Συγγραφέας:Διεθνές Συμπόσιο
 
Τίτλος:Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου Ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας
 
Τίτλος σειράς:Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
 
Αριθμός σειράς:1
 
Τόπος έκδοσης:Αθήνα
 
Εκδότης:Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
Συντελεστές:Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού
 
Έτος έκδοσης:1986
 
Σελίδες:725
 
Αριθμός τόμων:2 τόμοι
 
Γλώσσα:Ελληνικά
 
Θέμα:Βιβλιογραφία
 
Διεθνή Συμπόσια
 
Κοινωνική ενσωμάτωση
 
Μαθητεία και εργασία
 
Νεανικά έντυπα
 
Νεανικές οργανώσεις
 
Νοοτροπίες και συμπεριφορές
 
Παιδεία-Εκπαίδευση
 
Τοπική κάλυψη:Ευρώπη
 
Χρονική κάλυψη:Μεσαίωνας-20ός αιώνας
 
Περίληψη:Το βιβλίο αυτό περιέχει τα πρακτικά του πρώτου επιστημονικού συμποσίου που διοργάνωσε η επιτροπή του ΙΑΕΝ σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού. Το συμπόσιο, με θέμα «Ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας», έγινε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τη 1 έως τις 5 Οκτωβρίου 1984.
 
Άδεια χρήσης:Αυτό το ψηφιοποιημένο βιβλίο του ΙΑΕΝ σε όλες του τις μορφές (PDF, GIF, HTML) χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution - NonCommercial (Αναφορά προέλευσης - Μη εμπορική χρήση) Greece 3.0
 
Το Βιβλίο σε PDF:Κατέβασμα αρχείου 28.86 Mb
 
Εμφανείς σελίδες: 44-63 από: 730
-20
Τρέχουσα Σελίδα:
+20
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/44.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

(174). 10 Οι προγαμιαίες συλλήψεις που καταλήγουν στη γέννηση παιδιών μετά το γάμο (170, 172, 179) αποδεικνύουν εδώ, όπως και αλλού, πως μόνο το γραπτό μετράει: αυτό δημιουργεί τη "νομιμότητα". Αποκαλύπτουν ωστόσο την επιθυμία της μητρότητας, αλλά και το σκληρό χαρακτήρα των συνθηκών που επιβάλλονται στις γυναίκες, τις κοπέλες και, ιδιαίτερα, τις νέες. Πράγματι το ουσιαστικό ερώτημα παραμένει η θέση γενικά των εργαζομένων (313, 315, 324, 330, 331, 332, 339, 354, 362, 368, 370, 372, 384). Ρα τεκμήρια που προέρχονται από τη διοίκηση αποκλείουν άλλου τύπου μελέτη της ανομίας από εκείνην που μπορεί να γίνει μέσα σε μια οπτική καταστολής. Τα μέσα και το σύνολο των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη γαμήλια ένωση καθορίζουν την ιστορικότητα και τα βιώματα των ατόμων από την παιδική τους ηλικία. Η εξουσία, θεματοφύλακας των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών ή θρησκευτικών αντιλήψεων, θέτει από πολύ νεαρά ηλικία, εμπόδια και περιορισμούς στη σεξουαλική ικανοποίηση. Από την κατάσταση αυτή, που προκαλεί απαγορεύσεις, γεννιούνται παιδιά τα οποία ζουν μέσα στο όνειδος, ενώ η κοινωνία τα χρησιμοποιεί κατά βούληση.

Εξώγαμα

Πρόκειται για ένα ακόμα κεφάλαιο των περισσότερων μελετών για την "οικογένεια". Ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με τη λύση που αναμφίβολα κυριαρχούσε τους δύο τελευταίους αιώνες, η ιστοριογραφία, η οποία έχει ως στόχο της να κατανοήσει τις δομές ή τις στρατηγικές της οικογένειας, κάνει χωριστά λόγο για αυτούς τους περιθωριακούς, τα νόθα. Χρήσιμα για τις υψηλές βαθμίδες της κοινωνικής κλίμακας, στις κατώτερες είναι καταδικασμένα, ενοχλητικά και αντικοινωνικά. Για τα περισσότερα από αυτά ελλοχεύει ο πρόωρος θάνατος. Σε σχέση πάντα με τα νόθα, μας απασχολεί και η καθίζηση της γονιμότητας (203).

Το ανεπιθύμητο παιδί

Οι άνθρωποι, βέβαια, ενώνονται για να αλληλοβοηθηθούν (199), συχνά όμως πρέπει να αποκλείσουν το παιδί. Άνδρες και γυναίκες βρίσκουν μέσα στην ένωσή τους την ικανοποίηση μιας ανάγκης, που οι ιστορικοί δε φαίνεται να την εκλαμβάνουν στην αξία της. Η Εκκλησία, που επιμένει σ' αυτή την πλευρά του γάμου, προστατεύει το συμφέρον της γυναίκας, συγκεντρώνοντας έτσι τα πυρά των ανδρών, δεν αστοχεί ως προς αυτό το σημείο. Ο αντικληρικαλισμός δίνει μεγάλη σημασία σε τούτες τις καταπατητικές κάποτε παρεμβάσεις.

10. (199), σ. 241, υπήρχε τον 18ο αιώνα, από τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Βλ. J. Renvoize, Α Family Pattern, London 1982.

Σελ. 44
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/45.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

Επειδή ακριβώς το παιδί είναι γι' αυτούς μια απειλή, οι άνθρωποι παίρνουν τις προφυλάξεις τους. Κάποιες στρατηγικές διακρίνουν, μάλιστα, τους μετανάστες (318). Στο σημείο αυτό, η "γνώση" των γυναικών συνοδεύεται και από τις απαιτήσεις των ανδρών, απαιτήσεις που παίρνει υπόψη της και η Εκκλησία. Ο αυνανισμός11 προδιαθέτει αρνητικά τη γυναίκα απέναντι στο παιδί, το οποίο έρχεται ύστερα από μια σπάνια ίσως ικανοποίηση. Το παιδί, αυτό το βάρος, είναι επίσης ενόχληση και κίνδυνος. Έτσι φτάνουμε στην άμβλωση και στην άρνηση του παιδιού. Η αντισύλληψη και ο έλεγχος των γεννήσεων συμπληρώνουν τις "σύγχρονες υπερδομές".12 Και η τροφός λειτουργεί επίσης συμπληρωματικά.13 Ωστόσο, να παρουσιάζει κανείς την άρνηση του παιδιού (ή την επιλογή της τεκνοποίησης) ως πρόσφατη πρόοδο, άγνωστη σε άλλους πολιτισμούς και σε άλλες εποχές, είναι ανιστορικό. Οι λαϊκές αντιλήψεις παραμένουν ευαίσθητες στις κοινωνικές και θρησκευτικές πιέσεις. Όλα αυτά δε γίνεται να συνδυαστούν με τις διστακτικές και αντιφατικές, πολιτικής επίνοιας απόψεις σχετικά με τον πληθυσμό, που λίγο - πολύ καθορίζονται από την αγορά εργασίας (350).

Η αναβολή, επομένως, της γέννησης ενός παιδιού δεν έχει κανένα νόημα· σε τελευταία ανάλυση, δεν υφίσταται: το ανεπιθύμητο παιδί δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο προγραμματισμός των γεννήσεων, ώσπου να εξασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες, εξαρτά το άτομο από μίαν ιστορική εξουσία η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου έρωτα. Η Ιστορία είναι αυτή που είναι. Γιατί να της βάλουμε προσωπίδα; Ο έλεγχος των γεννήσεων (και στη συνέχεια ο έλεγχος του φύλου του παιδιού) γενικεύει ένα είδος εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα: την άμβλωση ως κοινωνικό, οικονομικό ή πολιτικό εξαναγκασμό.

11 (199), σ. 255, το 1782 στη Νορμανδία, "το απερίγραπτο έγκλημα του αυνανισμού είναι πολύ διαδεδομένο και πολύ κοινό ανάμεσα στους συζύγους. . . κυρίως όταν αυτοί δεν θέλουν να έχουν πολλά παιδιά, χωρίς όμως να επιθυμούν να στερηθούν την ευχαρίστηση που απολαμβάνουν από το γάμο. . . πλούσιοι και φτωχοί... ".

12. Ένας ισπανόφωνος συγγραφέας, J. Nuiz y Perpinâ, La humanidad de los "spatiales en las Indias, 1780 επικαλείται τα ευτυχή αποτελέσματα της ισπανικής σύνεσης που κατόρθωσε να αποφύγει έναν υπερβολικό πληθυσμό. Βλ. J. Dupâquier, "De l'animal à l'homme: le mécanisme auto - régulateur des populations traditionnelles", Revue de l'institut de Sociologie (Bruxelles) 2, 1972.

13. Ας αφήσουμε για λίγο τον κόσμο των ειδικών: "Στο τραπέζι τους ένα κοριτσάκι οκτώ έως δέκα χρονών, με μαλλιά σκληρά. Ένα πρόσωπο "βραδεμβούργιο". Το παιδί δειπνεί μεταξύ της σαμπανιέρας και του πατέρα του, μπροστά στη μητέρα του, που το παρατηρεί αλλά δεν το βλέπει. Το βλέμμα των μητέρων προς τα παιδιά που έχουν εμπιστευτεί στις υπηρέτριες τους". A. Fiarnent, Côte d'Azur, Paris 1932, σ. 230 - 1.

