθήσει χαρακτήρες που αφήνουν αδιάφορο το κοινό. Η θεωρία των ειδών αναδεικνύει την αξία των στερεοτύπων και την ιδανική σχέση στερεοτύπου-πρωτοτυπίας, που ασκεί μεγάλη γοητεία στους θεατές. Τα στερεότυπα φανερώνουν ευρύτερα αποδεκτές καταστάσεις, ιδέες και νοοτροπίες. Δημιουργούν έναν ιδιότυπο ρεαλισμό, που εντάσσει πρόσωπα και θέματα της καθημερινότητας σε καθιερωμένα και αναγνωρίσιμα δραματουργικά σχήματα.81 Σύμφωνα με τη Μόλλυ Χάσκελ, τα στερεότυπα υπάρχουν στην οθόνη επειδή υπάρχουν στην κοινωνία.82

Στην εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται πάνω σε μία λιγότερο ασταθή οικονομική βάση, τα χρόνια μετά τον Πόλεμο, η ελληνική παραγωγή έπρεπε να κατασκευάσει τα δικά της στερεότυπα. Δεν μπορούσε να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα, ιδίως το χολιγουντιανό κινηματογράφο, στο δρόμο των υψηλών προϋπολογισμών αφενός, της περίτεχνης απεικόνισης αφετέρου. Δεν υπήρχαν ούτε τα κεφάλαια ούτε τα τεχνικά μέσα για κάτι τέτοιο. Για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν το κοινό τους, οι Έλληνες κινηματογραφιστές έπρεπε να βρουν τη συνάρτηση ανάμεσα στις επιθυμίες αυτού του κοινού και στις δικές τους δυνατότητες. Η πορεία που ακολούθησαν όσοι εργάστηκαν στην παραγωγή ταινιών ήταν αρχικά η υποβολή προτάσεων και η αναμονή απαντήσεων. Η καταγωγή στερεοτύπων από τον ξένο κινηματογράφο, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους αυτά προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας ξεπερνούν τα όρια της έρευνάς μου, αλλά αξίζουν οπωσδήποτε συστηματικής προσέγγισης. Το ίδιο ισχύει και για τα στερεότυπα που προϋπήρχαν στο θέατρο. Άλλωστε, η διασκευή στα «καθ' ημάς» ήταν μία ευρέως διαδε-

81. Barry Κ. Grant (εκδ.), Film Genre: Theory and Criticism, Scarecrow Press, Λονδίνο 1977· Stephen Neale, Genre, British Film Institute, Λονδίνο 1980· Thomas Schatz, Hollywood Genres: Formulas, Filmmaking and the Studio System, Random House, Νέα Υόρκη 1981· Pam Cook, «Genre», The Cinema Book, British Film Institute, Λονδίνο 1985, σ. 58-64.

82. Molly Haskell, From Reverence to Rape. The Treatment of Women in the Movies, University of Chicago Press, Σικάγο, Λονδίνο 1987, σ. 159. Για έναν ορισμό του στερεότυπου βλ. Susan Hayward, Key Concepts in Cinema Studies, Routledge, Λονδίνο, Νέα Υόρκη 1996, σ. 348-349.

Σελ. 54
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/55.gif&w=600&h=915

διαδεδομένη πρακτική στο ελληνικό δραματολόγιο, ακριβώς επειδή ήταν πιο ελκυστική στο κοινό από την απλή μετάφραση. Τα στερεότυπα στις ελληνικές κινηματογραφικές κωμωδίες, από όπου και αν προέρχονταν, αποτελούσαν για τους κατασκευαστές έτοιμη συνταγή, η επιτυχία της οποίας είχε ελεγχθεί προηγουμένως και ήταν κατά μεγάλο ποσοστό εξασφαλισμένη.

Πιστεύω ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την κωμωδία, η ταινία Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα έδειξε με ακρίβεια το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει η ελληνική παραγωγή για να κερδίσει το κοινό, χωρίς επικίνδυνα σκαμπανεβάσματα.83 Φάνηκε ότι δεν ήταν απαραίτητο να του προσφερθούν οπτική χλιδή, παραμυθένια ντεκόρ, πλούσιοι ήρωες, εκατοντάδες κομπάρσοι. Δεν χρειάστηκε να διαφέρει ο κόσμος των ηρώων του κινηματογράφου από τον πραγματικό κόσμο. Σε αυτό το σημείο οι πρόσφατες ιταλικές νεορεαλιστικές ταινίες έδιναν ένα καλό παράδειγμα.84 Επιπλέον, αρκούσε ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανταμοιβή των ηρώων. Μία διπλή ανταμοιβή. Οι δύο πρωταγωνιστές ξεπερνούσαν όλα τα εμπόδια και κατάφερναν στο τέλος να φθάσουν στο γάμο, στο κατά παράδοση τέλος της κωμωδίας. Σε αυτό το σημείο οι πρόσφατες ιταλικές νεορεαλιστικές ταινίες έδιναν ένα καλό παράδειγμα. Ταυτόχρονα, οι ήρωες έλυναν και το οικονομικό τους πρόβλημα, με απροσδόκητη δωρεά.

Στις περισσότερες κωμωδίες της δεκαετίας του 1950 δεν παρακολουθούμε τη ζωή και τις περιπέτειες πλούσιων ηρώων, αλλά ανθρώπων που προέρχονται από τα φτωχότερα στρώματα και οι οποίοι στο τέλος καταφέρνουν να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Με εξαίρεση τους νεαρούς και τις νεαρές που συνδέονται αισθηματικά με πρόσωπο οικονομικά κατώτερης τάξης, οι πλούσιοι έχουν περιορισμένο και σπάνια θετικό ρόλο. Μάλλον εμφανίζονται για να γίνουν αντιπαθείς, να δεχθούν ειρωνικά σχόλια και να τιμωρηθούν με κάποιον τρόπο. Σε αυτό το σημείο φαίνεται να επιβιώνουν τα θεατρικά στερεότυπα του Μεσοπολέμου, στα οποία οι εκπρόσωποι της ανώτερης τάξης, και ιδίως οι νεόπλουτοι δέχονται καυστική κριτική.85 Ω-

83. Μπάμπης Ακτσόγλου, «Γιώργος Τζαβέλλας, ένας αυθεντικός δημιουργός», Γιώργος Τζαβέλλας, επιμ. Μπάμπης Ακτσόγλου, 35ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1994, σ. 82' Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, «Θεματικά μοτίβα στις ταινίες του Γιώργου Τζαβέλλα», στο ίδιο, σ. 100-103' κριτικές για την κωμωδία στο ίδιο, «Φιλμογραφία», 141142' κριτική του Νίκου Φώσκολου στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 122' Μυλωνάς, Η μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο, ό.π., σ. 50.

84. Μαρία Παραδείση, «Ο νεορεαλισμός στον ελληνικό κινηματογράφο», Τα Ιστορικά, τ. 11, τχ. 20 (Ιούν. 1994), σ. 123-146. Εκκρεμεί μία μελέτη της επιρροής που άσκησε στους Έλληνες σκηνοθέτες της εποχής ο νεορεαλισμός, αλλά και ο γαλλικός ποιητικός ρεαλισμός, που υποδεικνύει ως πηγή έμπνευσης ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ό.π., τ. Α', σ. 116.

85. Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, «Το θέατρο», Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Μεσοπόλεμος, τ. Β2, Βιβλιόραμα, Αθήνα 2003, σ. 396.

Σελ. 55
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/56.gif&w=600&h=915

Ωστόσο, τα στερεότυπα αυτά συμβαδίζουν με την κοινωνική πραγματικότητα, στην οποία οι μεσαίες και οι κατώτερες τάξεις καλούνται να εργαστούν σκληρά, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της χώρας. Τα πρόσωπα που παρουσιάζει ο κινηματογράφος στο κοινό του βρίσκουν την ευτυχία αφενός στην εργασία και αφετέρου στη θεμελίωση της οικογένειας· τοποθετούνται στα χαμηλότερα στρώματα, και από εκεί επιτυγχάνουν την κοινωνική τους άνοδο. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη προοπτική, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κοινού.

Ένα στερεότυπο που αντανακλά τις παραπάνω θέσεις είναι αυτό του ζεύγους των περιθωριακών ανδρών, που, ενώ εισάγονται ως άνεργοι και επιβιώνουν με κάθε λογής τερτίπια, στο τέλος μπαίνουν στον ίσιο δρόμο και αποκαθίστανται με τον τρόπο που η κοινωνία θεωρεί αποδεκτό: με την εργασία και το γάμο. Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στο στερεότυπο αυτό την κινηματογραφική καταγωγή των κωμικών ντουέτων, με πιο γνωστά ανάμεσά τους τα των Χοντρού και Λιγνού, των Άμποτ και Κοστέλο, το σύγχρονο των Τζέρυ Λούις και Ντην Μάρτιν. Ταυτόχρονα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και ένα θεατρικό κωμικό ντουέτο που άφησε εποχή, τους Καρούμπα και Καρκαλέτσο (Γιάννης Πρινέας, Οι απάχηδες των Αθηνών, 1921). Πέρα από τις θεατρικές ή τις κινηματογραφικές τους πηγές, αυτά τα ντουέτα στις κωμωδίες γίνονται αφορμή για να παρουσιαστεί η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των ανέργων ή των περιστασιακά απασχολουμένων: αυτή την εποχή η ανεργία πλήττει σχεδόν το 30% του ενεργού πληθυσμού.86 Πολλοί από τους θεατές αναγνωρίζουν επομένως στην οθόνη μία οικεία κατάσταση, αυτή της φτώχειας και των προσπαθειών επιβίωσης.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή, από το 1956 και ύστερα, στο θέμα της ανάπτυξης αποδίδουν, και το εισόδημα καθώς και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνονται, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί. Η Ελλάδα μπαίνει με γοργούς ρυθμούς στη σφαίρα της κατανάλωσης, ενώ το κοινό επιβάλλεται να επηρεαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Για την κατανάλωση χρειάζεται χρήμα. Ο πλούτος παύει πλέον να αντιμετωπίζεται ως αρνητική αξία. Στο γύρισμα της δεκαετίας του 1950 παρατηρούμε μία μεταβολή στις κωμωδίες: ενώ ώς τότε οι φτωχοί ερωτεύονταν κατά κανόνα φτωχούς, για να αποκατασταθούν οικονομικά στη συνέχεια μαζί, χάρη στην εργασία και σε μία απρόσμενη εύνοια της τύχης, τώρα αισθάνονται την ανάγκη να εμφανιστούν ως πλούσιοι, προκειμένου να δελεάσουν το ερωτικό τους αντικείμενο" δεν φαίνεται να πιστεύουν πια ότι αρκούν οι αρετές τους για να επιτύχουν την κοινωνική τους αποκατάσταση.

86. Γιώργος Σταθάκης, «Η απρόσμενη οικονομική ανάπτυξη στις δεκαετίες του '50 και '60: η Αθήνα ως αναπτυξιακό υπόδειγμα», 1949-1967, η εκρηκτική εικοσαετία, ό.π., σ. 49.

Σελ. 56
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/57.gif&w=600&h=915

Αφού «δεθεί» η σχέση, γίνεται η αποκάλυψη, η οποία πολλές φορές είναι αμφίδρομη: και τα δύο μέρη είχαν υποδυθεί τους πλούσιους, ενώ στην πραγματικότητα ήταν φτωχοί (π.χ. Λάθος στον έρωτα, 1961, σενάριο Γιάννης Μαρής, σκηνοθεσία Χρήστος Κυριακόπουλος- Κορίτσια της Αθήνας, 1961, Απόλλων Γαβριηλίδης- Ο μπαμπάς μου κι εγώ, 1963, σενάριο Γιάννης Μαρής, σκηνοθεσία Ερρίκος Θαλασσινός87). Έτσι, η περίφημη σχέση πλούσιου-φτωχού, που θεωρείται κυρίαρχο μοτίβο στον ελληνικό κινηματογράφο, καθιερώνεται συστηματικά ως στερεότυπο μετά το 1960, παράλληλα με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την ευρεία αποδοχή του πλούτου ως κοινωνικής αξίας, επομένως με την τροποποίηση των οικονομικών στόχων και των κοινωνικών επιθυμιών τού κοινού.

Πράγματι, κάποιες αλλαγές είναι ορατές το 1959 και οριστικοποιούνται το 1961.88 Το 1959 ο Σακελλάριος σκηνοθετεί για τη «Φίνος φιλμ» δύο κωμωδίες που σηματοδοτούν η πρώτη το τέλος και η δεύτερη την αρχή μίας περιόδου. Στον Ηλία του 16ου89 και στο Ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο η αντιπαράθεση ανάμεσα στους οικονομικά και ταξικά λιγότερο ευνοημένους και στους έχοντες «μία θέση στην κοινωνία» καταλήγει διαφορετικά. Στην πρώτη «κερδίζουν» οι ταπεινοί, ενώ οι αστοί στραπατσάρονται. Στη δεύτερη μπορεί να φαίνεται ότι κερδίζει ο φτωχός καθηγητής. Στην ουσία, κερδίζουν οι πλούσιοι, διότι με το να τον προσεταιριστούν βρίσκουν στο πρόσωπό του τον τρόπο να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Είναι η αποκαλυπτική στιγμή μίας νόμιμης συναλλαγής, που βοηθά στη διόρθωση και στον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής πορείας. Η κοινωνική κινητικότητα ενθαρρύνεται, με ορισμένες προϋποθέσεις. Ο φτωχός αλλά μορφωμένος νέος, με το άριστο ήθος, είναι καλοδεχούμενος στον κόσμο της ανώτερης τάξης και του πλούτου. Κρίνοντάς το εκ των υστέρων, το μάθημα δίνεται από τους καλύτερους δασκάλους που ήταν δυνατό να βρεθούν, επιβεβαιώνοντας την οξυδέρκεια του Φίνου και του Σακελλάριου: την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Και οι «μαθητές» είναι πολλοί: 239.530 θεατές στην πρώτη προβολή. Μόνο ο Μεθύστακας (1950,

87. Κριτική του Αντώνη Μοσχοβάκη στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 286.

88. Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, «...αλλαγές της μεταπολεμικής εποχής στην οθόνη», ό.π., σ. 163-176. Πβ. Γιάννα Αθανασάτου, «Το μεταίχμιο (1959-1960): μετατόπιση των προδιαθέσεων» και την ανάλυση των δύο κωμωδιών του Σακελλάριου, Ο Ηλίας τον 16ον και Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο, στο Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., σ. 215-245.

89. Μεταφορά της κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου — Χρήστου Γιαννακόπουλου, που ανεβαίνει στο θέατρο «Παρκ», από το θίασο Βασίλη Λογοθετίδη, στις 12 Ιουλίου 1958" Θέατρο 58, έκδοση θεάτρου, χορού και μουσικής για το 1958, διεύθυνση και έκδοση Θόδωρος Κρίτας, Αθήνα [1958], σ. 35, 241" Θρύλος, ό.π., τ. Ζ', σ. 397' κριτική του Αντώνη Μοσχοβάκη στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 190" Αθανασάτου, Ελληνικός Κινηματογράφος, ό.π., σ. 217-230.

Σελ. 57
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/58.gif&w=600&h=915

Γιώργος Τζαβέλλας) και η Κάλπικη λίρα (1955, Γιώργος Τζαβέλλας)90 είχαν καταφέρει ώς τότε να περάσουν η πρώτη τα 300.000 και η δεύτερη τα 200.000 εισιτήρια.

Το Κλωτσοσκούφι (1960, σενάριο Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος, σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος) αφηγείται την ίδια ιστορία, αλλάζοντας την ταξική θέση των πρωταγωνιστών91 αυτή τη φορά το πάμφτωχο, αλλά κεφάτο, αισιόδοξο και κυρίως διεκδικητικό κορίτσι, με το πείσμα και την ομορφιά του, θα υπερνικήσει όλες τις δυσκολίες και θα γίνει κυρία εφοπλιστού. Δεύτερη επιτυχία της Βουγιουκλάκη στη σειρά, με 202.542 εισιτήρια. Οι δύο άλλες κωμωδίες της «Φίνος φιλμ», Ο θησαυρός του μακαρίτη και Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, στέκονται αρκετά πιο κάτω στον πίνακα, στη δωδέκατη και δέκατη τρίτη θέση, με 59.436 και 54.899 εισιτήρια αντίστοιχα. Είναι σαφές τι αρέσει στον κόσμο, τι τον ενδιαφέρει, εκτός από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, πρωταγωνίστρια στις δύο επιτυχίες: λιγότερο πλέον τα αστικολαϊκά περιβάλλοντα, περισσότερο τα αστικά και τα αντίστοιχα προβλήματα, ιδίως τα αισθηματικά. Από το 1961, που ο Γιάννης Δαλιανίδης κάνει στη «Φίνος φιλμ» την πρώτη του κωμωδία, τον Ατσίδα, αυτή η κατεύθυνση θα γίνει μονόδρομος.

Το αίσιο τέλος θεωρείται επίσης στοιχείο που αντιβαίνει στο ρεαλισμό, επομένως στη σχέση μίας ταινίας με την πραγματικότητα. Το —επίσης στερεότυπο— αίσιο τέλος μπορεί να αποκαλύψει τις προσδοκίες ενός μεγάλου μέρους του κοινωνικού σώματος, που συνήθως δεν έχει την ευκαιρία να τις εκφράσει με άμεσο τρόπο. Στις ελληνικές κωμωδίες το αίσιο τέλος της ευτυχισμένης δημιουργίας ενός νέου ζευγαριού, επομένως μίας νέας οικογένειας είναι αρκετά συγκεκριμένο. Πολλές κωμωδίες τελειώνουν με έναν κλασικό κινηματογραφικό τρόπο, το φιλί μπροστά στην κάμερα, και άλλες με «ελληνικό χρώμα»: μπροστά στην εκκλησία, με τη νύφη, το νυφικό και το εκκλησίασμα, για να σιγουρευτεί ο θεατής ότι ο γάμος έχει γίνει. Αυτό είναι το ιδανικό «τέλος» μίας σχέσης, όμως δεν είναι αρκετό" ενισχύεται με την απαλλαγή των ηρώων από την αγωνιώδη μέριμνα για την καθημερινή επιβίωση και με την εξασφάλιση ενός άνετου, από οικονομικής απόψεως, μέλλοντος. Η κατευναστική επίδραση την οποία ασκεί ο συνδυασμός γάμου και οικονομικής αποκατάστασης, η φυγή από την πραγματικότητα, είναι αναμφισβήτητη. Πάντως, πριν αποκατασταθούν τα πρόσωπα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, πριν εξιδανικευτούν

90. Ακτσόγλου, «Γιώργος Τζαβέλλας, ένας αυθεντικός δημιουργός», ό.π., σ. 82-86" Δελβερούδη, στο ίδιο, σ. 95-96" κριτική του Γιώργου Μπράμου στο ίδιο, «Φιλμογραφία», σ. 143-146.

91. Αντώνης Μοσχοβάκης, «Ντίνος Δημόπουλος: η περίεργη διαδρομή», Ντίνος Δημόπουλος, επιμ. Γιάννης Σολδάτος, 42ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Π.Ε.Κ.Κ., Αιγόκερως, Αθήνα 2001, σ. 19.

Σελ. 58
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/59.gif&w=600&h=915

οι καταστάσεις χάρη στο αίσιο τέλος, τα προβλήματα έχουν εκτεθεί, έχουν λειτουργήσει ως σημεία ταύτισης και αναφοράς, έχουν αναγνωριστεί ως οικεία από τους θεατές τους.

2. Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στο υλικό μας είναι: πώς προσδιορίζεται σε αυτό η νεότητα" πότε εγκαταλείπει κάποιος την προηγούμενη ηλικιακή κατηγορία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία" μέχρι πότε θεωρείται νέος, δηλαδή ποια χρονικά περιθώρια και για ποιους λόγους δίνει η κοινωνία της εποχής στη νεότητα" πότε και υπό ποιους όρους οι νέοι περνούν στην επόμενη κατηγορία" πώς ορίζονται αυτές οι τρεις ηλικιακές κατηγορίες. Ένας νέος είκοσι ετών θεωρείται νέος χωρίς αμφιβολία. Τι συμβαίνει όμως με έναν τριαντάρη ή τριανταπεντάρη ; Αυτός τον οποίο εμείς σήμερα θεωρούμε νέο εθεωρείτο νέος και πριν από σαράντα χρόνια;

Όπως θα περίμενε κανείς, λόγω της φύσης του υλικού, δηλαδή της μυθοπλασίας, οι ηλικιακές κατηγορίες δεν ορίζονται με ακρίβεια, ούτε ως προς την ονομασία τους ούτε ως προς το περιεχόμενο τους. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να τις προσδιορίσουμε αναλογικά προς τις κατηγορίες που ισχύουν στην κοινωνία, να υιοθετήσουμε δηλαδή τη διαίρεση της ηλικίας σε παιδική, εφηβεία, νεότητα, ωριμότητα και γηρατειά.

Η παιδική ηλικία έχει περιορισμένη εμφάνιση στις κωμωδίες.92 Στο ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα είναι συχνά πρωταγωνιστές τα παιδιά και τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα η φτώχεια και η οικογενειακή τους κατάσταση, η εγκατάλειψη, η ορφάνια και η αρρώστια των γονιών τους. Στην κωμωδία, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Κάλλιο πέντε και στο χέρι, 1965, σενάριο Κώστας Νικολαΐδης - Γιώργος Οικονομίδης, σκηνοθεσία Πάνος Γλυκοφρύδης" Οικογένεια Χωραφά, 1968, Κώστας Ασημακόπουλος κ.λπ.), δεν εμφανίζονται παιδιά, παρά μόνο για να προκαλέσουν το ευτυχισμένο τέλος της ταινίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για μωρά, των οποίων η αναμονή ή η γέννηση λειτουργεί συμφιλιωτικά, είτε ανάμεσα στο ζευγάρι (Ούτε γάτα... ούτε ζημιά) είτε ανάμεσα στο ζευγάρι και στους γονείς, που είχαν αντιρρήσεις για το γάμο (Η κυρά μας η μαμμή" Ο καλός μας άγγελος, 1961, σενάριο Νίκος Τσιφόρος Στέλιος Ζωγραφάκης, σκηνοθεσία Στέλιος Ζωγραφάκης-93 Έξω οι κλέφτες,

92. Συνοπτική αναφορά στην εμφάνιση παιδιών και νέων στον ελληνικό κινηματογράφο κάνει ο Δημήτρης Σπύρου, «Η παρουσία των παιδιών και των νέων στον ελληνικό κινηματογράφο», Το παιδί στον ελληνικό κινηματογράφο: κινηματογραφικές αφίσες, Διεθνές Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους, Αθήνα 2001, σ. 14-25.

93. Μεταφορά της κωμωδίας των Νίκου Τσιφόρου - Πολύβιου Βασιλειάδη, που ανε-

Σελ. 59
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/60.gif&w=600&h=915

1961, σενάριο Γιώργος Λαζαρίδης, σκηνοθεσία Κώστας Ανδρίτσος-94 Η παιχνιδιάρα, 1967, σενάριο Λάκης Μιχαηλίδης, σκηνοθεσία Χρήστος Κυριακόπουλος). Σε κάθε περίπτωση, η ταινία που κλείνει με τη σκηνή όπου ευτυχισμένοι μπαμπάδες ή παππούδες σπρώχνουν καροτσάκια προτείνει τα μωρά ως το σημάδι της υπέρτατης οικογενειακής ευτυχίας.

Οι έφηβοι, αν και σπάνια, εμφανίζονται σε δευτερεύοντες ρόλους, ως αδέλφια των πρωταγωνιστών. Η ηλικιακή τους κατηγορία προσδιορίζεται από το γεγονός ότι συμπεριφέρονται με αποκλίνοντα τρόπο, που θα χαρακτηριζόταν ανώριμος, και αναγκάζουν το περιβάλλον να τους θυμίζει ότι «είναι μικροί». Στο Κυριακάτικο ξύπνημα (1954, Μιχάλης Κακογιάννης)95 ο νεαρός αδελφός θέλει να παίξει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας, που έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τις εξόδους και τις παρέες της αδελφής του, όμως γρήγορα ανακαλείται στην τάξη, επειδή «είναι νιάνιαρο».

Οι έφηβοι μοιάζουν να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, αποκομμένο εντελώς από τα προβλήματα της πραγματικότητας. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα. Ο μικρός αδελφός (Βασίλης Τριανταφυλλίδης - Χάρρυ Κλυνν) στο Γάμος α λα ελληνικά (1964, σενάριο Μαρία Πολενάκη, σκηνοθεσία Βασίλης Γεωργιάδης)96 προσθέτει με την παρουσία και τη συμπεριφορά του μερικά ακόμα προβλήματα στο νιόπαντρο ζευγάρι (Ξένια Καλογεροπούλου - Γιώργος Κωνσταντίνου). Η μικρή αδελφή Σίσσυ (Κατερίνα Γώγου) στο Μια τρελλή... τρελλή οικογένεια (1965, σενάριο Νίκος Τσιφόρος - Πολύβιος Βασιλειάδης, σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος)97 μπορεί να θεωρηθεί έφηβη, λόγω της υπερκινητικότητάς της, της

ανεβαίνει στο θέατρο «Σαμαρτζή», από το θίασο Μίμη Φωτόπουλου -Άννας Κυριακού, στις 23 Μαΐου 1958" Θέατρο 58, ό.π., σ. 35, 241· Θρύλος, ό.π., τ. Ζ', σ. 358-360.

94. Μεταφορά της κωμωδίας του Στέφανου Φωτιάδη, που ανεβαίνει στο θέατρο «Μπουρνέλλη», από το θίασο Μίμη Φωτόπουλου, στις 10 Νοεμβρίου I960' Θέατρο 61, ό.π., σ. 43, 273" Θρύλος, ό.π., τ. Η', σ. 352-354.

95. Μητροπούλου, ό.π., σ. 137-140' Αντώνης Μοσχοβάκης, «Μιχάλης Κακογιάννης. Από την ηθογραφία στην τραγωδία», Μιχάλης Κακογιάννης, επιμ. Μπάμπης Κολώνιας, 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Καστανιώτης 1995, σ. 21-23' στο ίδιο, Νίκος Κολοβός, «Μιχάλης Κακογιάννης. Η περίοδος της κοινωνικής ηθογραφίας», σ. 51· στο ίδιο, κριτικές, «Φιλμογραφία», σ. 124-127' Μυλωνάς, Η μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο, ό.π., σ. 52-53.