Σελ. 45
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/46.gif&w=600&h=915 1. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

Παιδική θνησιμότητα

Ανάμεσα στα παιδιά που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την πατρική ή την κοινωνική εξουσία και από τις επιλογές της, πολλά πεθαίνουν. Όσοι διαβάζουν έργα ιστορικής δημογραφίας γνωρίζουν πως τα μικρά παιδιά πεθαίνουν εύκολα. Και διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο το θάνατό τους όταν τα εμπιστευόμαστε σε μια τροφό ή τα εγκαταλείπουμε. Η ιδιότητα της τροφού, αντί να εξασφαλίσει στα παιδιά την προστασία την οποία θεωρείται αθέμιτο να απαιτεί η κοινωνία από τη μητέρα, επιτείνει τη δυστυχία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών. Έτσι, η ταξική κοινωνία, τουλάχιστον όταν διαμορφώνεται, συντείνει, να μειωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης του παιδιού —όπως εξάλλου και ο μέσος όρος ζωής γενικά— (138). Η εργατική τάξη είναι επίσης αυτή που μαζί με τις «παραμάνες» εφευρίσκει τους παιδικούς σταθμούς (258),

Η «μετάβαση», έννοια - αντικλείδι που σταδιακά αποκαλύπτει η έρευνα (128), είναι έργο ατόμων που εκφράζονται ανεξάρτητα από το πλαίσιο που τους προτείνεται. Αυτό ισχύει ιδίως για τη δυνατότητα παρέμβασης, που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι, τη μαζική τους συμμετοχή στην ιδεολογική αλλαγή.

Το παιδί σκοτώνει

Αυτή η παρέμβαση αντιπροσωπεύει στην ιστορία μας μια βαθειά ανθρωπιστική πράξη, προς όφελος του παιδιού και της απελπισμένης μητέρας. Ας μη ξεχνάμε ότι το παιδί, βάρος και κίνδυνος, σκοτώνει. Δεν προξενεί βέβαια εκατόμβη γυναικών στη γέννα. Ωστόσο, με διαφορετικούς τρόπους από χώρα σε χώρα η γυναικεία θνησιμότητα επιδεινώνεται με τους θανάτους που ακολουθούν τη γέννα ενός παιδιού που χρειάστηκε να βαφτιστεί πρόχειρα. Οι ιστορικοί μάς μαθαίνουν να χρησιμοποιούμε το φαινόμενο αυτό ως δείκτη της «κατάστασης των γυναικών» (279, 281). Από όλα αυτά επηρεάζεται και η προδιάθεση απέναντι στο παιδί.

Η παιδοκτονία

H κατάσταση των γυναικών αλλά και των ανθρώπων γενικά, έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται πιέσεις η προδιάθεση απέναντι στα παιδιά. Η παιδοκτονία θα παραμείνει χαρακτηριστικό των κοινωνιών, που δικαιώνουν την «πατρική τιμωρία», μέχρι το μισό του 20ού αιώνα (78, 294). Συνέπεια όσων έχουμε αναφέρει προηγουμένως, η παιδοκτονία μοιάζει να αποτελεί ιστορικό και ίσως διαρκές στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων (284, 286, 287, 296). Αλλά και εκτός από τους ιστορικούς, υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν

Σελ. 46
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/47.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

ότι σε κάθε γυναίκα που αναγκάζεται να αναθρέψει ένα παιδί ,"υπάρχει μια Μήδεια".14

Δημογραφία και μετάβαση

Με τον όρο μετάβαση, ο οποίος περικλείει τα πάντα, εννοείται και η καθίζηση της γονιμότητας των νοικοκυριών, που ανησυχεί τη Δύση,15 και η λιγότερο ή περισσότερο αναγκαστική και επιτυχημένη μείωση της γονιμότητας σε άλλες περιοχές.16 Ο εκσυγχρονισμός, με την έννοια της δυτικοποίησης, κατευθύνει ή και περιστέλλει τις έρευνες. Στην πραγματικότητα αποσκοπούν στην κατάφαση του καπιταλισμού με την αγορά και την κοινωνία των πόλεων.

To παιδί μέσα στην οικογένεια, ως θεμελιώδες δημογραφικό γεγονός και ως ιστορική στιγμή, αναγκαστικά συνοδεύει και καθορίζει την οικονομία και την κοινωνία. Αν και ευρύ, το σύνολο των τίτλων που προτείνουμε, επιλέχτηκε έτσι ώστε να δείχνει την ποικιλία των επιμέρους συμβολών. Οι μαρτυρίες αυτές καθώς και η συνθετότητα των προστατευτικών, διαπλαστικών και, στη συνέχεια, καταπιεστικών υπερδομών τροδοφοτούν τις συζητήσεις πάνω στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι άραγε η ανθρώπινη αναπαραγωγή σημαντικός παράγοντας; Ποιες είναι οι κατευθύνσεις και ποιες οι μορφές της δράσης της; Το ερώτημα έχει τεθεί και δικαιώνεται με μια συγκριτική ιστορία των πολιτισμών.

14 "Σε κάθε μητέρα κοιμάται μια Μήδεια", βεβαιώνει ο Bob Wilson στην εφημερίδα Le Figaro, 19 Νοεμβρίου 1984. Ο σκηνοθέτης εξηγεί, "τέλος, στη σύλληψη της Μήδειας υπάρχει μια εμπειρία πριν από δεκαεπτά χρόνια· μια επιστημονική ταινία, που καταγράφει τις αντιδράσεις δεκάδων γυναικών στις κραυγές του μωρού τους. Οι περισσότερες, με μια πρώτη ανεξέλεγκτη χειρονομία, αλλά κινηματογραφημένη σε αργή κίνηση, ορμούν στο παιδί με μια δολοφονική επιθετικότητα που ευτυχώς μεταβάλλεται σε κατευναστική, τρυφερότητα".

15. Η βιβλιογραφία είναι τεράστια, παραδείγματος χάριν: J. C. Caldwell, "Towards a Restatement of Demographic Transition Theory", Population and Development Review, 2, 1976, 3 - 4, A. J. Coale, "Factors Associated with the Development of Low Fertility: an Historic Summary", World Population Conference, Νέα Υόρκη 2, 1965, του ιδίου στο The Demographic Transition. Proceedings of the IUSSP Conference, Liège 1973, H. V. Musham, "Sur les relations entre la croissance de la population et le développement économique". Population, a. 25, n° 2, 1970, F. van Heek, Van hoogkapualisme naar verzorgingsstaat. Een halve eeuw sociale verandering, 1920 - 1970, Boom 1973, P. van Praag, "The Development of Neo - Malthusianism in Flanders", Population Studies, 3, 1978, H. Verbist, Les grandes controverses de l'Eglise contemporaine de 1789 à nos jours, Verviers 1971.

16. Βλ. κυρίως: Donald J. Hernandez, Success or Failure? Family Planning Program in the Third World, Λονδίνο 1984, Ronald L. Krannich, Caryl Rae Krannich, The politics of Family Planning Policy: Thailand. A Case of successfull Implementation, London 1983.

Σελ. 47
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/48.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

Με τον τρόπο όμως που το ερώτημα μελετάται, εμφανίζεται συχνά ως ψευδοπρόβλημα που το ερμηνεύει η πολιτική ιστορία, ενώ η κυρίαρχη τάση της έρευνας τείνει να παραμερίσει αυτή την τελευταία. Όλα τα προηγούμενα επανέρχονται με δριμύτητα στην περίπτωση της εκπαίδευσης.

II. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας αποκαλύπτει τους "ανθρώπινους" δεσμούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, που καθορίζουν τη θέση του ατόμου, τις επιλογές του· αποκαλύπτεται επίσης, αν και λιγότερο ξεκάθαρα, ένα παρακινδυνευμένο σχέδιο, ασαφώς μια εναλλακτική λύση. Οι συγγενικές, όπως και οι άλλες σχέσεις, υπόκεινται σε κοινωνικούς εξαναγκασμούς και σε πολιτικούς και οικονομικούς κανόνες, Η εκπαίδευση, για να εποπτεύσει όλα αυτά, όσο γίνεται καλύτερα, καταρτίζει τον καθένα σύμφωνα με τη θέση του στην κοινωνία και στην κοινότητα. Αυτή η διαδικασία αρχίζει με την υπογραφή που επικυρώνει τα επίλεκτα άτομα και συνεχίζεται με το σταδιακό, αν και άνισο "αλφαβητισμό" (449, 491), βεβαίως αστικό (488) μέσα στο συνεχές νήμα της επαρχιακής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η τεκμηρίωση που διαθέτουμε, εξειδικευμένη και διοικητικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνει τούτο τον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, διακρίνει τα αγόρια από τα κορίτσια.

Τα γενικά έργα για την εκπαίδευση, που εκδόθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δίνουν ιδιαίτερη θέση στη "θεωρία" (387, 393, 394, 411). Εξάλλου, ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της μονόπλευρης ιστορικότητας εκφράζεται επίσης και με τον γεωγραφικό περιορισμό: η Δύση, "βάρβαρη" ή χριστιανική (406, 407) αλλά προπάντων η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και η Αγγλοσαξωνική Αμερική. Αυτού του είδους η εκπαίδευση, που γενικά φροντίζουν να τη συνδέουν με την κοινωνία, αποτελεί και ένα από τα στηρίγματά της, μαζί βέβαια με την οικογένεια (135).

Η γραφή και η ατομική υπογραφή17 στηρίζουν τις δομές ανταλλαγής και κερδοσκοπίας, ενώ ο "αλφαβητισμός" γενικεύει βαθμιαία την εξουσία του σύγχρονου κράτους, το οποίο υπηρετείται από την "εθνική" του γλώσσα, διοικητική και άρα γενικευμένη, μυητική μέσω της γραμματικής πρώτα απ' όλα και της ορθογραφίας κατόπιν. Ας μη χρονοτριβήσουμε να δείξουμε πόσο δύσκολος είναι ο καθορισμός του συνόρου. Υπήρξε επίπονος, γιατί τα "πρότυπα ερμηνείας" τείνουν να το ξεπεράσουν. Η αναζήτηση, μέσα από την αξιοποίηση

17. Μια διατριβή μάς έδωσε την ευκαιρία να δείξουμε πως η γραφή, η υπογραφή και οι αλληλογραφίες έχουν τις ρίζες τους στις "σύγχρονες" καπιταλιστικές υπερδομές, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και την τράπεζα, βλ. Lexique, temps, histoire, Paris 1970.

Σελ. 48
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/49.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

της νομισματικής διαφορικότητας, μιας ισορροπίας αναγκαίας στη λογιστική λογική επεκτείνεται στα "ηθικά συναισθήματα". Πράγματι το σύνορο που καθορίζει την εφαρμογή ορισμένων συστημάτων αγνοείται με ελαφρότητα από κάποια άλλα. Η μάλλον οι όροι της υπέρβασης του συνόρου ποικίλουν. Το τεχνολογικό πλαίσιο γίνεται και αυτό όργανο εξουσίας (392, 404). Ότι ανταγωνισμοί αναδεικνύονται σε πρωτεύον αντικείμενο της Ιστορίας, τούτο φανερώνεται εξίσου και στη διαπαιδαγώγηση των πολιτών.

Πριν από το παιδί, η εκπαίδευση και η ιστορικότητα κατακτούν τη γυναίκα (390, 412).18 Σχεδόν προκλητικά, ένας τίτλος θυμίζει Ταγκόρ (403). Και φυσικά είναι εντελώς διαφορετικό το δυτικό πρόσωπο του δασκάλου (397, 855), του "λευκού κολλάρου" (396). Μορφοποιός και υπεύθυνη του μέλλοντος, η εκπαίδευση πολύ σύντομα χειραγωγείται από το κράτος, που εξαναγκάζεται να παραμερίσει την εκκλησία. Ως πολεμικό όπλο, η εκπαίδευση πρέπει να καταστρέψει τα όπλα του εχθρού, ή πάλι, ως "εργαλείο πολιτισμού", τελειοποιεί την πολιτισμική αφομοίωση, Στην απέναντι όχθη, η αντίσταση των λαών και η επανάσταση επιχειρούν να κινητοποιήσουν τη νεολαία, με λιγότερη ή περισσότερη πειστικότητα κάθε φορά και με άνισα αποτελέσματα. Ο εκσυγχρονισμός είναι "δυτικοποίηση" με μέσα που χρησιμοποιούνται μετά τον πόλεμο (844).

Κατά συνέπεια ανοίγονται τρεις προοπτικές για την ιστορικότητα της νεότητας και της παιδικής ηλικίας στην εκπαίδευση: 1) η Ευρώπη με τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. 2) Οι υπερατλαντικές χώρες, όπου περιλαμβάνονται τα μη αγγλοσαξωνικά κράτη, στα οποία το λευκό στοιχείο είναι κυρίαρχο. 3) Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αναζητούν έναν άλλον εκσυγχρονισμό, o οποίος όμως τελικά συγχέεται με τη δυτικοποίηση.

Μια αρκετά σημαντική βιβλιογραφία στηρίζει αυτές τις προτάσεις. Λόγω του μεγέθους της, αφήνουμε κατά μέρος την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τις μεγάλες μορφές τους που αναγκαστικά θα τα συναντήσουμε με αφορμή τη δράση τους, όταν η τελευταία θέλει να είναι πολιτική και αναφέρεται στην ενσωμάτωση των νέων στην πολιτεία. Οι ιστορικές πραγματικότητες καθαυτές και οι διακρίσεις που κάναμε προηγουμένως μας οδηγούν να παρουσιάσουμε το θέμα μας κατά χώρες. Και αν είναι κουραστική μια τέτοια παρουσίαση, δικαιολογείται από την άνιση θέση που παραχωρείται στην εκπαίδευση και στην έρευνά της σε κάθε χώρα, ανάλογα με το βαθμό εκσυγχρονισμού της.

18. Παρ' όλα αυτά, δεν γνωρίζουμε πρόσφατα έργα, τα οποία να αναφέρονται, παραδείγματος χάρη, στην πρωτοπόρο, Dorothea Beale (1831 - 1906). Βλ. Elizabeth Raikes, Dorothea Beale of Cheltenham, 1908.

A 4

Σελ. 49
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/50.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

Το κράτος μάλλον παρά η εκκλησία

Στη Δύση η εκπαίδευση αναπτύσσεται κυρίως μέσα σε ένα κλίμα αποκληρικοποίησης των πνευμάτων. Κατά συνέπεια, το δυτικό πρότυπο κυριαρχεί στη βιβλιογραφία μας με την ποσότητα και την ποικιλία των τίτλων και των θεμάτων που εξετάζονται. Η εδραίωση της εξουσίας του κράτους, η γενίκευση της αποδοχής του από τους λαούς και η τελειοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού, ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και την ιστορία τους. Οι συνθήκες που επικρατούν στην εκπαίδευση, είτε αυτές είναι βίαιες, είτε προσαρμόζονται στο πλαίσιο που χαρακτηρίζει την κάθε χώρα, αποτελούν ένα ουσιαστικό στοιχείο διάγνωσης της κοινωνικής κατάστασης και της θέσης που κατέχουν τα άτομα, τα παιδιά, οι νέοι αλλά και οι γυναίκες και οι άνδρες. Η πολεμική μεταξύ R, D, Andersen (418) και Ε. G. West (506) αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον να της δώσουμε αυτή τη σημασία, χωρίς να εξιδανικεύουμε ή να υποτιμούμε την πίεση των οικονομικών γεγονότων. Αντί για κάποια ισότητα ευκαιριών, επιβάλλεται η αναπόφευκτη συνέπεια της μίμησης, που συνοδεύεται από την αναντίρρητη ενσωμάτωση των μαζών, γυναικών, νέων και παιδιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Ας αρχίσουμε από τον Αγγλοσαξωνικό κόσμο, μιας και αυτός επέβαλε την οικονομική, χρηματιστική και τεχνολογική του κυριαρχία, προκάλεσε τη μίμηση και καθιέρωσε την αποτελεσματικότητα. Παραμέρισε έτσι, τη διστακτικότητα του εθνικού μοντέλου και τις απόπειρες για ιδιαίτερη έκφραση (μεταξύ άλλων και για την κινητοποίηση της καλυμμένης και στο εξής ενοποιημένης αποταμίευσης). Οι γλωσσικές συνέπειες δεν ήταν ασθενέστερες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο19 πολλές γενικές ιστορίες της εκπαίδευσης συνοδεύονται από (420, 454, 461, 462, 492) συλλογές και έργα που αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιόδους: την Αναγέννηση (429), την εποχή των Τυδώρ και των Στιούαρτ (431, 484) κλπ. Η Σκωτία, φυσικά, κατέχει εδώ μια προνομιακή θέση (417, 418, 505). Ο "αλφαβητισμός" του 16ου και 17οι αιώνα (431, 432, 447, 491) και η πρόοδός του στις επαρχιακές πόλεις (489] έχουν αντίκτυπο στη βιομηχανική επανάσταση, και βοηθούν να κατανοήσουμε το μοναδικό γεγονός της Ιστορίας, γεγονός που το μιμούνται και αλλού, λιγότερο

19. Ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε; Η. J. Burgess, Entreprise in Education The Story of the Work of the Establishment Church in the Education of the People Prior to 1870, London 1958, Α. Κ. Clarke, A History of the Cheltenham Ladie's College, 1953 F. Watson, The English Grammar Schools to 1660, 1908, και του ίδιου, The Old Grammar Schools, 1916, L. Β. Wright, Middle - Class Culture in Elizabethan England, Chapel Hill 1953.

Σελ. 50
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/51.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

ή περισσότερο καθυστερημένα, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας κάθε φορά.

Η ανάπτυξη που γνώρισε η λαΐκή εκπαίδευση τον καιρό της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι περιφερειακές διακυμάνσεις της, προκάλεσαν τη γένεση σημαντικών έργων (440, 488, 501, 506), για τα οποία η συζήτηση συνεχίζεται ακόμη. Η επιρροή του λαϊκού παράγοντα και του επιπέδου ζωής θέτουν πολλαπλά προβλήματα ερμηνείας σχετικά με τις υλικές δυνατότητες των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στις εξελίξεις αυτές, μέσα σε συνθήκες απλής αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Τον 19ο αιώνα, η κρατική πρόνοια καθίσταται απαραίτητη (453, 458, 459, 481) και θέτει προβλήματα που συνδέονται με την εκπαίδευση των φτωχών και τον κοινωνικό έλεγχο. Έχοντας αναχθεί σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας ως καταναλωτής, ο εργαζόμενος προσκρούει ακόμη σε πολιτικές και άρα πολιτιστικές δεσμεύσεις (436). Η δημιουργία εθνικού συστήματος εκπαίδευσης (462) στηρίζεται στην παρέμβαση φωτισμένων (460) και ανωτέρων ανθρώπων (415, 470, 473, 480, 496) που τους επηρεάζουν οι Stuart Mill, Buchanan, Manning20 και Owen, Swendborg και Pestalozzi, αλλά και τους ανακόπτουν θρησκευτικά ρεύματα (416, 423, 465, 477, 500). Το κράτος επιβάλλεται (437, 499) και η λαϊκή εκπαίδευση εδραιώνεται (441, 482, 493). Η ίδια η κοινωνία εξηγεί, με την αλλαγή που υφίσταται, το είδος της εκπαίδευσης που υιοθετούν οι εκβιομηχανισμένες περιοχές (478). Αλλά η γενίκευση του συστήματος στοιχειώδους εκπαίδευσης προξενεί αντιστάσεις (415),

Οι αποφάσεις του 1870 θεωρείται πως έχουν κάθε λογής συνέπειες, οι οποίες εγκαινιάζουν για την εκπαίδευση έναν αιώνα προόδου, μέσα σε μια νέα αντίληψη για το παιδί (437, 440, 463, 494). Πάντως η ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας προκάλεσε επίσης μελέτες για τα σχολεία στα χωριά (451) και τη δράση των συνδικαλιστών (457, 460, 504), των εργατών, της εργατικής τάξης (469, 506) και του εργατικού κόμματος τον 20ό αιώνα (468, 483). Είναι όμως πάντα υπερβολικά αισιόδοξο να πιστεύει κανείς στην παρέμβαση των εργαζομένων (417), Η απουσία της μάλιστα εξηγεί την καθυστέρηση της ηπειρωτικής Ευρώπης, μεταξύ των άλλων και στον τομέα της πολιτικής δράσης.