96. Αντώνης Μοσχοβάκης, «Από το παλιό στο καινούργιο», Βασίλης Γεωργιάδης, επιμ. Γιάννης Σολδάτος, 40ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Π.Ε.Κ.Κ., Αιγόκερως, Αθήνα 1999, σ. 12-13' στο ίδιο, κριτικές, «Φιλμογραφία», σ. 79. Στους τίτλους αναγράφεται ότι το σενάριο «προσήρμοσαν για τον κινηματογράφο» οι Ναπολέων Ελευθερίου, Γιώργος Κωνσταντίνου και Βασίλης Γεωργιάδης.

97. Μεταφορά της κωμωδίας των Νίκου Τσιφόρου - Πολύβιου Βασιλειάδη Οι γυναίκες προτιμούν τους σκληρούς, που ανεβαίνει στο θέατρο «Φλόριντα», από το θίασο Βίλμας Κύρου, στις 30 Ιουλίου 1964- Θέατρο 64, έκδοση θεάτρου, μουσικής, χορού και κινηματογράφου για το 1964, διεύθυνση και έκδοση Θόδωρος Κρίτας, Αθήνα [1964], σ. 47, 289'

Σελ. 60
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/61.gif&w=600&h=915

αποκλειστικής αφοσίωσης της στο χορό και γενικότερα της συμπεριφοράς της, που είναι πιο «τρελή» από ό,τι αυτή της μεγαλύτερης αδελφής της (Τζένη Καρέζη) και της απρόβλεπτης μητέρας τους (Μαίρη Αρώνη). Τα τρία αγόρια του Λεωνίδα Πετρόχειλου (Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι, 1969, Αλέκος Σακελλάριος), αν και διαφορετικής ηλικίας (ο πρώτος είναι φοιτητής, ο δεύτερος τελειόφοιτος του γυμνασίου και ο τρίτος μαθητής σε μικρότερη τάξη), συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα και ανωριμότητα, κάνουν δύσκολη τη ζωή του πατέρα τους και μετατρέπουν το σπιτικό τους σε γήπεδο ποικίλων αθλημάτων.

Αν και στις κωμωδίες η ηλικία των προσώπων κατά κανόνα δεν αναφέρεται ρητά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, εκτός και αν δηλώνεται κάτι άλλο, παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενήλικων ατόμων. Υπ' αυτή την έννοια, η εφηβεία τελειώνει με την ενηλικίωση. Τότε αρχίζει η νεότητα. Η μόνη περίπτωση να αναφερθεί ρητά η ηλικία είναι όταν αυτή θέτει ειδικά προβλήματα, που σχετίζονται με την πλοκή και την προοικονομία της υπόθεσης. Για παράδειγμα, αν η κοπέλα είναι ανήλικη και ο κηδεμόνας της δεν δίνει τη συγκατάθεση του για το γάμο της, θα γίνει αναφορά στην ηλικία της, για να δικαιολογηθεί η περαιτέρω δράση: ο Βάγγος και η Λέλα θα κλεφτούν, επειδή η Λέλα είναι ανήλικη και η μητέρα της απαγορεύει το γάμο τους (Μίμης Φωτόπουλος, Σμαρούλα Γιούλη, Το σωφεράκι). Η Λέλα τονίζει ότι σε ένα χρόνο θα είναι ενήλικη και θα μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό της. Είναι δηλαδή είκοσι ετών, αλλά ως ανήλικη πρέπει να υποτάσσεται στις αποφάσεις της μητέρας της.

Ορίσαμε παραπάνω την εφηβεία ως ηλικία της ανωριμότητας. Παρατηρούμε όμως ότι, ενώ η ανωριμότητα του ανήλικου νέου είναι ο κανόνας, για τις νέες η εφηβεία δεν συνεπάγεται πάντα ανώριμη συμπεριφορά. Η αντίληψη ότι τα κορίτσια ωριμάζουν γρηγορότερα από τα αγόρια προκαλεί την κατά φύλο διάκριση που γίνεται στις κωμωδίες σχετικά με την ερωτική συμπεριφορά των εφήβων.

Ενώ η ανήλικη ερωτευμένη εμφανίζεται στις κωμωδίες, απουσιάζει εντελώς ο ανήλικος νέος που ερωτεύεται και επιθυμεί να παντρευτεί. Πολλές φορές οι ίδιοι οι νέοι ή οι κηδεμόνες τους, όταν θέλουν να αποφύγουν μία δέσμευση, επικαλούνται το νεαρό της ηλικίας τους· όμως ποτέ δεν πρόκειται για ανηλίκους. Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον κανόνα της ηλικιακής διαφοράς ανάμεσα στον άνδρα και στη —νεότερη— γυναίκα και επιθυμεί την οικονομική αποκατάσταση του άνδρα πριν από το γάμο του, γεγονός που δεν επιτυγχάνεται μέχρι την ενηλικίωσή του. Η εμφάνιση ενός ερωτευμένου ανηλίκου

κριτική του Γ. Κ. Πηλιχού στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 324' Μοσχοβάκης, «Ντίνος Δημόπουλος: η περίεργη διαδρομή», ό.π., σ. 24' στο ίδιο, «Φιλμογραφία», κριτική του Στάθη Βαλούκου, σ. 134.

Σελ. 61
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/62.gif&w=600&h=915

σε μία κωμωδία θα έπρεπε να αντιστρατευτεί είτε το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας του —αφού είναι ανήλικος, αναγκαστικά εξαρτάται οικονομικά από το γονέα/κηδεμόνα του— είτε το ευτυχισμένο τέλος. Και οι δύο παρεκκλίσεις και παραβάσεις δεν συνάδουν με τον κανόνα της ικανοποίησης του κοινού, που ισχύει σταθερά σε όλες τις κωμωδίες. Γι' αυτόν το λόγο, πιστεύω, δεν εμφανίζονται ανήλικοι νέοι, παρά μόνο σε δευτερεύοντες ρόλους, οπότε και συνοδεύονται από πλείστα χαρακτηριστικά και εκδηλώσεις της εφηβικής ανωριμότητάς τους.