Οι μεταρρυθμίσεις (1920 - 1940: 482) και η αλλαγή που φέρνει ο Β' παγκόσμιος πόλεμος (445) αφήνουν έδαφος στο κύμα των νέων καταναλωτών κατά την εποχή της μαζικής βιομηχανίας τροφίμων, ρουχισμού, ανέσεων, ύστερα αναψυχής. Βαθμιαία μια σκοτεινή περιοχή φωτίζεται ιδιαίτερα, επιτρέποντας

20. Ο Καρδινάλιος Henry Edward Manning, λιγότερο γνωστός από τους άλλους στην δυτική Ευρώπη, γιος εμπόρου των Δυτικών Ινδιών, που διδάσκει στις φτωχογειτονιές του Westminster (1808 - 1892).

Σελ. 51
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/52.gif&w=600&h=915 1. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

έτσι να ανακαλυφτεί επιτέλους η γυναικεία εκπαίδευση. Κάποιοι μύθοι, όπως αυτός της βικτωριανής μεσαίας τάξης και των φρονίμων κοριτσιών της, που προστατεύονται από υποδειγματικές οικογένειες, αρχίζουν να κλονίζονται (424). Αντίθετα, και παρά τις αντιστάσεις και τους συμβιβασμούς, (443) διαγράφεται με αντιφατικό τρόπο ένα «φεμινιστικό ιδεώδες» (427, 444). Σε μια κατάσταση που μοιάζει ιδιαίτερα ασταθής, η θέση των κοριτσιών είναι από κάθε πλευρά μειονεκτική (472). Στη Σκωτία, γύρω στα 1861 - 1870, το ποσοστό μαθητείας των κοριτσιών είναι 79% ενώ των αγοριών 89% (418). Βέβαια, θα έπρεπε να δούμε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και να θυμίσουμε πως η συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών είναι στο σύνολό της συγκρίσιμη (356). Επίσης, στα μέσα του 19ου αιώνα, το ποσοστό φοίτησης των κοριτσιών άνω των 11 ετών σε αρκετές περιοχές προσεγγίζει εκείνο των αγοριών (356). Μια κατάσταση, από την άποψη του ανταγωνισμού ανδρών - γυναικών πιο ισότιμη απ' ό,τι θα πίστευε κανείς, ορισμένες σταθερές ταξικές προοπτικές εξακολουθούν να χαρίζουν στην Ιστορία των Βρετανών ένα κάποιο δυναμισμό. Τίποτε όμως για τα παιδιά των μεταναστών. Το παιδί και o νέος, παραμένουν μάλλον αντικείμενα των παιδιάτρων, των ψυχολόγων, των ψυχιάτρων ή των κοινωνιολόγων, ή ,αλλιώς, άτομα που χρήζουν θεραπείας.

Η Ιρλανδία

Ας μιλήσουμε χωριστά για αυτή τη νεαρή και διαιρεμένη χώρα. Δεν είναι ευχάριστο. Αρκετοί μελετητές έχουν παρουσιάσει το Ιρλανδικό σύστημα εκπαίδευσης (508, 511, 513, 515). Αν ως προς το βόρειο τμήμα της χώρας πρόκειται για εκπαίδευση σε «εχθρική χώρα» (509), η ανεξαρτησία δεν επιφέρει μόνο πλεονεκτήματα (510).

Ο Καναδάς

Τα κλασικά κολλέγια στο γαλλικό Καναδά, από τον 17ο αιώνα (518) καθώς και η συμβολή των σχολείων στην περιφερειακή ανάπτυξη (Saskatschewan: 519), αποτελούν μαζί με το σχολικό πρόβλημα, αντικείμενο ενδιαφέροντος (Μανιτόμπα και βορειοδυτικές περιοχές: 517). Το κράτος αντιμετωπίζει μεροληπτικά τις μειονότητες (520). Μια γενική ιστορία (521) εμπεριέχεται επίσης στην αναμφίβολα ελλιπή βιβλιογραφία μας.

Οι Η.Π.Α.

Πλάι στις γενικές ιστορίες (531, 540, 543, 544)21 ή τις μελέτες για την

21. Επιθυμώντας να είμαστε πιο ανοικτοί, ας θυμίσουμε και τον James S Coleman, Parents, Teachers, and Parents, 1977.

Σελ. 52
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/53.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

αποικιακή περίοδο (526, 535), στις εκπαιδευτικές θεωρίες (576) ή την "αμερικανοποίηση του Pestalozzi" (549), συναντούμε μονογραφίες για διάφορους θεσμούς (551, 581). Η εκπαίδευση των μεταναστών και οι σχολικές τους επιτυχίες στις αρχές του 20ού αιώνα, αξιώθηκαν επίσης ειδικών μελετών (568).22

Οι αλλαγές του 19ου αι. (556), καθώς και οι απειλές της κρίσης (557) εμπνέουν τους μελετητές. Το ίδιο συμβαίνει με την παρέμβαση της πολιτικής (552) και τον ίδιο το ρόλο της εκπαίδευσης: εργοστάσια κουλτούρας (572), κατασκευή μιας αριστοκρατίας (577), πολιτισμικός ιμπεριαλισμός με το ένδυμα της φιλανθρωπίας (524). Μια εκπαίδευση που θέλει να είναι χρήσιμη στη βιομηχανία (540) και οφείλει να προετοιμάσει τον εκμηχανισμό της γεωργίας (541) αναπτύσσεται στους αστικούς χώρους (532, 555, 563, 581). Είναι εκπαίδευση ταξική και θρησκόληπτη (546, 562, 574). Θρησκεία και ηθική κυριαρχούν. Οι ισραηλίτες οργανώνουν τη δική τους εκπαίδευση (570). Η διόλου αξιοζήλευτη τύχη που επιφυλάσσει η εκπαίδευση στους μαύρους, επανέρχεται συχνά ως αντικείμενο μελέτης (527, 528, 537, 542, 554, 564, 566, 569, 573, 574, 583, 585, 586), Η προοδευτικότητα υπάρχει μόνο στους λευκούς (559). Ανάμεσα στους καλοπροαίρετους άνδρες, την εποχή που δημιουργήθηκε η "National Society", ξεχωρίζει o Francis W. Parker (1837 - 1902) που διδάσκει ήδη από τα 16 του χρόνια και αφού αγωνιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, τελειοποιεί τις σπουδές του στην Ευρώπη, εισάγει νέες μεθόδους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργεί σχολεία και γράφει (529).

Όπως και να έχει, διαχωρισμοί και διακρίσεις παραμένουν η μοίρα πολλών, ανάμεσα στους οποίους τα κορίτσια παρά τους αγώνες των γυναικών (534, 560). Η ισοτιμία των διπλωμάτων είναι μύθος (533). Ουσιαστικά πρόκειται για κοινωνική διάκριση που εκφράζεται μέσα από την εκπαίδευση, το χαρακτήρα, τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της. Παρ' όλα αυτά όμως, η αμερικανική κοινωνία και η εκπαίδευση αρχίζουν να γίνονται περισσότερο "γυναικείες" (530, 539, 578). Στην πορεία αυτή συμμετέχει και το ομοσπονδιακό κράτος (548, 561, 584). H ολοζώντανη ιστορία αυτών των τεσσάρων αιώνων εκπαίδευσης της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, οφείλει πολλά στην εμφάνιση γυναικών ιστορικών. Πώς θα συνεχισθεί άραγε;

Η Γαλλία

Το γαλλικό κράτος, ακολουθώντας διαφορετική πολιτική, υφίσταται διαφορετικές πιέσεις από αυτές που γνώρισε ο Αγγλοσαξωνικός κόσμος, στο κοινό όμως πλαίσιο της αποκληρικοποιησης. Ο "γαλλικανισμός" δεν απέφυγε

22. Ας προσθέσουμε επίσης: Don T. Nakanishi, Marsha Hirano - Nakanishi, The Education of Asian and Pacific Americans: Historical Perspective and Prescriptions for the Future, 1983.

Σελ. 53
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/54.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

αυτόν το σκόπελο, αλλά μήπως η εκκλησία δεν ήταν εξίσου εθνική στην Αγγλία; Εξάλλου, άλλο πρωτεύον χαρακτηριστικό της γαλλικής ιστορίας παραμένει ο συγκεντρωτισμός των μέσων και της εξουσίας.23 Η διαλεκτική αυτού του συγκεντρωτισμού συνίσταται στον ανταγωνισμό ανάμεσα στην πολιτική γραφειοκρατία με τις απλές και απότομες διατυπώσεις και στις διαδοχικές περιφερειακές αναδύσεις τις οποίες θέλει να καθυποτάσσει μάλλον αντί να ασχολείται με τη συγκέντρωση των εθνικών μέσων.

Υπάρχει πάντως μια σημαντική ιστορική παραγωγή24 που αφορά τις περιφέρειες οι οποίες χάρη στις πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις μετά το 1968 προικίστηκαν με ερευνητικά και εκδοτικά κέντρα. Πολλά έργα γράφονται από ξένους ιστορικούς και εκδίδονται συχνά στις χώρες τους (592, 604, 608, 669). Δίκαιο γύρισμα των καιρών, οι γάλλοι ερευνητές δεν έχουν κάποτε την ευκαιρία παρά να εκφράζονται στο εξωτερικό. Η σχολική θητεία προσελκύει την προσοχή ορισμένων συγγραφέων (599, 600, 607, 741). Ο Βορράς προπορεύεται ως το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα (652). Ο αλφαβητισμός25 αρχίζει να μελετιέται (616), χωρίς αυτό να αφορά κατ' ανάγκη μόνο τους νέους και να μην εκφράζει περισσότερο την εκπαίδευση παρά τα ήθη (631, 632, 647). Η εκπαίδευση στο Παλαιό Καθεστώς, είναι το θέμα πολλών μελετών. Οι περισσότερες έχουν κυρίως τοπικό ενδιαφέρον (603, 630, 651, 666, 667, 686). Από αυτή την άποψη, οι θεσμοί και οι άνθρωποι εξετάζονται στους δεσμούς τους με την εκπαίδευση (591, 609, 617, 673, 672). Μια πολιτιστική επανάσταση μοιάζει να έχει προηγηθεί από τη γαλλική Επανάσταση (670, 671, 700). Το σχολικό πρόβλημα συζητιέται και στη διάρκεια της Επανάστασης (642, 668, 677, 694). Ο εκλαϊκισμός της εκπαίδευσης όμως δεν τερματίζει τη διαμάχη (593, 665, 693) για τα εγχειρίδια, λόγου χάρη (588, 692) και την εκπαίδευση των κοριτσιών, ένα ζήτημα δηλαδή που έχει μακρυνή αφετηρία (597, 649, 660, 663, 676, 677, 678). Διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά, πως το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είναι, στην ουσία, μηδαμινό: απαγγελία της κατήχησης, προετοιμασία των κοριτσιών για να γίνουν οικογενειάρχισες.

Κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας και των δημοκρατικών πολιτευμάτων που τη διαδέχτηκαν (669, 595, 638, 640)26 υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν

23. Βλ. Bertrand Badie, Pierre Birnbaum, Sociologie de l'Etat, 1979, 21982.

24. Παραπέμπουμε στην πληροφορία που περιλαμβάνεται στην υποσημείωση 1. (Th. Zeldin).

25. Έχει ανακοινωθεί μια νέα μελέτη: Etienne François, «Premiers jalons d'une approche comparée de l'alphabétisation en France et en Allemagne», Histoire sociale, sensibilités collectives et mentalités. Mélanges Robert Mandrou (Paris 1985).

26. Βλ. επίσης M. Gontard, L'enseignement primaire en France de la Révolution à la loi Guizot (1789 - 1830). Des petites écoles de la monarchie d'Ancien régime aux écoles primaires de la monarchie bourgeoise, Lyon 1959. Διδακτορική διατριβή.

Σελ. 54
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/55.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

στις σχετικές διαμάχες αλλά και διαμορφώνουν την εκπαίδευση. Πλάι σ' εκείνους που επικαλούνται τα λεγόμενα "γαλλικά μοντέλα", παραπέμποντας φυσικά στον J, J. Rousseau (602),87 προστίθενται και μερικοί κρατικοί υπάλληλοι όπως o Η. Fortoul (682), o Victor Duruy (649, 661), o J. Zay (606), o L. E. Maggiolo (626, 681) καθώς και κάποιοι εκπρόσωποι της εκκλησίας, όπως ο J. Bosco. Παίρνουν υπόψη τους το λαό και τους φτωχούς που οφείλουν να εργαστούν. Παιδιά και νέοι αντιμετωπίζονται ως μέλλοντες πολίτες ή ως μικρογραφία πολιτών οι οποίοι ζουν σ' ένα ξεχωριστό κόσμο που θα πρέπει να ανεχτούμε. Παρά τις δεσμεύσεις ή εξαιτίας ακριβώς της απαραίτητης ενσωμάτωσής τους στην οικονομική και πολιτική ζωή, δηλαδή στην πολιτεία, εκδηλώνεται μια μόνιμη έγνοια προστασίας της κοινωνίας, της τάξης και της περιουσίας, ενώ στο βάθος υπάρχει ανυπότακτος ο αγροτικός κόσμος.

Στη βιβλιογραφία που έχουμε συγκεντρώσει υπάρχουν μελέτες για την Εκπαιδευτική Ένωση (650), για την κατάρτιση των δασκάλων (613, 633), και ιδιαίτερα των πρώτων γυναικών που διδάσκουν σε λαϊκά σχολεία (620). Παρούσα είναι επίσης η παιδαγωγική (690) καθώς και οι παραγνωρισμένοι καινοτόμοι όπως ο Freinet (629), η διδασκαλία της Ιστορίας (595), αλλά και η φυσική αγωγή (1088, 1089, 1098). Το ίδιο το σώμα γίνεται αντικείμενο μιας Μορφικής (Gestalt) Ιστορίας, συνολικώς πολύ περιγραφικής.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα αλλ' ίσως ευκαιριακά φωτίζεται και ο προσκοπισμός "ως παράλληλη εμπειρία με πολύ καθορισμένο πρόγραμμα" (643, 644). Αντίθετα η "συνολική εκπαίδευση" (654), έτσι όπως εξετάζεται σε μια διατριβή, αντιμετωπίζεται ελάχιστα στην πρόσφατη βιβλιογραφία που παρασύρεται εύκολα από ανούσιες "μόδες". Βέβαια τα εργαζόμενα παιδιά δικαιούνται κάποια μνεία (596, 618). Το ίδιο και η επαγγελματική κατάρτιση που προτείνει ο Don Bosco στους απόρους νέους της Νίκαιας (622). Προσανατολισμοί, ανοιχτοί ή ακαδημαϊκοί, ελάχιστα απαλλαγμένοι από το βάρος των παραδόσεων, ξεπερνούν δύσκολα το φράγμα της αδιαφορίας για την ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας· αδιαφορία που συντηρείται επίσης από την Ιστορία που ορέγεται τα "όμορφα βιβλία". Δεν είναι άραγε η ίδια εμπορική πρακτική που κάνει να κερδίζουν περιουσίες παιδίατροι, "φροϋδικοί ψυχαναλυτές" και άλλοι οπαδοί του Janov όσο ιδιόρρυθμοι κι αν παρουσιάζονται; Και οι μεν και οι δε σέβονται απόλυτα την απόσταση ανάμεσα στην καθημερινότητα και το συμφέρον των ατόμων, δηλαδή της κοινωνίας.28

27. Βλ. A. Ravier L'éducation de l'homme nouveau. Essai historique et critique sur le livre de "L'Emile" de J. J. Rousseau, Issoudun 1941, 2 τόμοι.

28. Ας θυμίσουμε μια μικρή μελέτη: Essakali, La scolarisation des enfants des travailleurs immigrés, Nice 1984. Mémoire de maîtrise.

Σελ. 55
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/56.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

Οι γερμανόφωνες χώρες

Φαίνεται ίσως αυθαίρετο να εξετάζουμε στο ίδιο κεφάλαιο όλες τις γερμανόφωνες χώρες. Πάντως η Ιστορία των παλαιών τμημάτων της Αγίας Αυτοκρατορίας, στους αντίποδές της η Ιστορία της Πρωσίας —μοντέλο κράτους εξαρχής θεσμοποιημένου που το μιμήθηκαν και επιβλήθηκε στη «σύγχυση μεταξύ κράτους και κοινωνίας»—, η Ιστορία, τέλος, των κρατών που τα διαδέχτηκαν, δικαιώνει αυτό το αμάλγαμα. Η συγκομιδή είναι πλούσια. Και εδώ η συμβολή των ξένων είναι σημαντική. Σε κάθε χωριστή περίοδο τα προβλήματα παραμένουν πολιτικά και οι ξένοι συγγραφείς βοηθούν για μια ακόμη φορά να φωτιστούν.

Ο θρησκευτικός και πολιτικός προσηλυτισμός, οι σταθερές που τον χαρακτηρίζουν μέχρι τον 18ο αιώνα και ως την περίοδο της γερμανικής Αυτοκρατορίας έχουν επαρκώς καταδειχτεί (708, 711, 715, 717, 721, 722, 734). Οι ριζοσπαστικές τάσεις της μεταρρύθμισης μοιάζουν να εξαφανίζονται μαζί με τις αναστατώσεις στις οποίες έθεσε τέρμα ο επονομαζόμενος πόλεμος των χωρικών, αυτή η μεγάλη απόπειρα των λαών για αυτοδιάθεση. Στο μεταξύ ο αλφαβητισμός καθυστερεί από το φόβο των ριζοσπαστών (712, 714) ως τον 18ο αιώνα. Τότε λοιπόν έρχεται o καιρός για την μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης. Από τον Leibniz ως τον Goethe (733), και στη συνέχεια, οι φιλόσοφοι και τα μεγάλα πνεύματα συνδυάζουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση (725, 735, 736). Ο Διαφωτισμός προετοιμάζει τις μεταρρυθμίσεις αυτές (724, 728, 729), που μεταξύ των άλλων αφορούν τις ορθόδοξες μειονότητες (703). Τον 19ο αιώνα, περίοδο στην οποία η αστική τάξη παραμένει ισχυρή (723), συναντάμε ξανά τις θρησκευτικές έριδες και τις διεκδικήσεις των γυναικών (730). Αρχίζει η πάλη ανάμεσα στους εργάτες (727) και τη γερμανική Αυτοκρατορία (719, 720). Μια κάποια παιδαγωγική ανανέωση (710) παρεισφρέει στην πολιτική της δημοκρατίας της Βαϊμάρης (723, 726). Οι αναταραχές, αλλά και η πρόοδος στην εκπαίδευση (737) θα σταματήσουν με το Ναζισμό (706, 718). Η μεταπολεμική περίοδος χαρακτηρίζεται από την αγγλική επιρροή (716). Ο κρατικός σοσιαλισμός χρησιμοποίησε μια φιλελεύθερη εκπαίδευση (719), ενώ η μόρφωση παρέμεινε μονοπώλιο για το οποίο ενδιαφέρονται οι εργαζόμενοι (704, 705).29

Η Ιταλία

Κάτι που συχνά ξεχνούν οι ειδικοί είναι πως το Πεδεμόντιο είναι, όπως

29. Εδώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε: Katharine Derrill Kennedy, Lessons and Learners: Elementary Education in Southern Germany, 1871 - 1914, Ph. D. 1982, Stanford Univ.