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ορίσουμε ηλικιακά τη νεότητα στις κωμωδίες φαίνεται να απορρέει από τη μυθοπλασία. Η νεότητα είναι η περίοδος κατά την οποία το άτομο είναι αρκετά ώριμο ώστε να ερωτευτεί και να συνάψει δεσμό. Ανάλογα με το φύλο, αλλά και την ηθική κατηγοριοποίηση του ατόμου, ο δεσμός αυτός θα καταλήξει σε γάμο ή θα είναι μία περιπέτεια. Στις κωμωδίες ο ερωτικός δεσμός των πρωταγωνιστών καταλήγει χωρίς εξαίρεση σε γάμο. Αυτό συμβαίνει επειδή η κοπέλα είναι πάντα ηθικών αρχών, δεν επιδίδεται σε άσκοπες γνωριμίες με νεαρούς, ενδιαφέρεται για ένα μόνο άνδρα, με τον οποίο στο τέλος «αποκαθίσταται». Προβάλλεται έτσι το πρότυπο της μίας και μοναδικής σχέσης για κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και την ηθική της. Δευτερεύοντες γυναικείοι ρόλοι, που φλερτάρουν χωρίς να καταλήγουν στο γάμο, παρουσιάζονται ως ελαφρών ηθών. Επίσης, αυτό που μπορεί να συμβαίνει στην πραγματική ζωή, δηλαδή οι ατυχείς γνωριμίες και η αποκατάσταση όχι με τον πρώτο, αλλά με κάποιον άλλον άνδρα, χωρίς αυτό να σημαίνει έκλυτα ήθη, δεν είναι πολύ συχνό και εμφανίζεται κάπως αργά στις κωμωδίες (π.χ. Ο εαυτούλης μου, 1964, Ορέστης Λάσκος).98 Η ατυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί παράδειγμα και δεν αποτελεί θέμα κατάλληλο για κωμωδία. Αντίθετα, στα μελοδράματα υπάρχει το περιθώριο να παρουσιαστεί ένας άτυχος έρωτας, καθώς και οι αιτίες που οδήγησαν στην αποτυχία της νόμιμης ολοκλήρωσής του. Η παρηγοριά μέσω μίας νέας σχέσης θεωρείται εδώ θεμιτή, χωρίς να συνδέεται με χαλαρά ήθη. Η μεγαλύτερη ανεκτικότητα στα ήθη, τουλάχιστον σε αυτά που παρουσιάζονται στην οθόνη, συνδυάζεται με επιδράσεις από τον ξένο κινηματογράφο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο φινάλε του Να ζη κανείς ή να μη ζη (1966, σενάριο Ντίνος Δημόπουλος - Λάζαρος Μοντανάρης, σκηνοθεσία Ορέστης Λάσκος), όπου η Νέλλη, μην μπορώντας να διαλέξει ανάμεσα στον Μηνά και στον Τζωρτζή, χορεύει πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο, σε μία συμβολική σκηνή. Μία πενταετία δεν ήταν αρκετή

98. Μεταφορά της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά Η αυτού εξοχότης εγώ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Κοτοπούλη», από το θίασο Κοτοπούλη, με τον Βασίλη Λογοθετίδη στο ρόλο του Γιάγκου Αγγελή, στις 16 Δεκ. 1941: Δημήτρης Ψαθάς, Ο εαυτούλης μου, τρίπρακτη κωμωδία, Εκδόσεις Μαρή, Αθήνα χ .χ., σ. 8· Θρύλος, ό.π., τ. Γ', σ. 67-70.

Σελ. 62
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/63.gif&w=600&h=915

για να σβήσουν οι εντυπώσεις από το Ζυλ και Τζιμ, του Φρανσουά Τρυφφό, που προβλήθηκε και στην Ελλάδα το 1961."

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες κοινωνικά θεωρούνται πολυγαμικοί. Έτσι, στις κωμωδίες δεν είναι λίγοι οι νέοι που εμφανίζονται με μία άλλη —πάντως ακατάλληλη γυναίκα— στο πλευρό τους, πριν ερωτευτούν την πρωταγωνίστρια και οδηγηθούν από αυτήν στην εκκλησία (π.χ. Το αγόρι που αγαπώ, 1960, Γιάννης Δαλιανίδης· Μοντέρνα Σταχτοπούτα, 1965, Αλέκος Σακελλάριος·100 Ούτε μιλάει... ούτε λαλάει, 1966, σενάριο Θόδωρος Τέμπος, σκηνοθεσία Ρένα Γαλάνη). Στο κεφάλαιο «Έρωτας και γάμος» θα μελετήσουμε διεξοδικά αυτά τα ζητήματα. Εδώ τα αναφέρω μόνο ως δείγματα της νεανικής συμπεριφοράς, στην προσπάθεια να ορίσω ηλικιακά αυτή την κατηγορία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω μία βασική δυσκολία στο να οριστεί η νεότητα στο συγκεκριμένο υλικό: δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πάντα ηλικιακή αντιστοιχία ανάμεσα στο πρόσωπο της μυθοπλασίας και στον ηθοποιό που το υποδύεται. Τα ηλικιακά όρια που προσδιορίζονται από το σενάριο σχετικοποιούνται στην εικόνα. Το ότι ο σεναριογράφος αναφέρεται σε έναν εικοσιπεντάρη δεν δεσμεύει τον παραγωγό να προσλάβει έναν εικοσιπεντάρη ηθοποιό. Αλλες είναι οι βασικές προϋποθέσεις της συνεργασίας με έναν ηθοποιό, και όχι η ηλικιακή αντιστοιχία. Αν ο ρόλος είναι κωμικός, θα προσληφθεί ένας δημοφιλής κωμικός, ανεξάρτητα από την ακριβή του ηλικία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Ελα στο θείο (Νίκος Τσιφόρος, 1950). Εδώ ο Σταυρίδης υποδύεται τον άτακτο ανιψιό, έναν τύπο με πολλά από τα χαρακτηριστικά της ανώριμης νεότητας. Πρόκειται ακριβώς για ένα εύγλωττο παράδειγμα ανδρός του οποίου η συμπεριφορά δεν συνάδει με την ηλικία του. Με πολλή μαεστρία ο Τσιφόρος χειρίζεται το ρόλο στο πλαίσιο της αληθοφάνειας. Αντί ο Σταυρίδης να υποδύεται τον αδιόρθωτο νεαρό, όπως θα τον γνωρίσουμε την επόμενη δεκαετία, μέσω του Κώστα Βουτσά ή του Αλέκου Τζανετάκου, είναι ο άνδρας που δεν λέει να ωριμάσει, όσο και αν ο θείος του προσπαθεί να τον φέρει σε θεογνωσία. Κωμικοί όπως ο Ηλιόπουλος, ο Φωτόπουλος, ο Σταυρίδης, ο Ρίζος, ο Χατζηχρήστος ή ο Γκιωνάκης θα υποδύονται ρόλους νέων τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εισέλθει —άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα— στην ώριμη ηλικία.

Αν υπάρχουν ξεχωριστοί ρόλοι κωμικού και ζεν-πρεμιέ, τότε η νεαρή ηλικία του ζεν-πρεμιέ είναι απαραίτητη· στον Πύργο των ιπποτών (1952, σενάριο

99. Δημήτρης Κολιοδήμος, Εβδομήντα χρόνια ξένος κινηματογράφος στην Ελλάδα, Ledra Press-Multichoice, Αθήνα 1996.