Σελ. 56
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/57.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

και η Γαλλία, από τις σπάνιες περιπτώσεις κρατών, που o σχηματισμός τους θεμελιώνεται πάνω σε αρχαίες δομές. Το ξεχνούν εξαιτίας της κατάστασης που κατόρθωσε να επιβάλει η Γαλλία στα ιταλικά έθνη, αναγκάζοντάς τα να ενωθούν. Κράτος πρόσφατο του οποίου η θεσμοθέτηση δεν κατόρθωσε να προσαρμόσει τις κατακτήσεις του Πεδεμοντίου, η Ιταλία εξακολουθεί να στρέφεται με προσοχή προς το παρελθόν κάθε μιας από τις χώρες που την απαρτίζουν: την Πάρμα και την Πιασέντζα υπό τους Φαρνέζε (746), τη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή της (740, 765), το Πεδεμόντιο (739, 760), το Νότο· (749) και τέλος τη Ρώμη στα πρώτα της βήματα ως εθνικής πρωτεύουσας (755). Άλλα ενδιαφέροντα θέματα: ο θεσμός των παιδικών σταθμών του Ferrante Apporti (1791 - 1858),30 η αντίσταση της εκκλησίας στις σαινσιμονικές επιδράσεις, και η επιλογή των Πεδεμοντιανών προς όφελός της που έρχεται σε αντίθεση με το διάταγμα της Αγίας Έδρας, το οποίο απαγόρευε την ίδρυση νηπιαγωγείων (1837: 743, 744, 745, 751, 760). Εξάλλου, το να μιλά κανείς για τεχνική εκπαίδευση σημαίνει ότι μιλά για την ανεπάρκειά της (761). Η περίοδος του φασισμού έχει πολυσυζητηθεί (741, 748, 757, 759) με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις του Gentile (738, 766) και του Bottai (752). H διαμάχη ανάμεσα στην ελευθερία και τη θρησκεία, καθώς και ο ρόλος της προπαγάνδας (756, 762) δεν μειώνουν το ενδιαφέρον για την παιδαγωγική των αντιφασιστών (747). H μεγάλη φυσιογνωμία της Maria Montessori μελετιέται αλλού, στην Οξφόρδη (753),31 ενώ έχουν δημοσιευτεί ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοσίευσης σημαντικά γενικά έργα (754, 758, 763, 764). Και στην περίπτωση αυτή η ιστορία, και ειδικότερα η ιστορία της εκπαίδευσης, επωφελείται από τη συμβολή των ξένων ερευνητών και εκδοτών.

Οι χώρες του Bénélux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο)

Ακόμη κι εδώ πρόκειται για χώρες διαφορετικής γλώσσας, που τις χώρισε η Ιστορία δημιουργώντας κράτη με ομοσπονδιακή τάση, κυρίως εκείνο του Βορρά που ανέκυψε από τον αγώνα εναντίον της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, που και η ίδια είχε περισσότερο διοικητική επικέντρωση παρά τάση για τη συγκέντρωση της εξουσίας. Πράγματι, οι περιοχές που

30 Ας θυμίσουμε τον F. Apporti, Elementi di pedagogia, ossia della ragionevole educazione dei fanciulli, Roma 1847, Pe Curci, "Gli asili d'infanzia. Loro cagioni e origini straniere". Civiltà cattolica, XI, 1885, "Gli asili d'infanzia nei loro inizi in Italia", ibid., XII, "Gli asili d'infanzia quali sono al presente in Italia", ibid., XII, G. Gaio, "F. Aporti e gli asili infantili". Rivista d'Italia, 1927 (15 settembre), A. Gambaro, "I due apostoli degli asili infantili in Italia", Levano,, 1927, του ιδίου., Educazione e politica nette relazioni di R. Lambruschini con Aporti, Torino 1939.

31. Επανέκδοση: The Secret of Childhood, London 1982.

Σελ. 57
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/58.gif&w=600&h=915 1. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

παρέμειναν για περισσότερο χρόνο κάτω από αυτοκρατορική διοίκηση, εμφανίζονται λιγότερο υποταγμένες στη γραφειοκρατική εξουσία, που η εμπορευματική αστική τάξη δημιούργησε στο βορρά, περισσότερο από όσο το απαιτούσε η εκβιομηχάνιση στο Νότο. Η παρουσία αυτών των χωρών στη βιβλιογραφική μας συναγωγή συνίσταται, ως προς την εκπαίδευση, σε μια ισχυρή πλειοψηφία έργων σε φλαμανδική γλώσσα. Το ποσοστό φοίτησης στους αγροτικούς (767, 768, 774) και αστικούς χώρους (769), το διδακτικό προσωπικό (770, 771) και οι παιδαγωγικές ιδέες (772) είναι θέματα που μελετήθηκαν για την περίοδο πριν την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης (για το Βέλγιο καθιερώνεται το 1914). Η παρέμβαση της πολιτικής τον 18ο αιώνα (775) και η καθιέρωση της στοιχειώδους εκπαίδευσης στο Βέλγιο (778) έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των ερευνητών. Ορισμένες γενικές μελέτες (779, 780) συμπληρώνουν μαζί με ένα βιβλίο για τα γαλλικά δημοτικά σχολεία στην πόλη του Λουξεμβούργου την εποχή της γαλλικής κυριαρχίας (776), έναν πίνακα που επιβεβαιώνει τη σύγκλιση πολιτικής ζωής, κοινωνίας και εκπαίδευσης, παρά την ποικιλία των καταστάσεων που επικρατούσαν.

Η Ελβετική Συνομοσπονδία

Με την Ελβετία προσεγγίζουμε ένα κράτος κάθε άλλο παρά γραφειοκρατικό και μια φτωχή βιβλιογραφία. Οι εργασίες που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε για την ιστορία της Ελβετικής εκπαίδευσης είναι ελάχιστες: για τον Πεσταλότσι τον οποίο προσκάλεσαν στο Βερολίνο, στη Φραγκφούρτη του Μάιν και προσάρμοσαν στις Η.Π.Α. (781 bis, 784, 549), για το Σβίγγλιο (786), τις πηγές της Βέρνης για την εκπαίδευση (785), τη δράση των Ιησουιτών την εποχή του Διαφωτισμού (782), αυτή των μεταρρυθμιστών (781), και, τέλος, για την παρέμβαση του τύπου (783).

Οι χώρες τον Βορρά

Δύο από τα τέσσερα πρόσφατα θεσμοθετημένα κράτη παρουσιάζουν μια αξιοπρόσεκτη ποικιλία θεμάτων. Δεν διαθέτουμε κανέναν Νορβηγικό τίτλο. Τα τελευταία χρόνια μελετήθηκαν o αλφαβητισμός, η στοιχειώδης εκπαίδευση στη Σουηδία (791), τα αγροτικά σχολεία στη Δανία (796), η στοιχειώδης εκπαίδευση (793, 794) και η πολιτική συζήτηση για το συντονισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φιλανδία τον 19ο αιώνα (800), οι στόχοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σουηδία (795), καθώς και ειδικότερα θέματα, όπως η κατάρτιση των Σουηδών δημοσίων υπαλλήλων στις απαρχές της σύγχρονης εποχής (787). Οι παραδοσιακές τάσεις δεν λείπουν βέβαια από τα Σουηδικά σχολεία (803)· τα παιδιά της Λαπωνίας τον 17ο αιώνα δέχονται θρησκευτική παιδεία (797). Όμως ήδη από τον 19ο αιώνα οι

Σελ. 58
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/59.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Σουηδίας ευνοούν την τεχνική εκπαίδευση (802). Συναντούμε επίσης μελέτες για τη Σουηδική σχολική μεταρρύθμιση του 1927 και για ό,τι προηγήθηκε από αυτήν (789), για τη θέση της γυναίκας στα Φιλανδικά Πανεπιστήμια και για την ακαδημαϊκή ελευθερία στη Σουηδία (788, 799). Άλλα θέματα είναι η Φιλανδική παιδαγωγική τον 19ο αιώνα (790), η εκπαίδευση των δασκάλων στη Φιλανδία (792), η εκπαίδευση στο βόρειο Σλέσβιχ την εποχή της πρωσικής κυριαρχίας (798) και οι ανώτερες λαϊκές σπουδές στη Δανία (801).

Οι Ιβηρικές χώρες

Η Πορτογαλία, αρχαίο κράτος, ενοποιημένο από τον 14ο αιώνα, βρίσκεται γεωγραφικά αντιμέτωπη με μία χαλαρή ομοσπονδία χωρών τις οποίες η ισπανική γλώσσα δεν καταφέρνει να ενώσει. Υπάρχουν γενικές εργασίες για την Ισπανία (812) και την Πορτογαλία (807). Η φιλελεύθερη εμπειρία της Καταλωνίας, 1820 - 23 (813), η πρωτοβουλία της Ensenada (811), η παιδαγωγική ενός σχεδίου (815), η κυβερνητική λογοκρισία τον 19ο αιώνα (814), οι σχέσεις εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στα χρόνια του Φράνκο (810), και κάποιες προσωπικότητες, άνδρες ή γυναίκες, της παιδαγωγικής (804) είναι τα θέματα που αποτελούν τον ισπανικό βιβλιογραφικό φάκελο.32 Ο πορτογαλικός περιλαμβάνει στοιχεία γύρω από την επιλογή των βιβλίων για τη διδασκαλία των ελληνικών και λατινικών κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης του 18ου αιώνα (805) και τρία έργα για την πρόσφατη μεταρρύθμιση (80S), την παιδική εκπαίδευση (807) και τους διδάσκοντες (809).

Οι υπερπόντιες χώρες

Η αποικιακή εκπαίδευση διατηρεί τη σημασία της (826), αν και ό,τι δημοσιεύτηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο33 είναι τίτλοι σχετικοί με την καταστροφή της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, την αποαποικιοποίηση και την άνοδο του κομμουνισμού.

32. Ας προσθέσουμε: Gregoria Carmena, Jesus G. Regidor, La escuela en el medio rural, Madrid 1984 και José Manuel Zurnaquero. Los derechos educatives en la Constitution española de 1978, Pamplona 1984.