100. Κριτική του Κώστα Σταματίου στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 305.

Σελ. 63
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/64.gif&w=600&h=915

ριο — σκηνοθεσία Γιώργος Ασημακόπουλος, Νίκος Τσιφόρος) ο Ηλιόπουλος υποδύεται ένα κωμικό πρόσωπο του οποίου την ηλικία ο θεατής δεν ενδιαφέρεται να προσδιορίσει. Τον νέο με τα αισθηματικά προβλήματα υποδύεται στην ταινία ο Γιώργος Καμπανέλλης. Τρία χρόνια αργότερα, στο Τζο ο τρομερός, του Ντίνου Δημόπουλου, ο Ηλιόπουλος υποδύεται τον νέο σε κωμικό ρόλο.101 Το ίδιο συμβαίνει και το 1958 στο Κάθε εμπόδιο για καλό του Χρήστου Αποστόλου, το 1960 στο Κοροϊδάκι της δεσποινίδος και το 1963 στο Κάτι να καίη του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο Κούλης Στολίγκας το 1955 υποδύεται έναν ανιψιό στα όρια της εφηβείας — πηγαίνει ακόμη σχολείο και σχεδιάζει να ξεφορτωθεί την καταπιεστική θεία του δολοφονώντας την (Τα τρία μωρά, σενάριο Ναπολέων Ελευθερίου — Κώστας Νικολαΐδης, σκηνοθεσία Ναπολέων Ελευθερίου). Βέβαια, η διαφορά ανάμεσα στην ηλικία του ηθοποιού και στην ανώριμη συμπεριφορά του δίνει μία επιπλέον κωμική προέκταση, όπως είδαμε και στο έργο Ελα στο θείο.

Όμως, και οι ζεν-πρεμιέ παραμένουν νέοι στη διάρκεια του χρόνου. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης το 1951 συμμετέχει στην πρώτη του κωμωδία (Μια νύχτα στον Παράδεισο, σενάριο Μάνθος Κέτσης, σκηνοθεσία Θανάσης Μεριτζής) ως νεαρός παρατηρητής των δρωμένων, ενώ δεκαοκτώ χρόνια αργότερα δεν έχει ενηλικιωθεί — στην πράξη· εξακολουθεί να κηδεμονεύεται από την αδελφή του και να της κρύβει το γάμο του (Μια Ιταλίδα απ την Κυψέλη,102 1968, Ντίνος Δημόπουλος). Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, από το 1957 (Τρία παιδιά βολιώτικα, Δημήτρης Αθανασιάδης) ώς τις αρχές του 1970 (Ένας τρελλός γλεντζές, σενάριο Κώστας Πρετεντέρης, σκηνοθεσία Κώστας Καραγιάννης), υποδύεται σταθερά τον νέο με τις πολλές κατακτήσεις, που επιτέλους ερωτεύεται, παντρεύεται και εντέλει ωριμάζει. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είναι κάτω από τριάντα ετών στο Ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο, αλλά εξίσου νέος στη Νεράιδα και το παλληκάρι των Λάκη Μιχαηλίδη - Ντίνου Δημόπουλου το 1969, δέκα χρόνια αργότερα.

Ο ηθοποιός δανείζει το πρόσωπο του, όχι όμως και την ηλικία του στον ήρωα. Ο θεατής καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί. Η πραγματική ηλικία του ηθοποιού μπορεί να ξεπερνά κατά δέκα ή είκοσι χρόνια την ηλικία του ρόλου,

101. Δημόπουλος, ό.π., σ. 165-166, 174' Μοσχοβάκης, «Ντίνος Δημόπουλος: η περίεργη διαδρομή», ό.π., σ. 13-14' Μυλωνάς, Η μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο, ό.π., σ. 101-102.

102. Μεταφορά της κωμωδίας των Νίκου Τσιφόρου - Πολύβιου Βασιλειάδη, που ανεβαίνει στο θέατρο «Κεντρικόν», από το θίασο Μάρως Κοντού - Γιώργου Πάντζα - Γιάννη Βογιατζή — Δημήτρη Νικολαΐδη, στις 19 Ιανουαρίου 1968" Θέατρο 67, έκδοση θεάτρου, μουσικής, χορού και κινηματογράφου για το 1967, διεύθυνση και έκδοση Θόδωρος Κρίτας, Αθήνα [1967], σ. 54, 213-239, 293" Θρύλος, ό.π., τ. ΙΑ', σ. 200-201. Μοσχοβάκης, «Ντίνος Δημόπουλος: η περίεργη διαδρομή», ό.π., σ. 28.

Σελ. 64
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/61/gif/65.gif&w=600&h=915

χωρίς να τον μπερδεύει. Θεωρεί τον ηθοποιό —μέσω του ρόλου— ως σύμβολο μίας ηλικιακής κατηγορίας· έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει την πραγματική ηλικία του ηθοποιού και να παραδεχθεί την ηλικία του ρόλου. Με αυτή τη σύμβαση αίρονται οι ηλικιακοί περιορισμοί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες ανάγκες του σεναρίου και της διανομής. Επίσης, οι κωμικοί ηθοποιοί είναι απαραίτητοι, όχι μόνο λόγω είδους, αλλά και επειδή συνήθως αυτοί στηρίζουν τις ταινίες και καλύπτουν με την παρουσία τους την απουσία ικανοποιητικού σεναρίου και τις σκηνοθετικές αδεξιότητες' επιπλέον, λειτουργούν ως κράχτες για το κοινό, που τους γνωρίζει και παρακολουθεί τις εμφανίσεις τους. Ένας καλός κωμικός μπορεί να εξισορροπήσει ένα άχρωμο νεαρό ζευγάρι.

Η σύμβαση ότι ώριμοι κωμικοί υποδύονται νεότερα πρόσωπα μπορεί να ερμηνευτεί, μόνο αν θεωρήσουμε ότι ο ηλικιακός προσδιορισμός συνίσταται από άλλα δεδομένα, εκτός της πραγματικής ηλικίας του ηθοποιού, και αν αναζητήσουμε αυτά τα δεδομένα.

Το κριτήριο βάσει του οποίου ένας ήρωας θεωρείται «νέος», όταν δεν συνηγορεί σε αυτό η πραγματική ηλικία του ηθοποιού, είναι η οικογενειακή του κατάσταση. Συνήθως οι νέοι είναι ανύπαντροι και οικονομικά εξαρτημένοι από κάποιον συγγενή, που γι' αυτόν το λόγο κανονίζει τη ζωή τους. Το κριτήριο ανταποκρίνεται άλλωστε, όπως είδαμε, στην κοινωνική αντίληψη η οποία δεν αρκείται στην ενηλικίωση βάσει του νόμου, αλλά επιθυμεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου ένας νέος άνδρας να θεωρηθεί ικανός να αναλάβει ευθύνες, δηλαδή να συντηρεί τον εαυτό του και την οικογένεια που θα δημιουργήσει.