33. Βλ. π.χ.· W. C. Eelis, Communism in Education in Asia, Africa, and the Far East, Washington 1954, R. K. Hall, Education for a New Japan, New Haven 1949, Κ Humayun, Education in New India, London 1956, M, Lindsay, Notes on Educational Problems in Communist China, 1941 - 47: With Supplements on Developments in 1948 and 1949, New York 1950, M. Haider, Village Level Integrated Population Education: a Case Study of Bangladesh, London 1982, G. White, Party and Professionals. The Political Role of Teachers in Contemporary China, London 1981, Μ. Yen, The Umbrella Garden: A Picture of Student Life in Red China, New York 1954.

Σελ. 59
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/60.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

H πιο κοντινή μας, η αφρικανική ήπειρος, με τα τεράστια και πλούσια εδάφη, που θεωρήθηκε κτήση εύκολη, σχεδόν νόμιμη, παρουσίασε δυσκολίες στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων (846). Για τη Γαλλία στη Δυτική Αφρική επρόκειτο για την "εκπολιτιστική αποστολή ή δημιουργία μιας ελίτ;" (820, 821). Πάντως, λευκοί κρίνουν τους μαύρους στο Κογκό του Λεοπόλδου (860)· και η βρετανική διοίκηση αναλαμβάνει την εκπαίδευση στην Κένυα (842, 850, 856). Μελετήθηκε επίσης συγκριτικά (835) η Ιστορία της εκπαίδευσης στη Νιγηρία και στην Γκάνα (831, 833, 837). Βλέπουμε πως οι Πορτογάλοι εξάγουν τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους στην Αγκόλα (849). Με την ανεξαρτησία αναπτύσσεται η εκπαίδευση, όπως συμβαίνει στη Ζάμπια (843). Στην Αίγυπτο το Ισλάμ προσπαθεί να συμβιβαστεί με το "σοσιαλιστικό ιδεώδες" (825).

Μακρύτερα τώρα, στην Αυστραλία (836, 855) και στη Νέα Ζηλανδία (839, 845) οι άποικοι της "ευγενούς φυλής" δεν σταματούν πουθενά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι φιλόδοξα. Η Ασία εμφανίζεται ελάχιστα εκτός, από την Ιαπωνία που ξέρει να ετοιμάζει μια "ελίτ" (848), να μορφώνει το λαό της (827, 838, 853) και μετά την ήττα να μαθαίνει τη δημοκρατία στα σχολεία του νικητή της (844)· και την Κίνα, όπου η εκπαίδευση, την εποχή των Μιγκ, παρουσιάζει παραλληλισμούς με την Ιταλία της Αναγέννησης (841) και η οποία, τέλος, αναζητεί το δρόμο για να συγκαταλεγεί στη χορεία των εθνών (819, 851). Η Ασία είναι επίσης παρούσα στη βιβλιογραφία μας και με την Ινδία, αυτή την ήπειρο που μετά από το Ισλάμ έπληξαν οι Πορτογάλοι (829, 834).

Το άλλο προς κατάληψη τον 16ο αιώνα απέραντο συνεχές, ο δυτικός κόσμος των χαμένων αυτοκρατοριών και των λαών χωρίς ιστορία που ο τύπος ονόμασε Αμερική, παρουσιάζει με κάθε λογής καταστάσεις μια τελείως διαφορετική ευαισθησία για την ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας μέσα από την ιστορική μελέτη της εκπαίδευσης. Εδώ ο εκπολιτισμός (acculturation) δεν πέτυχε ολοκληρωτικά, ίσως γιατί η γενοκτονία δεν εξωθήθηκε περισσότερο από όσο αλλού και o εξαποικισμός μετέβαλε περισσότερο τους κατακτητές. H όμοια δυσκολία ή η παρόμοια άρνηση όπως και, στην Ευρώπη, της ισπανικής γλώσσας να ενοποιήσει τους λαούς φαίνεται ότι οφείλονται τόσο στις απασχολήσεις που η εξουσία ανέθεσε στην ιδιοτελέστατη γραφειοκρατία της όσο και στις ισχύουσες συνθήκες κάθετης κοινωνικής κινητικότητας. Στο Νέο Κόσμο λοιπόν, προέκυψαν πολυάριθμα κράτη αρχαιότερα από πολλά ευρωπαϊκά. Είμαστε όμως ελάχιστα πληροφορημένοι για αυτά. Η ιστορία της εκπαίδευσης την εποχή της αποικιοκρατίας αναφέρονται στην περίπτωση των φακέλων μας στο Μεξικό και στην εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση (816), στις Δυτικές Ολλανδικές Ινδίες και την ανοιχτή επιλογή ανάμεσα σε "εθνική" και "δυτική" παιδεία (832), στη βρετανική Κολομβία. (859) και την Ιαμαϊκή (824). H ανεξαρτησία έχει ως αποτέλεσμα να μιλάνε

Σελ. 60
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/61.gif&w=600&h=915 1. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

για εκπαίδευση στη Μεγάλη Κολομβία του Μπολιβάρ (828, 847). Με την ανεξαρτησία έρχεται η ώρα της επιλογής ανάμεσα στα δυτικά πρότυπα (830), η ώρα της υλικής προσπάθειας, ιδίως για το Μεξικό, της αλλαγής (Γουιάνα: 817, 840) και του απολογισμού (Ιαμαϊκή: 857). Για τη Νικαράγουα, όπου η εκπαίδευση ελευθερώθηκε πρόσφατα, ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός (818). Η Βραζιλία, χώρα τεράστια, στραμμένη πάντα προς το μέλλον, που η ενότητά της ενισχύθηκε από την πορτογαλική γλώσσα και το κρατικό παρελθόν της αποικιοκρατικής δύναμης, δεν εμφανίζεται δυστυχώς στη βιβλιογραφία μας.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Για τη Λ.Δ. της Γερμανίας, κάναμε λόγο όταν μιλούσαμε για τα γερμανόφωνα κράτη. Πρόκειται λοιπόν εδώ, με εξαίρεση τη Ρωσία και κάποια άλλα μάκρυνα σύνολα, όπως η Ουγγαρία, για πρόσφατα κράτη, πιο πρόσφατα και από τις παλιές αποικίες της Αμερικής. Είναι όλα στραμμένα προς τον εκσυγχρονισμό που νοείται ως δυτικοποίηση. Παρά την ύπαρξη έργων που έχουν εκδοθεί στη Δύση, η πληροφόρηση μας για την ιστοριογραφία της εκπαίδευσης σε ορισμένες από αυτές τις χώρες είναι περιορισμένη. Έτσι μια τέτοια πρόσφατη βιβλιογραφία είναι θύμα των αρνητικών στοιχείων που η ίδια περιέχει: καθυστέρηση στη μελέτη προβλημάτων που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί στη Δύση, προτεραιότητα άλλων θεμάτων, διαφορετική ευαισθησία για προβλήματα που σφράγισαν τις κοινωνίες μετά τον πόλεμο,

Οι Βαλκανικές χώρες

Τούτα τα κράτη διαμορφώθηκαν μόλις χθες. Γι' αυτά γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια, εργασίες που προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και μία από την Τουρκία (870). Καμιά εργασία δεν έχουμε από τη Γιουγκοσλαβία. Αποφεύγουμε να μιλήσουμε για την ελληνική έρευνα γιατί, εκτός των άλλων, θα ήταν ίσως αλαζονικό να την παρουσιάσουμε στην ίδια την Αθήνα.

Από τη Βουλγαρία έχουμε μια Ιστορία της παιδαγωγικής (865) και μια εργασία για τη διδασκαλία της Βουλγαρικής στο Γαλάτσι (872). Σ' αυτές προστίθενται μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στη βουλγαρική εκπαίδευση και τη Ρωσία (862), τη Γαλλία (863), τις σλαβικές χώρες (869) και τη Μακεδονία (866). Για τη Ρουμανία έχουμε ιστορικές μελέτες σχετικά με τα ρουμανικά σχολεία της Τρανσυλβανίας (869, 868), τους ιδρυτές του ρουμανικού σχολείου τον 19ο αιώνα (864) και την ιστορία της παιδαγωγικής (867). Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ταξινομήσουμε, ως προς τη γεωγραφία ή ως προς την εθνικότητα του συγγραφέα, ό,τι έχει σχέση με Ρουμανία, Σερβία, Βοημία και Ουγγαρία. Πού άραγε θα τοποθετήσουμε τη σχολική φοίτηση των σερβικών μειονοτήτων τον 18ο αιώνα στο αυτοκρατορικό Βανάτο; (871).

Σελ. 61
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/62.gif&w=600&h=9151. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

Η Ουγγαρία

Προερχόμενο από ένα αυτοκρατορικό σύνολο, προικισμένο με ένα πλούσιο παρελθόν, το κράτος αυτό κληρονόμησε μια γραφειοκρατία την οποία είχε προετοιμάσει το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών προς τους άρχοντες. Οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με την ιστορία της εκπαίδευσης είναι ποικίλες και σχετικά αξιόλογες. Τα κολλέγια, οι σχολικές μεταρρυθμίσεις και η παιδαγωγική του φωτισμένου Απολυταρχισμού (873, 874, 882, 883, 886, 889) μελετήθηκαν σε σχέση με την καθιέρωση της εθνικής εκπαίδευσης (876). Υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι που αφορούν στη φοίτηση των μειονοτήτων τον 18ο αιώνα. Ένας απ' αυτούς, για τους Εβραίους στην Ουγγαρία, αλλά και στη Σλοβακία, στην Τρανσυλβανία και στην Ουκρανία, μας έρχεται από μακρυά, από την Ιερουσαλήμ (879). H επεξεργασία των στατιστικών της εκπαίδευσης, 1838 - 1900, αξιώθηκε ενός πρόσφατου άρθρου σ' αυτή τη χώρα που ξέρει από πολύν καιρό να τις εκτιμά (880). Μελετήθηκε η κατάσταση της καθολικής λαϊκής εκπαίδευσης στην αγροτική Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 19ου αιώνα (888). H ιστορία της παιδαγωγικής από το 1849 ως το 1919 έδωσε τόπο σε μια έκδοση τεκμηρίων (885)· προηγούνται των παιδαγωγικών εμπνεύσεων της Δημοκρατίας των Συμβουλίων (875, 884) εκείνες της αντίστασης κατά του ναζισμού (881) και η μεταρρύθμιση που οδήγησε στην εθνικοποίηση των σχολείων το 1948 (877). Στοχαστές και παιδαγωγοί έγιναν αντικείμενο άλλων εργασιών (878, 889).

Η Πολωνία

Η σύγχρονη εποχή είδε τους Πολωνούς να προσπαθούν να θεσμοθετήσουν ένα κράτος με τρόπο πρωτότυπο, και να παλεύουν εναντίον των γειτόνων τους, χωρίς να μπορούν να σταθεροποιήσουν τα σύνορά τους. Αυτή η σταθερή πάλη του πολωνικού λαού για επιβίωση γίνεται φανερή στα έργα της ιστορίας της εκπαίδευσης. Το βιβλίο και το σχολείο από τον 11ο και ως τον 12ο αιώνα (894), η σύγχρονη επιστημονική σκέψη στα σχολεία και στις συλλογές βιβλίων τον αιώνα του Διαφωτισμού (917) είναι αντικείμενα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν η μελέτη του συστήματος των ενοριακών σχολείων, από το τέλος του Μεσαίωνα (905, 906, 923) και της διδασκαλίας των Ιησουιτών (907). Ας αναφέρουμε χωριστά τις εργασίες για τη διδασκαλία της Ιστορίας από τον 17ο αιώνα ως το Διαφωτισμό (908, 912, 916) και για τις αλλαγές που επηρεάζουν την εκπαίδευση τον 18ο αιώνα (906). Τα συστήματα που επιβλήθηκαν από τους ξένους και η εθνική αντίσταση που προκάλεσαν (897, 898, 900, 909, 921, 922, 925) αναδεικνύουν την πόλη του Γκντανσκ σε πεδίο της μάχης μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο (912, 913, 915, 918, 919). Ευτυχώς η Επιτροπή Εθνικής Παιδείας και η δράση της τον 18ο

Σελ. 62
http://www.iaen.gr/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/home/www.iaen.gr/uploads/book_files/2/gif/63.gif&w=600&h=915 1. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

αιώνα γιορτάστηκαν πρόσφατα και έτσι, εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο η σχετική βιβλιογραφία (890, 892, 895, 899, 911). Μνημονεύθηκαν παιδαγωγοί όπως o Jan Sniadecki (891) o Janusz Korczak (896, 926) o F. A. Dieterweg (902) και o Ignacy Potocki, για την αλληλογραφία του τη σχετική με την εκπαίδευση (1774 - 1809: 913). Μια χώρα όπου κυριαρχούσαν οι άρχοντες μυείται στη γραφειοκρατία.

Άλλες εργασίες γενικότερου χαρακτήρα αφορούν την υποδομή της δημόσιας εκπαίδευσης στη Δεύτερη Δημοκρατία (904), τη στοιχειώδη εκπαίδευση στις βόρειες περιοχές (1945 - 1970: 920), την πολιτική της δημόσιας εκπαίδευσης (903). Τέλος, μια ιστορία της δημόσιας εκπαίδευσης στην Πολωνία, καλύπτει την περίοδο από το 1795 ως το 1945 (924).

Η Τσεχοσλοβακία

Μπορέσαμε να σχηματίσουμε γι' αυτά τα τελευταία χρόνια μια μικρή δελτιοθήκη για την εκπαίδευση στις τσεχοσλοβακικές χώρες, η οποία δε στερείται ενδιαφέροντος. Ένα άρθρο αφορά την εκπαίδευση, τη θρησκεία και την πολιτική στη Βοημία από το 1526 ως το 1621 (936· βλ. και 711), άλλες μελέτες διασαφηνίζουν τα πράγματα της στοιχειώδους εκπαίδευσης (927), των τεχνικών σχολών (928, 929), των αστικών σχολών στη Βοημία (938), της εκπαίδευσης στη Σλοβακία τον 18ο αιώνα (939), της λαϊκής εκπαίδευσης τον 19ο αιώνα (940). Μας παρουσιάζεται η ανάπτυξη της «εκπαίδευσης για όλους στη Βοημία» (933), μια Ιστορία ασχολείται με την τσέχικη και σλοβακική παιδαγωγική (934). Ένα ευρετήριο των διδασκόντων και των σχολείων της Βοημίας ως τα 1900 (937), ένα έργο για την εφαρμογή του τσεχικού και σλοβακικού συστήματος διδασκαλίας στα έτη 1918 - 1919 (930) συμπληρώνουν τις σημερινές γνώσεις μας για την ιστορία της εκπαίδευσης στην Τσεχοσλοβακία πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Δυο έργα μελετούν τη διδασκαλία στη Σλοβακία κάτω από το κληρικο-φασιστικό καθεστώς (932, 935). Εξάλλου στην Πράγα βρίσκεται υπό έκδοση το έργο του Jan Amos Comenius, αυτού του πανευρωπαϊστή από την Μοράβια, που πεθαίνει στο Άμστερνταμ αφού, μεταξύ άλλων, έχει μεταρρυθμίσει τα σχολεία της Τρανσυλβανίας (931).

Από την Ρωσία στην Ε.Σ.Σ.Δ.

H ίδια η φύση των πληροφοριακών μας πηγών περιορίζει τη συγκομιδή μας. Περιλαμβάνει ένα άρθρο για την τεχνική εκπαίδευση επί Μ. Πέτρου (949) και εργασίες για τα παιδαγωγικά ιδεώδη στον 18ο αιώνα (943), την εκπαίδευση στην Αυτοκρατορία (948), τον ρόλο των Ιησουιτών (944), την επιρροή της σχολής του Λάνκαστερ (952), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στα χρόνια του Dmitry Tolstoi (951). Μια φιλανδική μελέτη αφορά την εκπαίδευση

Σελ. 63
Φόρμα αναζήτησης
Αναζήτηση λέξεων και φράσεων εντός του βιβλίου: Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου Ιστορικότητα της παιδικής ηλικίας και της νεότητας
Αποτελέσματα αναζήτησης
  Ψηφιοποιημένα βιβλία
  Σελίδα: 44
  1. Πρακτικά Συμποσίου, Ιστορικότητα ...

  (174). 10 Οι προγαμιαίες συλλήψεις που καταλήγουν στη γέννηση παιδιών μετά το γάμο (170, 172, 179) αποδεικνύουν εδώ, όπως και αλλού, πως μόνο το γραπτό μετράει: αυτό δημιουργεί τη "νομιμότητα". Αποκαλύπτουν ωστόσο την επιθυμία της μητρότητας, αλλά και το σκληρό χαρακτήρα των συνθηκών που επιβάλλονται στις γυναίκες, τις κοπέλες και, ιδιαίτερα, τις νέες. Πράγματι το ουσιαστικό ερώτημα παραμένει η θέση γενικά των εργαζομένων (313, 315, 324, 330, 331, 332, 339, 354, 362, 368, 370, 372, 384). Ρα τεκμήρια που προέρχονται από τη διοίκηση αποκλείουν άλλου τύπου μελέτη της ανομίας από εκείνην που μπορεί να γίνει μέσα σε μια οπτική καταστολής. Τα μέσα και το σύνολο των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη γαμήλια ένωση καθορίζουν την ιστορικότητα και τα βιώματα των ατόμων από την παιδική τους ηλικία. Η εξουσία, θεματοφύλακας των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών ή θρησκευτικών αντιλήψεων, θέτει από πολύ νεαρά ηλικία, εμπόδια και περιορισμούς στη σεξουαλική ικανοποίηση. Από την κατάσταση αυτή, που προκαλεί απαγορεύσεις, γεννιούνται παιδιά τα οποία ζουν μέσα στο όνειδος, ενώ η κοινωνία τα χρησιμοποιεί κατά βούληση.

  Εξώγαμα

  Πρόκειται για ένα ακόμα κεφάλαιο των περισσότερων μελετών για την "οικογένεια". Ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με τη λύση που αναμφίβολα κυριαρχούσε τους δύο τελευταίους αιώνες, η ιστοριογραφία, η οποία έχει ως στόχο της να κατανοήσει τις δομές ή τις στρατηγικές της οικογένειας, κάνει χωριστά λόγο για αυτούς τους περιθωριακούς, τα νόθα. Χρήσιμα για τις υψηλές βαθμίδες της κοινωνικής κλίμακας, στις κατώτερες είναι καταδικασμένα, ενοχλητικά και αντικοινωνικά. Για τα περισσότερα από αυτά ελλοχεύει ο πρόωρος θάνατος. Σε σχέση πάντα με τα νόθα, μας απασχολεί και η καθίζηση της γονιμότητας (203).

  Το ανεπιθύμητο παιδί

  Οι άνθρωποι, βέβαια, ενώνονται για να αλληλοβοηθηθούν (199), συχνά όμως πρέπει να αποκλείσουν το παιδί. Άνδρες και γυναίκες βρίσκουν μέσα στην ένωσή τους την ικανοποίηση μιας ανάγκης, που οι ιστορικοί δε φαίνεται να την εκλαμβάνουν στην αξία της. Η Εκκλησία, που επιμένει σ' αυτή την πλευρά του γάμου, προστατεύει το συμφέρον της γυναίκας, συγκεντρώνοντας έτσι τα πυρά των ανδρών, δεν αστοχεί ως προς αυτό το σημείο. Ο αντικληρικαλισμός δίνει μεγάλη σημασία σε τούτες τις καταπατητικές κάποτε παρεμβάσεις.

  10. (199), σ. 241, υπήρχε τον 18ο αιώνα, από τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Βλ. J. Renvoize, Α Family Pattern, London 1982.