Βάσει των παραπάνω, συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυσή μου νέοι με κριτήριο όχι την πραγματική ηλικία του ηθοποιού, αλλά τα σεναριακά δεδομένα. Αυτή η επιλογή δεν είναι ανώδυνη' στη δεκαετία του 1960 οι κωμικοί έχουν περάσει προ πολλού στην ωριμότητα, πράγμα που δεν φαίνεται να προβληματίζει παραγωγούς και σκηνοθέτες. Μερικές φορές τα πρόσωπα αναφέρονται στην ηλικία τους για να τονίσουν ότι, ενώ η νεότητά τους παρήλθε, οι ίδιοι «μένουν νέοι στο μυαλό ή στην καρδιά», αρνούνται να ωριμάσουν, να αναλάβουν ευθύνες και να ζήσουν ανάλογα με την πραγματική τους ηλικία (π.χ. ο Νίκος Σταυρίδης στο Αριστοτέλης ο επιπόλαιος, 1970, σενάριο Ναπολέων Ελευθερίου, σκηνοθεσία Γιώργος Πετρίδης).

Με τις νέες τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα. Φαίνεται ότι στο ζήτημα της ηλικίας της γυναίκας η κοινωνία έχει πιο ξεκάθαρες αντιλήψεις και σαφέστερα διαγεγραμμένα περιθώρια. Η νέα είναι πράγματι νέα στα δεκαοκτώ, αλλά όχι και τόσο νέα στα τριάντα. Πρέπει να δημιουργήσει οικογένεια γύρω στα είκοσι, και να περάσει έτσι στην κατηγορία των ωρίμων, αλλιώς μπαίνει στην κατηγορία των εξαιρέσεων. Κάτι συνέβη την εποχή που έπρεπε να παντρευτεί και την εμπόδισε- η Κατερίνα Γιουλάκη στον Σατράπη (1968, σενάριο Στέ-

Σελ. 65
Φόρμα αναζήτησης
Αναζήτηση λέξεων και φράσεων εντός του βιβλίου: Οι νέοι στις κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου (1948-1974)
Αποτελέσματα αναζήτησης
  Ψηφιοποιημένα βιβλία
  Σελίδα: 46
  

  στη νεολαία με τρόπο ανάλογο με αυτόν της «Φίνος φιλμ». Πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους είναι μεσήλικες πλέον και εγκαταλείπουν τους θέσει νέους ρόλους, για να υποδυθούν συζύγους: ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Νίκος Ρίζος. Πρόσωπα νέων υποδύονται οι Άννα Φόνσου, Γιώργος Πάντζας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρθα Καραγιάννη, Βαγγέλης Σειληνός, Ελένη Προκοπίου, Κώστας Βουτσάς, Λίλιαν Μηνιάτη, Σταύρος Παράβας. Λίγες όμως κωμωδίες παρουσιάζουν τους νέους με δυναμική, και όχι συμβατική ματιά, όπως το Αυτό το κάτι άλλο (1963) του Γρηγόρη Γρηγορίου, σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη, από μία ιδέα των Τσιφόρου — Βασιλειάδη, και το Και οι δεκατέσσερις ήταν υπέροχοι (1965) του Βαγγέλη Σειληνού, σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη - Κώστα Κινδύνη.

  Η κωμωδία του Γρηγορίου αναπαράγει ένα πολύ ενδιαφέρον νεανικό κλίμα, το οποίο δίνει στην υπόθεση τόνο διαφορετικό από το συνηθισμένο.72 Στοιχεία του σεναρίου, όπως ο γλεντζές πατέρας (Λάμπρος Κωνσταντάρας), που υποκρίνεται στην οικογένειά του το θεοσεβούμενο, η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ζευγάρια (Γιώργος Πάντζας -Άννα Φόνσου και Βαγγέλης Σειληνός Βιβέτα Τσιούνη), ακόμα και οι χοροί και τα συγκροτήματα της μόδας, υπάρχουν σε πλήθος άλλες κωμωδίες, είναι συνηθισμένα και κοινότοπα. Όμως, αθροίζοντας πολλές μικρές λεπτομέρειες, ο Γιώργος Λαζαρίδης παραδίδει ένα φροντισμένο σενάριο, το οποίο ο Γρηγορίου απογειώνει με τη σκηνοθεσία του. Διαλέγει ιδιόρρυθμες γωνίες λήψης και κινεί τη μηχανή, όχι μόνο για να παρακολουθήσει τις μετακινήσεις των προσώπων, αλλά και επειδή η κίνηση ταιριάζει με το αντικείμενο που κινηματογραφεί, με τη νεολαία που έχει το μυαλό της μόνο στα ποτά, στα ξενύχτια, στο σεξ και στο χορό. Η κάμερα δεν μένει στατική να παρακολουθεί τους νέους να χορεύουν μπροστά της, αλλά τους ακολουθεί και αποδίδει όχι απλώς το χορό, αλλά το χορό ως μανία, ως μοναδικό σκοπό στη ζωή. Εδώ η μουσική του Κώστα Κλάββα είναι πολύτιμος αρωγός.73 Έτσι, στο Αυτό το κάτι άλλο η συμβατική υπόθεση, στην οποία ένα χρεοκοπημένο πλουσιόπαιδο, θύμα του υποκόσμου, προσπαθεί να κατακτήσει μία μεγάλη προίκα, μετατρέπεται σε εικονογραφία μίας συγκεκριμένης νεανικής ομάδας, με προεκτάσεις πάνω στα γενικότερα ενδιαφέροντα, ή —για να είμαστε πιο ακριβείς— σε ένα μέρος των ενδιαφερόντων της νεολαίας της εποχής. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι σε μία εποχή που θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές της συμμετοχής της νεολαίας στους κοινωνικούς αγώνες, η

  72. Κριτικές των Αντώνη Μοσχοβάκη, Ροζίτας Σώκου, Ειρήνης Καλκάνη και Αγλαίας Μητροπούλου στο Σολδάτος, Ελληνικός κινηματογράφος, ό.π., τ. Α', σ. 258' στη συνεργασία του με την εταιρεία αναφέρεται ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ό.π., τ. Β', σ. 73-74, 80-87" ιδιαίτερα στο Λυτό το κάτι άλλο, σ. 80-82.

  73. Για τη μουσική του Κώστα Κλάββα σε ταινίες της εποχής, βλ. Μυλωνάς, Η μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο, ό.π., σ. 136-139.